Autor Wątek: Linki do interesujących wiadomości i komentarze.  (Przeczytany 385042 razy)

Offline dekar

• *
  • http://www.youtube.com/watch?v=eOjWdKbvoZE
Odp: Linki do interesujących wiadomości i komentarze.
« Odpowiedź #360 dnia: Stycznia 11, 2009, 00:15:33 »
Może ktoś z szanownych forumowiczów wie coś więcej w poniższym temacie.

http://wirtualnapolonia.com/2009/01/08/rosja-powoluje-rezerwistow-pod-bron/

pozdrawiam

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #361 dnia: Stycznia 11, 2009, 01:02:56 »
Kusch i Johny wiedzą, ale musieli by nas potem zabić. Więc lepiej się nie pytać ;)

« Odpowiedź #362 dnia: Stycznia 11, 2009, 08:37:44 »
Może ktoś z szanownych forumowiczów wie coś więcej w poniższym temacie.

A ja to bym radził najpierw sprawdzić skąd pochodzą "rewelacje" bo wskazany link prowadzi do  do jakiejś "nawiedzonej stronki" - tamtejsze teksty powalają na kolana. :573:

Jakoś nie mogłem się doszukać tej informacji (co może oczywiście świadczyć, że źle szukałem - bo pobieżnie) na wskazanej rosyjskiej stronie źródłowej.

Rozporządzenie o powołaniu wszystkich obywateli pozostających w rezerwie na ćwiczenia wojskowe mające się odbyć w 2009 roku podpisał prezydent Rosji Dymitrij Miedwiediew - poinformowała agencja Interfax.ru
Zgodnie z rozporządzeniem Miedwiediewa wszystkie osoby pozostające w rezerwie, będą wezwane w 2009 roku na przeprowadzenie wojskowych manewrów trwających dwa miesiące.

Nie wiem czy takie coś jest w ogóle możliwe? Powołanie wszystkich rezerwistów (w kraju gdzie armia opiera się na poborze i mobilizacyjnym powołaniu rezerwistów) w jednym czasie doprowadziłoby do kompletnego paraliżu gospodarczego. Przecież w takim układzie jak w Rosji rezerwistami jest większość mężczyzn w wieku ~20 do 50-55 lat.

Moim zdaniem po prostu po pewnym czasie gdy armia Federacji Rosyjskiej przeżywała spore trudności finansowe i zapewne ograniczała ćwiczenia rezerwy (u nas było podobnie w połowie lat dziewięćdziesiątych), sytuacja wraca do normy i postanowili w miarę szybko nadrobić nieco zaległości.

Raczej chodzi o powołanie rezerwistów sukcesywnie tak aby odbyli przeszkolenie w 2009 roku - powołanie wszystkich rezerwistów na 2 miesięczne przeszkolenie w ciągu jednego roku to i tak spory wyczyn.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #363 dnia: Stycznia 11, 2009, 11:41:48 »
Komentarze pod spodem mówią same za siebie :karpik Strach się bać :002:

raf

• Gość
« Odpowiedź #364 dnia: Stycznia 14, 2009, 22:28:11 »
http://www.pardon.pl/artykul/7002/polskie_jaszczompy_psuja_sie_przez_palacych_pilotow :001: :001:
Jeśli to prawda,to mam pytanko do użytkowników miga 21,i 29
Gdzie dokładnie były umieszczone popielniczki
Jakie fajki były na wyposażeniu

Offline Adam/Zenek

• *
  • I come on like a bloodstained Hurricane...Mk IIc
ZenoPL

chincz

• Gość
« Odpowiedź #366 dnia: Stycznia 22, 2009, 10:55:58 »
Znalazłem coś takiego http://www.eioba.pl/a93997/ocieplenie_klimatu_obalamy_mit
Pewnie tu na forum znajdzie się ktoś mądry i powie, czy to ma jakiś sens. Chodzi mi głównie o pierwszą część artykułu.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #367 dnia: Stycznia 22, 2009, 16:21:29 »
Nie potrafimy przewidzieć pogody na więcej niż dwa dni w przód, przewidywanie długofalowych zmian klimatycznych na zasadzie "20% czystsze spaliny to 0.1 stopnia mniej" jest absurdem. Nie rozumiemy prawie wcale układów chaotycznych - nie tylko pogodowych, ale ogólnie nieliniowych układów dynamicznych, w których może występować efekt motyla. Klimat jest zjawiskiem tak złożonym i potencjalnie czułym na "stan początkowy", że wszelkie stwierdzenia "efekt cieplarniany nas zabije" jak i "efekt cieplarniany to bajka" są w zasadzie oparte co najwyżej na wyselekcjonowanych statystykach - obie strony mają swoje :) Nikt nie jest na dzień dzisiejszy w stanie sensownie przepowiedzieć, co się stanie ani nawet co się dzieje teraz(!). Układy chaotyczne mają to do siebie, że statystyki opisujące ich historię (przeszłość), w minimalnym stopniu pomagają przewidzieć przyszłość. Zależności są zbyt skomplikowane, by dało się ekstrapolować z historii.

