Autor Wątek: 46 urodziny Radiowej Trójki  (Przeczytany 2174 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Voss

• Gość
46 urodziny Radiowej Trójki
« dnia: Kwietnia 01, 2008, 12:21:21 »
46 lat temu, czyli 1 kwietnia 1962 powstał program III Polskiego Radia, najlepsza moim zdaniem stacja radiowa. Niestety słucham jej od niespełna 3 lat, szkoda że nie odkryłem jej wcześniej . Cieszmy się że jest coś innego od tego wszechogarniające  "...umcyk umcyk..."

100 lat dla rozgłośni i słuchaczy a napewno są tacy na naszym forum :)

ps.
Wybiegając w przyszłość ;)  Nie chce rozpętać wojny o abonament w tym wątku.

Odp: 46 urodziny Radiowej Trójki
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 01, 2008, 21:19:59 »
Tak, Trójka to jedna z najlepszych moim zdaniem polskich rozgłośni. U mnie w domu jest włączona odkąd pamiętam, lista przebojów Marka Niedźwiedzkiego, audycje Kydryńskiego, Szydłowskiej, Manna, Cejrowskiego...

Tyle że mam wrażenie że Trójka się strasznie 'upolityczniła'. Znaczną część audycji wypełniają rozmowy- ilekroć włączam Trójkę to jest jakaś gadanina polityczna. Za komuny Radiowa 3 jako jedyna była apolityczna... Nadal słucham, choć coraz rzadziej.

Szkoda tylko, że bez Niedźwiedzia... Ach te Listy wszechczasów, listy nieobecności (z roku na rok coraz więcej wykonawców przybywało... :( ) No i jak Katie Bush przemianował na Kasię Krzaczek :D

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 01, 2008, 21:33:24 »
Z całym szacunkiem dla Trójki ale odkąd odkryłem radia internetowe to wypiąłem się na wszelkiego rodzaju bardziej lub mniej komercyjne rozgłośnie radiowe które idą na jedno kopytko. Ale mimo wszystko sto lat! :D
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 01, 2008, 22:46:50 »
I mazak sprowadził nas na ziemię....
Ostatnio "3" jakby mniej zaczęła gonić stacje komercyjne i chyba wychodzi to jej bardziej na dobre.
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

empeck

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 01, 2008, 23:14:11 »
Ja paktycznie nie słucham Trójki odkąd Tomasz Beksiński nie żyje.

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 02, 2008, 01:02:35 »
Ja natomiast słucham trójki od 77/78 roku (chyba), wtedy właśnie ojciec kupił rodzinie pierwsze radio z UKF-em. Wcześniej oczywiście coś u kolegów słyszałem, ale trudno to nazwać słuchaniem. Natomiast po likwidacji programu 4 PR została mi tylko trójka. Nie spotkałem się z tak zaangażowanymi autorskimi audycjami w innym radiu, jak w trójce. Kaczkowski, Mann, Kosiński(ŚP) Beksiński (ŚP) Chojnacki, Niedźwiecki (że też pozwolili mu odejść? :005:) i wielu młodych, których nazwisk teraz nie pamiętam, a którzy nawiązują w swoich audycjach do dorobku poprzedników, tworzą niepowtarzalny klimat, gdy w zaciszu własnych czterech ścian, na autostradzie , lub w pracy słuchasz radia. Jasne, miała trójka chwile słabości. Był taki dyrektor, Leszczyński się chyba nazywał, który chciał z trójki zrobić drugi RMF, zdaje się że już prawie zwolnił Kaczkowskiego i Manna, ale dzięki Bogu nie udało mu się to.  :001: Na dzisiaj poprawiłbym tylko jedną rzecz, a może dwie. Po pierwsze skasowałbym to pieprzenie 3 godziny o polityce w sobotę rano ( kogo to interesuje o tej porze i w takiej dawce?) najpierw przez nawiedzonych dziennikarzy, potem przez nie mniej nawiedzonych polityków. Wcześniej była w tym czasie Markomania, a jeszcze wcześniej Mann coś prowadził, ale nazwy już nie pamiętam. Potem tę chorą audycję o 12.00 codziennie w dni robocze. ("Za, a nawet przeciw" , sam tytuł budzi dreszcze :006: , mimo że to cytat z prezydenta) Na jej miejsce przywróciłbym te audycje muzyczne, które były wcześniej. W czwartek było country... co tam że przytupy ze wsi, prowadzący Marek Gaszyński (chyba) sprawił, że dzisiaj mogę słuchać country i nawet wiem o co artyście chodziło. Acha, i jeszcze jedno. W którym radiu usłyszycie numery powyżej 7 minut.  :118: Byłbym zapomniał, Barbara Podmiotko, "Pod dachami Paryża" , to tam poznałem i oswoiłem się z piosenką francuską.  :003:

