Autor Wątek: Linki do interesujących wiadomości i komentarze.  (Przeczytany 384854 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
Odp: Linki do interesujących wiadomości i komentarze.
« Odpowiedź #165 dnia: Lipca 08, 2008, 15:54:45 »
3d Studio  :004:
Jak dobrze pamiętam dużo wcześniej istniało coś takiego jak Maya i chyba w końcu jest free z pominięciem zastosowań komercyjnych. Nie wiem jak Softimage i Lightwave. Trzeba by było poszukać.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #166 dnia: Lipca 08, 2008, 16:19:47 »
Maya jest (daleeko od darmowego softu), Softimage jest. Ale wiesz jak to bywa, ludzie są leniwi i rzadko chce im się uczyć od nowa żeby móc robić to samo tylko w innym programie, zwłaszcza że oba kosztują grubą kasę. A i tak często koszt szkoleń, które musiałaby firma zapewnić swoim pracownikom przy zmianie platformy / oprogramowania byłby wyższy niż zysk z darmowego softu. To jest często poważny problem.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #167 dnia: Lipca 08, 2008, 17:39:40 »
Boberros, jeszcze jedna sprawa. Jeśli programy są napisane pod Windows to korzystają z windowsowych bibliotek, które na ogół są "zamknięte" i próba przeniesienia ich pod linuxa wiąże się ze żmudnym reverse engineering, bo MS oczywiście nie poda specyfikacji. Generalnie "linuksowcy" nie mogą "tak po prostu" dostosować linuxa do odpalania windowsowych aplikacji. Taki reverse engineering niby jest możliwy, ale np. w przypadku rozgryzania systemu plików NTFS (do którego MS nie podał specyfikacji) to zajęło lata, wersja stabilna drivera umożliwiającego odczyt i zapis partycji NTFS przez linuxa pojawiła się dopiero w 2007 roku (!).

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #168 dnia: Lipca 08, 2008, 18:19:00 »
Ja tak tylko z jedną małą uwagą odnośnie tego wszystkiego, abstrahując od opowiadania się po którejkolwiek ze stron w dyskusji. Otóż uwagi pod adresem tego, że "ludzie są leniwi i się im nie chce" proponuję traktować jako stwierdzenie oczywistego faktu, a nie uzasadnienie, czy usprawiedliwienie czegokolwiek. To jest punkt, od którego należy wychodzić podejmując jakiekolwiek spekulacje w jakiejkolwiek dziedzinie, w którą zamieszana jest psychika ludzka. Nie ma co się na to żalić, czy ubolewać, tylko należy zwyczajnie mieć to na uwadze jak zabieramy się za robienie czegokolwiek. To się nigdy nie zmieni i nie ma na to żadnej rady, czy się to komuś podoba czy nie, taka jest po prostu natura ludzka (jeśli w ogóle istnieje coś takiego jak natura ludzka) i nie jest to żadne usprawiedliwienie dla kogoś, kto chciał dobrze, ale mu nie wyszło bo ludzie są tacy czy inni.

Niejako w nawiązaniu do powyższego, ja również jestem zdania, że Linuksowi wyszłoby na dobre, gdyby był systemem płatnym, za pieniądze ludzie pracują zazwyczaj lepiej, niż za darmo, nie licząc pasjonatów, którym czasami się pracować jeszcze lepiej w swoich dziedzinach - vide Red Viper, Open Falcon, czy nie patrząc daleko Some1 i Empeck ze swoimi modelami, jednak na pracy tego typu ludzi nie sposób opierać tworzenia systemu operacyjnego, ponieważ jest to przedsięwzięcie bądź co bądź długotrwałe i na zupełnie inną skalę, a ponadto nie sposób wymagać od ludzi nie biorących za swoją pracę pieniędzy jakiejkolwiek odpowiedzialności za to co robią. Za dystrybucję Linuksa, na którym bez kłopotów odpaliłbym Loczka, Condora, czy np Race Drivera albo Bioshocka zapłaciłbym lekką ręką 1000PLN choćby na złość Billowi. I podejrzewam że nie byłbym odosobniony.

Offline krmichal

• *
  • gg: 3008541
« Odpowiedź #169 dnia: Lipca 08, 2008, 18:54:48 »
Nie szukając daleko, my oczekujemy, ze nowe odsłony symulatorów ( nie zagłębiając się kto je wyprodukuje ) będą bardziej zbliżone do realizmu. Nie tylko pod względem modelu lotu czy uszkodzeń, ale także obsługi np. silnika w locie czy też pogody.