W dodatku obie strony mają oczywiście określony interes w głoszeniu swoich tez, co dodatkowo czyni całą dyskusję bezsensowną IMHO ;)

Ja do tego podchodzę inaczej. Niezależnie od tego, czy globalne ocieplenie istnieje czy nie, negatywny wpływ człowieka na środowisko nie podlega dyskusji, a kto ma wątpliwości, niech wyjdzie do miasta w godzinach szczytu i weźmie kilka głębokich oddechów ;) Pewni głosiciele tezy, że globalne ocieplenie nie istnieje (co może być prawdą), idą dalej i wnioskują, że protokoły Kioto i "zielone" paliwa są w związku z tym zbędne i nie ma się czym martwić - szczególne silne lobby mają w tej kwestii zdaje się Amerykanie, co nie dziwi. Tacy ludzie ignorują pozostałe efekty ludzkiego "śmiecenia", utożsamiają efekt cieplarniany z niszczeniem środowiska - jeśli nie ma pierwszego, to nie ma drugiego...

Diobeł

• Gość
« Odpowiedź #368 dnia: Stycznia 22, 2009, 18:06:10 »
Problem w tym że zużycie energii nie spadnie dzięki temu że zapłacimy za nią więcej. Zieloni to cwaniaczki i nieroby którzy zarabiają na haraczach uzyskiwanych od inwestorów. W myśl zasady wy nam kasę my wam spokój. Przemysł nie stanie, nadal będzie produkował CO2 jedynie co "ekolodzy"  zyskają to zwiększona inflacja. Polska popełniła błąd godząc się na wykupywanie praw do emisji CO2. Drogo za to zapłacimy - zbyt drogo. A najwięksi trucicele w tym USA i tak będą robić swoje.

« Odpowiedź #369 dnia: Stycznia 23, 2009, 21:02:58 »
http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=44813

hm ciekawe

Na ten temat dyskusja już się toczy w temacie: http://www.il2forum.pl/index.php?topic=5986.0
Po co wstawiasz takie wiadomości do "ogólnego" tematu, skoro istnieje dział i tematy poświęcone tej grze?
Razorblade1967
« Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2009, 21:34:44 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #370 dnia: Stycznia 23, 2009, 23:05:26 »
Wybacz, my bad.

Offline Adam/Zenek

• *
  • I come on like a bloodstained Hurricane...Mk IIc
ZenoPL

« Odpowiedź #372 dnia: Lutego 12, 2009, 22:38:33 »
http://polskalokalna.pl/galerie/lubelskie/ukradli-czolgi-z-poligonu-w-jagodnem/zdjecie/duze,966878,1,435
Nie wiem czy wiadomość jest ciekawa (choć faktycznie autor pomylił typy),
ale za to komentarze...
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #373 dnia: Lutego 12, 2009, 22:52:30 »
Ponoć ciągnęli je do huty, zgadnijcie jakiej.  :021: :021: :021:
Słyszałem o kokpitach do symulatorów, ale do "Steel fury" jeszcze nie.  :021: :021: :021:

damos

• Gość
« Odpowiedź #374 dnia: Lutego 16, 2009, 14:50:25 »
Ponoć ciągnęli je do huty, zgadnijcie jakiej.  :021: :021: :021:
Nie mamy pojęcia do jakiej  :021:. Ale chodzą słuchy, że niejaki Schmeisser miał pilniki zaostrzone i kilka zapasowych elektrod węglowych dla ew. zatarcia śladów. Cóż... "T-72 Bałkany w ogniu" pozostawiają ślad w psychice ;) Teraz z braku ciężkiego sprzętu Schmeisser ćwiczy mody na Seicento.. :)