Życzę Ci moja Trójko, następnych 46 lat w zdrowiu i znakomitej kondycji. Mnie już wtedy nie będzie, ale liczę, że dalej będziesz cieszyć moje serce, duszę, niebyt, czy co tam po nas zostaje...  :004:
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 02, 2008, 01:11:31 wysłana przez Glebas »

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 02, 2008, 02:29:47 »
P.S.
Z Gaszyńskim i country to trochę po bandzie pojechałem... Gaszyński to bardziej rock&rolle z lat 50 -tych ( do dzisiaj słyszę w myślach jego głos ) a od country był Korneliusz Pacuda.

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 02, 2008, 05:27:47 »
Ja Trójki słucham/słuchałęm od jakiś 6 lat, od pamiętnego 1000 wydania listy przebojów (której, to listy słuchania zaprzestałem kilka lat temu gdyż nie zwykłem słuchać list, na których linkinpark wbija się na pierwsze miejsce)  i z przykrością muszę stwierdzić, że jak dla mnie stacja ta uskutecznia lekkiego, ale systematycznego kosiaka... ( btw: bez odniesienia do niestety już śp Janusza Kosy Kosińskiego, który to kiedyś na mnie nakrzyczał z czego jestem dumny) Ceniłem i słuchałem tej stacji właśnie ze względu na lekko alternatywną formę. Jedynie w Trójce mogłem usłyszeć swoje ulubione rockowe numery oraz muzykę zdecydowanie nie radiową + wypowiedzi ludzi mających na ten temat szerokie pojęcie co tak wspaniale kontrastowało z radiowym chłamem wtedy dostępnym Ostatnimi czasy w pogoni za reklamodawcami czy tam innymi pierdołami ramówka uległa przeprojektowaniu upodabniając program 3 do dziesiątek innych stacji czego ja osobiście w stanie znieść nie jestem. W między czasie przepoczwarzyło się absolutnie pojechane Antyradio i w tym momencie IMO  bije ono na głowę program III poziomem zarówno publicystyki muzycznej (nawet tej politycznej o czym wiedzą ludzie, którzy znają sposób traktowania polityków w tej akurat rozgłośni), jak i samej muzycznej zawartości stacji zdecydowanie bardziej trafiając w mój gust, więc pozostałem Antyradiowcem niemniej Trójka ma swoje miejsce po godzinie 24 kiedy Antyradio gra playlistę (zresztą po tej godzinie najciekawsze pozycje można obecnie w 3 uświadczyć ) Niemniej stacja, która ukształtowała, jakieś muzyczne gusta powyżej barów mlecznych milionów polaków zasługuje na szacun.
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 02, 2008, 10:51:45 »
Trójka dla mnie to klasyka radiowa, teraz do niej wróciłem gdzieś koło 2000 roku, wcześniej nie mogłem jej słuchać bo na psy schodziła w latach 90tych.
Co słyszę utwór grupy Bolshoi "Sunday morning" to staje mi przed oczami trójka i słowa Manna o godzinie szóstej rano: " Dla dorosłych i dla dzieci zaczynamy program trzeci" :)
Najlepsze radio mojej młodości (nie tylko z powodu marnego wyboru w tym czasie). Zawsze wygrywała ofertą muzyczną i dziś też to robi. Jak pisał Glebas chyba jedyna stacja co puści Ci Black Sabbath i utwór "Parents" - w całości 10 i pół minuty. RMF by toprzerwał czterema reklamami co najmniej.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 02, 2008, 10:56:09 »
Cytat: rutkov
...RMF... 

