Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (FreeFalcon & Red Viper)  (Przeczytany 62878 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pomoc dla początkujących (FreeFalcon & Red Viper)
« Odpowiedź #135 dnia: Października 17, 2010, 13:01:41 »
Wiem, że tam jest to pokrętło, ale on nie rozjaśnia tak kolorów i widoczność nie jest taka jak w AF ( a propo - da się jakoś zrobić, aby w AF na ekranie również ukazywały się dialogi, rozmowy?)
Co do tych kolorów to czy po za tym pokrętłem da się może coś, gdzieś zmienić w plikach, żeby wyostrzyć ten kolor?

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #136 dnia: Października 17, 2010, 20:24:05 »
W AF HUD jest wyraźny, ale mocno odbiega od tego co jest w RL. Oprócz pokrętła SYM nic nie zrobisz, możesz pobawić się jeszcze przełącznikiem HUD Brightness na prawej konsoli, chociaż nie sądzę aby to coś dało.

Co do napisów, to nie umiem Ci pomóc, ale wydaje mi się że nie.

« Odpowiedź #137 dnia: Października 20, 2010, 19:19:38 »
OK. Jeszcze trochę pomęczę temat wyświetlania na HUD.
A czy jest jakiś inny sposób, aby zwiększyć czcionkę na wyświetlaczu HUD?
Nie chodzi mi o zmianę za pomocą rozdzielczości. Gram na1280x960 i mam bardzo małą czcionkę.
Czy da się coś pozmieniać w plikach gry na ten temat. Trochę szukałem, nie mam pojęcia który plik odpowiada za HUD. Da radę coś z tym zrobić?

« Odpowiedź #138 dnia: Października 21, 2010, 06:28:28 »
Napisz dokładnie która to jest wersja FF bo problemy z kolorem oraz małą czcionką to bolączka pierwszej wersji. Obecnie jest wersja FF 5.5.2 gdzie HUD jest dużo bardziej czytelny.

« Odpowiedź #139 dnia: Października 21, 2010, 17:21:06 »
Mam FF 5.5.1.
A jakiś link do 5.5.2?

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

« Odpowiedź #141 dnia: Października 23, 2010, 12:05:11 »
OK. Dzięki- podziałało jeśli chodzi o kokpit 2D.
W kokpicie 3D czcionka nadal jest mała- czy da radę coś z tym zrobić?

I jeszcze jedno. Grając w dużo innych gier wciskając podczas gry ALT+TAB, przechodziłem w ten sposób do pulpitu wychodząc jakby z gry i mogłem przeczytać na przykład jakąś instrukcję. W FF5 tak nie mogę. Po naciśnięciu ALT+TAB komputer zachowuje się tak jakby chciał przejść do pulpitu, bo nie mogę nic zrobić w grze
(jestem jakby poza grą) ale ekran nie przeskakuje na pulpit tylko pozostaję widok gry.
Jak zrobić żeby wciskając ALT+TAB przejść do pulpitu?

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #142 dnia: Października 23, 2010, 12:43:35 »
Chyba nie ma Falcona którego da się zminimalizować ;)

Czasem, nawet są problemy w minimalizowaniu się z menu.

Pozdr.

« Odpowiedź #143 dnia: Października 23, 2010, 18:02:19 »
Nie było problemu z ALT+TABem w XP (AF) pod win7 nie da rady.

« Odpowiedź #144 dnia: Października 23, 2010, 20:11:27 »
Mam XP i wiem że w AF wszystko było ok, ale w FF5 chyba nie da rady, czy tak?

« Odpowiedź #145 dnia: Października 24, 2010, 10:54:03 »
Przepraszam za kolejny wpis ale mam jeszcze jedno pytanie.
Stworzyłem sobie misję. :ot z punktu A do B. Wygląda ona mniej więcej tak:
1. TAKEOFF
2. NAV POINT
3. LAND

Wszystko ładnie pięknie. Startuję i ląduje według instrukcji ATC. Co mam robić po wylądowaniu? Nie otrzymuję już żadnych rozkazów od ATC i mogę tak sobie kołować po lotnisku.
Jak wyjdę z misji (ESC) to w komentarzu misji mam napisane: mission still in progress.
Jak zakończyć misję?

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #146 dnia: Października 25, 2010, 16:30:22 »
Trzymać się TOS. Po wylądowaniu nie otrzymasz żadnego "mission success". Trzeba wyjść samemu. Generalnie to nie przejmowałbym się tym, że misja nie zniknęła jeszcze z rozpiski.
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

« Odpowiedź #147 dnia: Października 27, 2010, 22:05:46 »
OK. Dzięki za odpowiedź. A teraz jeszcze taka rzecz.
Cały czas ćwiczę i wychodzi już mi to i tamto. Wiem, że zaawansowani gracze nie są zwolennikami tego o co proszę, ale przydałoby mi się to do nauki- przynajmniej na razie- kiedy jestem na takim poziomie na jakim jestem.
Czy da się jakoś tak ustawić ustawienia, a może pozmieniać coś w jakich plikach, żeby po włączeniu napisów w grze w sensie chodzi mi o LABELS, czy da się tak zrobić, żeby po włączaniu LABELS było widać tylko napisy nad rakietami, a nie było widać napisów nad innymi samolotami i pojazdami?
W lock on na przykład odpowiadał za to jakiś plik. Czy znajdę coś takiego w FF5?

Offline Qba

• VFA-313
  • *
« Odpowiedź #148 dnia: Października 27, 2010, 22:20:53 »
Kill labels...

Virtual Strike Fighter Squadron 313

"Failure to remove TrackIR prior to ejection may cause injury. If unable to remove TrackIR, a proper ejection body position (head back against the seat headrest) reduces the chance of injury from the TrackIR."

« Odpowiedź #149 dnia: Października 27, 2010, 22:26:46 »
Wiem. Rozumiem że powinienem uczyć się grać bez nich, ale przydałoby mi się bardzo to o co prosiłem.
Pomożecie?