Autor Wątek: Samolot dla FSX: RWD-8pws  (Przeczytany 27651 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Samolot dla FSX: RWD-8pws
« Odpowiedź #75 dnia: Czerwca 17, 2008, 11:09:11 »
Czy to przeoczenie, czy nikomu się nie chciało odwzorowywać tego w grach - w imię uproszczeń?

Sądzę, że tu nie chodzi o to, że się nie chciało, tylko o to, że takie obliczenia są trudne do odwzorowania w sposób na tyle wydajny, żeby nie stanowiły ogromnego obciążenia dla procesora. Obliczenia typowo fizyczne są, podobnie jak te związane z grafiką, bardzo procesorożerne. Powstają już nawet dedykowane karty do takich zadań.

« Odpowiedź #76 dnia: Czerwca 17, 2008, 12:39:29 »
Kwestia priorytetów: po co w XPlane (bardzo zaawansowany) model zniszczeń?
Deweloperzy operują w ograniczonym czasie i mają do dyspozycji ograniczone środki. W efekcie na końcu powstaje jakiś tam bardziej lub mniej przyzwoity "wytwór", wygląda od strony graficznej tak jak wygląda, prawdopodobnie większość istotnych zagadnień jest w nim jakoś tam zawarta i odwzorowana, jedne lepiej, drugie gorzej, inne pominięto (często z bólem serca). Co najważniejsze, w przeciwieństwie do "mega super symulatora zniszczeń", tworzy jakąś skończoną całość.

pozdrawiam
ROB

« Odpowiedź #77 dnia: Czerwca 17, 2008, 13:10:23 »
... takie obliczenia są trudne do odwzorowania w sposób na tyle wydajny, żeby nie stanowiły ogromnego obciążenia dla procesora....
Ja to rozumiem, przy projektowaniu konstrukcji rzeczywistych - i owszem. Tyle, że można pewne rzeczy uprościć i sparametryzować, właśnie dla potrzeb gier/symulatorów na PC. Jako że, te trudne do obliczeń zjawiska, mają rzeczywiste znaczenie przy prędkościach około 400km/h i wyższych można by skorzystać z "gotowców": tak jak w rzeczywistości istnieją tablice zawierające "odmuchane kształty" (owiewki kabin, zastrzały, gondole, przejścia skrzydło-kadłub itp - tu miał być link do stron Politechniki Rzeszowskiej z przykładowymi modelami i danymi z dmuchań: Cx, zakresy prędkości, liczba Re, bezwładność, siła niszcząca itp ale mi wcięło :015:).
Oczywiście nadal model lotu wyglądałby niedokładnie, ale mniej przypominałby zestaw pudełek z przyłożonymi siłami ciągu i oporu, poruszający się w przestrzeni bez ciśnienia, ściśliwości, turbulencji, drgań itp. Nie trzeba liczyć "całej tej fizyki" wystarczyło by pewne rzeczy, najpierw uwzględnić, potem uprościć na potrzeby gier i uwzględnić w enginach - tak do 1 Macha :001:
Leszek

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: Czerwca 18, 2008, 22:41:29 »
Jeszcze raz dzięki Lucas za wspaniały samolot. W końcu miałem dziś czas nim dłużej polatać :002:

http://rapidshare.de/files/39760373/duze.rar.html

37Darek

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: Czerwca 19, 2008, 00:06:37 »
Ostatnio na RWD 8 zrobiłem sobie dwie traski: Gliwice>Bielsko Biała>Żar>Szczyrk>Bielsko Biała i druga Dęblin>Radom>Kielce>Siewierz>Katowice>Gliwice Powiem szczerze, że bardzo miło się lata nim po trasach. Troszkę brak busoli ale ... tak tak tak ... nie było jej. Do nawigacji można podpierać się GPS ale używam go tylko do okreslenia kursu, reszta jak w realu palcem po mapie. Prędkość przelotowa całkiem przyzwoita. Druga trasa potwierdziła , że można też pokonywać całkiem przyzwoite odcinki. W sumie naprawdę miły samolot.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #80 dnia: Czerwca 19, 2008, 19:51:49 »
Być może przygotujemy mały service pack z Empeckiem dla RWD-8. W pakiecie będzie RWD-8a (wyposażony w dodatkowy zbiornik paliwa, pozwalający na przelot około 1000km bez lądowania) oraz RWD-8 w wersji holowniczej. Ale to jest daleka przyszłość. Naprawimy też instrument do ustawiania trymera.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Offline raugust

• *
  • Anytime, Baby...!
« Odpowiedź #81 dnia: Czerwca 19, 2008, 23:50:14 »
Kapulet nie bałeś sie lataś nad taką wielką wodą?  :004:
Lucas jesli planujecie jakis SP do erwudziaka to chciałem zwrócic uwagę na pewien bład animacji widoczny z VC. Ostatnio jak zasiadłem w kabinie i chciałem (dla podtrzymania nawyku) jak to sie robi w realu sprawdzić przed lotem działanie sterów, gdy odwróciłem sie do tyłu to zauważyłem że przy wychylaniu steru kierunku w lewo linki odrywają sie od statecznika  :005: W prawo wszystko jest OK.
http://img525.imageshack.us/img525/6027/su7attackfv3.gif

"...a jeśli z Nas ktoś padnie wśród szaleńczych jazd, czerwieńszy będzie kwadrat, nasz lotniczy znak..."

empeck

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: Czerwca 19, 2008, 23:56:59 »
Wiemy o tym. Ten błądy wyszedł już po premierze :/

Zabawne, że poprawiłem ten błąd w exteriorze, a zapomniałem o VC :(, niemniej jest to jedna z rzeczy które chcemy zrobić w SP1.

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: Czerwca 20, 2008, 00:17:25 »
Kapulet nie bałeś sie lataś nad taką wielką wodą?  :004:

To tylko Bałtyk, więc strachu nie było :002:

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #84 dnia: Lipca 15, 2008, 00:32:10 »
Miło mi donieść, że SP-1 do RWD-8 powoli zbliża się do finalizacji.
Zrobiłem już wersję wojskową z niedzieloną kabiną, przerobiłem odrobinkę Empeckowe budziki z Lublina, odwróciłem kod animacji przestawiania statecznika poziomego. Kończę też wersję "rajdową" ;) RWD-8a pws z dodatkowym zbiornikiem w centropłacie, co ma umożliwić osiąganie dystansu około 1000km  :002:

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: Lipca 15, 2008, 09:19:05 »
Czekam z niecierpliwością :001:

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #86 dnia: Lipca 27, 2008, 01:10:33 »
Achtung!!!

Expansion Pack dla RWD-8 jest już gotowy! Na serwisy FSowe będzie dopiero wrzucony. Tymczasem dla użytkowników Forum jest dostępny pod tym adresem:
http://www.simhangar.nets.pl/Downloads/rwd_8_expansion_pack.zip
Ściągnąć, rozpakować, oba foldery RWD-8 wrzucić do Simobjects/Aircrafts i dać nadpisać.

Paczka zawiera:
-model wojskowy RWD-8 z kabiną "wannową"
-model RWD-8a z dodatkowym zbiornikiem paliwa na 50l zwiększającym zasięg do 700 km!
-poprawione animacje linek ruddera
-poprawioną grafikę zegarów
-model uszkodzeń silnika (rozwali się przy nurkowaniu na pełnych obrotach)
-poprawioną animację toola do zmiany ustawienia statecznika poziomego (dzięki Panowie za zwrócenie uwagi na to!)

Miłej zabawy ;)
« Ostatnia zmiana: Lipca 27, 2008, 01:16:20 wysłana przez lucas »

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: Lipca 27, 2008, 22:29:49 »
Dzięki :001:

« Odpowiedź #89 dnia: Lipca 30, 2009, 01:02:36 »
Super jest ten samolocik i niekiedy nim latam w wolnej chwili, tylko ma jedną wadę która mnie razi, jako że lubię robić od czasu do czasu fotki; nie widać w widoku zewnętrznym zegarów. Może jakiś update... ;)