No tak, bo dobrze napisana gra pod Windows po skompilowaniu pod Linuksem automatycznie będzie miała słabszą fizykę i gorszą pogodę ;)
"Każdy głupi umie latać z silnikiem."

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #170 dnia: Lipca 08, 2008, 19:18:41 »
NIe o to mi chodziło, mówiąc szczerze. Na myśli mam jedynie to , że oczekiwania klientów rosną...a czy będą realizowane na tej czy innej platformie to juz osobna sprawa.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline krmichal

• *
« Odpowiedź #171 dnia: Lipca 08, 2008, 19:32:12 »
W połączeniu z cytowaną przez Ciebie wypowiedzią Sundownera dokładnie tak to zabrzmiało. Przepraszam, musiałem źle zrozumieć.
« Ostatnia zmiana: Lipca 08, 2008, 19:41:02 wysłana przez krmichal »

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #172 dnia: Lipca 09, 2008, 00:03:05 »
@Sundowner: Matlaba nie sprawdzałem, ale Mathematica jest też w wersji na linucha i działa normalnie. ;)

Linux ma jeszcze swoje braki, niestety bez współpracy z M$ nie da się tego łatwo naprawić. Wiadomo też że współpracy takiej nigdy nie będzie. Za to coraz więcej poważnych firm inwestuje w linuxa.
Ja niestety muszę przyznać się, że jestem więźniem okienek. Linucha cenię sobie do pracy i programowania, ale jednak przyzwyczajenia do niektórych windowsowych komercyjnych aplikacji robią swoje.
DCS/FSX/AC/pCARS

Offline krmichal

• *
« Odpowiedź #173 dnia: Lipca 09, 2008, 08:52:50 »
Linux ma jeszcze swoje braki, niestety bez współpracy z M$ nie da się tego łatwo naprawić.

No, to w tym momencie masz raczej na myśli braki w możliwości odpalania aplikacji windowsowych. A to nie jest brak systemu, że się pod nim nie da odpalać programów napisanych pod inny OS. To jest zupełnie naturalne i zrozumiałe. Natomiast w sytuacji, gdy się konkuruje z systemem mającym tak miażdżącą przewagę na rynku desktopów, no to faktycznie było by miło, gdyby się dało odpalać bez zająknięcia windowsowe aplikacje. Jednak mimo że Wine cały czas się rozwija, to właśnie chyba tylko MS mogło by sprawić, żeby zaczęło to działać naprawdę dobrze. Ale jak napisał gdzieś wcześniej LMP, po co firma miała by robić coś, co przyniesie jej straty? ;)

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #174 dnia: Lipca 09, 2008, 09:53:06 »
A może by tak wydzielić tą szeroką dyskusję do nowego wątku, bo to już nie linki do ciekawych komentarzy..

Nieeee taaam żebym się wpychał w nie swoje kompetencje, niech sobie ten Luger leży w szufladzie  :021:
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #175 dnia: Lipca 09, 2008, 13:36:27 »
http://biznes.interia.pl/news/ostatnie-dni-skype,1143078

Jak przejdzie numer z komunikatorami i przeglądarkami to normalnie chyba do Patagonii przyjdzie emigrować  :karpik

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #176 dnia: Lipca 09, 2008, 14:31:58 »
Wątpie, że to przejdzie aczkolwiek w necie można sporo poczytać już o komercjalizacji (aczkolwiek już jest) Internetu i dążeń do płatnego dostępu do danych, robienia pakietów itp.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

||**Boberros**||

• Gość
« Odpowiedź #177 dnia: Lipca 09, 2008, 16:12:13 »
Ja żeby zakończyć swój temat o Linuksie powiem tak. Jeśli bez problemu będzie można uruchamiać programy z Windowsa - czyli systemu z ogromną miażdżącą przewagą pisanego na niego software to wtedy Linuks ma ogromną szansę. ALe jako, że to zapewnie niewykonalne więc... Co do programów zastępczych to to tylko zapchaj dziura a z ich jakością jest różnie... Inna szansa to, że ktoś po prostu go wypromuje, zrobi reklame, lobbing i wtedy firmy produkujące software mogą się przekonać do Linuksa. W każdym razie jeśli nic się nie ruszy i to coś bardziej poważnego to dalej będzie to system o procentu rynku stanowiący błąd statystyczny, a nawet i mniej.

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #179 dnia: Lipca 11, 2008, 12:28:04 »
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona