Zdobyłem instrukcję użytkowania w locie Sokoła i tam (rozdz. 7, str. 7-13) są podane wymiary takie same jak na stronie internetowej (z tą różnicą że tu są podane wymiary z drzwiami otwartymi (w czym miałeś rację). Wymiary są 3,2x1,55x1,4. Zatem objętość wynosi 6,944 (pomniejszona trochę ze względu na krzywizne ścian). Wcześniej pisałem m^2, mój błąd ale też pisałem że chodzi o objętość.
Wysokość podana w broszurze EC 155 wynosi 1340 czyli jest o 60mm mniejsza niż Sokoła. A objętość wynosi 6,66 m^3. EC365N3 ma wg producenta o 40% mniejsza kabinę... Zatem coś ściemniają. Pytanie w którym przypadku?
Lepszych materiałów nie mam, korzystam z tego co znalazłem w necie. Sądzę że w broszurach nie kłamią na swoją niekorzyść. W Flug Review też mają raczej dobre dane.
Nie liczę bagażnika bo to dodatek którego nie przeznaczysz na ratowników, poszkodowanych czy ważny sprzęt który musi być pod ręką.
Co z tego że możesz nosze instalować w poprzek? Lata tak ktoś? Wtedy nie ma możliwości ruchu w kabinie. Pacjent się zmieści pod warunkiem że jest niższy niż 2m a wtedy i tak masz ograniczony dostęp do głowy rannego. Jeśli umieścisz nosze na jednej z burt to masz zablokowane drzwi. Wtedy na wypadek przymusowego wodowania i wywrotki masz utrudnione opuszczenie śmigłowca.
http://www.eurocopter.com/site/docs_wsw/RUB_500/AS365N3+.pdfna stronie 5 jest zdjęcie jak to ładnie w środku urządzony jest EC365N3 gdy położymy klientów w poprzek kabiny. Jak dla mnie ruchy są mocno ograniczone. Niestety dokładnych danych nie mam ponieważ na takie nie natrafiłem ale jeśli Sundowner takowe posiada to się może nimi podzieli.
dla porównania kabina Anakondy z jednymi noszami.
http://www.jetphotos.net//viewphoto.php?id=6347529Do tego zastanawia mnie jak jest z dostępnością bagażnika w czasie lotu, skoro jest tak pojemny to miło by było gdyby można było go sensownie wykorzystać.
Jakie są wymiary otworów na drzwi w Eurocopterze?
Sundowner jak myślisz co by zrobił Eurocopter gdyby mu nie zapłacono za zamówione czy remontowane śmigłowce? A co robi PZL?
Zresztą ta dyskusja staje się mega jałowa. Ja staram się wykazać że w Polsce można zrobić coś co się nadaje, a Sundowner próbuje ukazać że w Polska nadaje się jedynie do prostego montażu. Oczywiście do czasu znalezienia tańszego kraju prostego montażu.
Wygląda na to że obaj nie zmienimy zdania więc nie ma sensu kontynuować pogadanki nie na temat.
Z nowości na temat Sokoła II wojsko wykazało zainteresowanie i chce współuczestniczyć w kosztach... Ciekawe że robią to z własnej woli w obliczu braku pieniędzy. Zatem pewnie nic z tego ale zawsze to jakieś zainteresowanie.