Uprasza się o nie używanie słów wulgarnych.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 02, 2008, 11:51:42 »
Jak pisał Glebas chyba jedyna stacja co puści Ci Black Sabbath i utwór "Parents" - w całości 10 i pół minuty. RMF by toprzerwał czterema reklamami co najmniej.

Beksiński w swojej audycji kiedyś puscił całą dyskografię zespołu Devil Doll. Zespół ten na płycie miał jeden/dwa utwory, zależnie od albumu. Utwór nawet 40 minut :)

silientbob

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 02, 2008, 13:00:09 »
Trójka to jedyna stacja ogólnopolska którą da się słuchać. Słucham radia około 12 godzin na dobę i jest to właśnie trójka naprzemiennie z Radiem Kraków dostępne jedynie w Małopolsce i przez internet. Powtórka z rozrywki - bezcenne. :004:

« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 02, 2008, 13:26:03 »
... Powtórka z rozrywki - bezcenne. :004:
Powtórka z rozrywki,
Powtórka z rozrywki,
Skoroszyt przypomnień,
Przeszłości wyrywki,
Tu żart odkurzony,
Tam dowcip sprzed lat,
Z rozrywki powtórka ?
No tak,
A jak ?
Tak, tak......

.... w wykonaniu Kociniaka.
Używając współczesnych pojęć, " Powtórka ... " + "60 minut na godzinę" to "sztandarowe produkty tej rozgłośni". "Wychowałem się na tej stacji", słucham od końca lat sześćdziesiątych :001: (radio jakieś zagraniczne było, bo nasi nie robili jeszcze z UKF FMStereo).
Leszek

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 02, 2008, 18:58:03 »
Jak pisał Glebas chyba jedyna stacja co puści Ci Black Sabbath i utwór "Parents" - w całości 10 i pół minuty. RMF by toprzerwał czterema reklamami co najmniej.

Black Sabbath, jak Black Sabbatch, ale np. tytułowe Zaprzepaszczone Siły Wielkiej Armii świętach Znaków z ostatniej płyty  Comy  (już sam tytuł wzbudza grozę w komercyjnej stacji :D ) nie dające się raczej sensownie pociąć 14 minut 20 sekund jednak raczej w późniejszych porach, jak i w Antyradiu No cóż.. akurat tutaj oczywista różnica jest taka, że program 3, to medium publiczne finansowane min z abonamentu radiowo-telewizyjnego w przeciwieństwie do RMF czy też innego radia ZET będących stacjami prywatnymi tzw. komercyjnymi utrzymującymi się z reklamodawców co niesie ze sobą wiadome konsekwencje, jak i w stacjach TV zresztą. TV już dawno nie oglądam, 10 minutowy blok reklam co 30 minut, to rzecz jak dla mnie po prostu ekstremalnie denerwująca. Jest zasada dla radiowej muzyki -  numer max 3:40 ma być, jak chce lecieć w radiu na playliście i taki jest będąc np Radio Edit, albo go w radiu na rotacji nie ma. Oczywiście są wyjątki Swego czasu dosyć zabawna akcja miała miejsce w Antyradiu, które będąc stacją o profilu stricte rockowym musiało sobie, jakoś poradzić z promującym nową płytę rozesłanym po stacjach muzycznych synglowym synglem Tool'a Vicarious mającym.. 7 minut :D  Co w ogóle samo w sobie jest żartobliwym posunięciem tego zespołu, a skończyło się tym, że każda stacja o takim profilu miała własnego nieoficjalnego radioedita wysmażonego przez mniej lub bardziej utalentowanego operatora konsolety. No ale ciężko było by nie puszczać ludziom syngla z płyty, która w Polsce np zdeklasowała Piotra Rubika i wszystkie RMFowe skłądanki razem wzięte :D
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 02, 2008, 19:27:27 »
Młodsi to pewnie nawet  nie wiedzą kto to był / jest! / Piotr Kaczkowski z jego Muzyczną Pocztą UKF...o ile mnie pamięć nie myli to leciała zawsze w każda środę o 17.00  :001: Jak dla mnie to najwybitniejszy polski dziennikarz muzyczny i niekwestionowany do dnia dzisiejszego znawca rocka.
Boszee ... jak to dawno było ... :005:
Spokój cechuje Mistrza.