Autor Wątek: Lotnisko dla FSX: Pole Mokotowskie  (Przeczytany 6049 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
Lotnisko dla FSX: Pole Mokotowskie
« dnia: Kwietnia 01, 2008, 20:38:26 »
Skoro wspomniałem o tym, to zaczynamy ;)
Postanowiłem się za to zabrać z racji, że nie będzie ono kolidowało ze standardowymi sceneriami FSX i będzie można z niego polatać jakimś vintagowym samolocikiem. Przy okazji przygotowań RWD-8, Empeck wspomniał mi, że fajnie by było dorzucić jakąś scenerię. No to się wziąłem za robotę.
Za narzędzia służą: Sbulider X, Whishplacer 0.9 oraz ADE 1.0
Na chwilę obecną spłaszczyłem teren pod lotnisko, usunąłem drogi, żeby przy włączonym trafficu, nie jeździły samochody przez płytę :) Drugą sprawą jest fototekstura. Podstawę skalibrowałem w Sbuilderze, a na to systematycznie kładę cz/b fotki. Jutro odbieram z Archiwum Stołecznego Miasta Warszawy skany z Fotoplanu 1935 i zabieram się za konkretną robotę. Trzeba będzie wykonać retusz, wszystko ładnie połączyć, a następnie pokolorować. W grę wschodzi zrobienie pięciu wersji dla pór roku (z heavy winter) oraz tekstur nocnych. Blendmask, czyli teksturę dopasowującą i wtapiającą w otoczenie już mam.
Afcad lotniska się robi i jest bliski ukończenia. Tam wielkiej filozofii nie ma: jedna droga startowa: kierunek 230 i to wszystko. Dodam pozycje dla maszyn wojskowych oraz apron dla samolotów pasażerskich, bo przecież cywilny port LOT-u też tam był.
Kolejną sprawą będzie autogen. Tu jestem umówiony z Empeckiem na "korki" i jak załapię istotę, to się za to zabiorę. Ostatnią sprawą będą obiekty lotniskowe. Z tymi jest całkiem nieźle, bo mam sporo budyneczków wykonanych pod War over Poland, gdzie mamy Mokotów. Trzeba je będzie "jedynie" przekonwertować i poustawiać. Przez ostatnie dwa lata nazbierałem trochę materiałów o lotnisku, sam interesuję się tą tematyką i piszę magisterkę o młodszym braciszku Mokotowa, Okęciu, więc mam nadzieję, że jakoś to wszystko pójdzie. Choć, będzie problematycznie, bo z uwagi na drewnianą zabudowę, sporo się zmieniało w układzie budynków, szczególnie w rejonie PZL, przy Placu Unii Lubelskiej.
Screen pokazujący dopasowanie Pola Mokotowskiego. Pod spodem sceneria WPS:

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

empeck

• Gość
Odp: Lotnisko dla FSX: Pole Mokotowskie
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 01, 2008, 20:48:59 »
Tak dalej pójdzie, to dział FSowy forum przekształci nam się w zagłębie polskich dodatków do FSXa :D

Bardzo się cieszę, że będziemy mieli w FSX choć namiastkę Golden Wings, ale za to na jakim poziomie! Trzymam kciuki!

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 01, 2008, 21:05:01 »
Czyli rozumię, że sceneria będzie kompatybilna z WPS? Tak myślę, że bardziej ważne by pasowała pod defaultowy FSX , jakoś dziwnie by było Pole Mokotowskie i zarazem PKiN. Zatem opcja 1/ korzystamy z samego WPS i latamy współcześniakami , 2/ dezaktywujemy WPS a aktywujemy Pole Mokotowskie i latamy RWDziakami
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 01, 2008, 21:20:37 »
WPS odpaliłem w celu poglądowym, żeby pokazać że to ładnie leży i jak wyglądała Warszawa przed wojną. Sceneria będzie miała ca. 1m/pix i będziesz oczywiście mógł ją mieć oddzielnie w managerze scenerii. To czy będziesz miał odpalony WPS czy nie, zależeć będzie od Ciebie. Lotnisko będzie oddzielnym obiektem w Managerze Scenerii FSX.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 02, 2008, 15:29:07 »
Witam.
Można by dostać plik z modelem 3D lotniska z epoki ? Przydałby mi sie do animacji mojego Łosia (heh dowiedziałem się że obronę mam 11 :/)

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 02, 2008, 15:50:34 »
Ale ja nie mam żadnego pliku 3D z lotniskiem. To wszystko do zbudowania od podstaw jest.
Okazało się, że mam czekać 2 (!!!) tygodnie na przekopiowanie i nagranie fotografii z fotoplanu 1935. A roboty jest na 10 minut... Niektóre instytucje jeszcze się nie zmieniły :/

« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 04, 2008, 17:07:52 »
Właściwie nie chodziło mi konkretnie o to lotnisko tylko jakiekolwiek inne.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 04, 2008, 17:23:36 »
Ale Muminek, ja nie mam czegoś takiego jak "model 3D lotniska". W WoP mamy odpicowane jedynie Okęcie z kilkunastoma oddzielnymi modelami 3D. Tekstura to oddzielna sprawa.

Jak chcesz tego łosia pokazać i wykonać wizualizację? Jakieś rendery zrobić?

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 23, 2008, 15:38:48 »
Sagi ciąg dalszy. Autogen i obiekty z bibliotek FSX są już na miejscu. Pozostały do wstawienia oryginalne hangary i hale produkcyjne PZL.

Sceneria elegancko leży na UTX. Trzeba tylko wyłączyć ruch, bo inaczej będą jeździć autka przez środek lotniska (Aleja Niepodległości) :)

« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 23, 2008, 18:52:24 »
Bardzo ładnie  :002:

Ruhisu

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 17, 2008, 19:42:55 »
Naprawdę świetne! :)

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 17, 2008, 20:14:15 »
Niedługo wrzucę kilka nowych screenów z prac. Zająłem się charakterystycznymi budynkami w okolicy byłego lotniska.

Ruhisu

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 17, 2008, 22:56:41 »
Czekam z niecierpliwością :)
Dzisiaj dopiero polatałem sobie nad Puckiem i jestem pełen podziwu. Do szczęścia brakuje mi jeszcze by polatać nad Władysławowem. Będę musiał chyba zainwestować w VFR.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 25, 2008, 01:09:10 »
Ot, choćby taki hangarek dla samolotów cywilnych, zwany szumnie "stocznią" :)

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 25, 2008, 08:30:57 »
No wiesz, z błędami ortograficznymi?  :118:
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"