Autor Wątek: Linki do interesujących wiadomości i komentarze.  (Przeczytany 384131 razy)

Odp: Linki do interesujących wiadomości i komentarze.
« Odpowiedź #390 dnia: Marca 26, 2009, 00:04:58 »

Offline Lewy

• *
  • Prowadzę, nie piję
« Odpowiedź #392 dnia: Marca 31, 2009, 16:10:41 »
Dosłownie przed sekundą usłyszałem w Informacjach na Polsacie, że pierwszy polski Hercules co prawda już wylądował, ale nie może wystartować bo.... nie ma zgody wojewódzkiego konserwatora zabytków :karpik. Samolot ma już 40 lat więc jest uważany za zabytek i żeby mógł latać i przekraczać granicę Polski musi mieć stosowne papiery od konserwatora zabytków.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #393 dnia: Marca 31, 2009, 16:33:57 »
Prima aprilis dość wcześnie zawitał w tym roku.

« Odpowiedź #394 dnia: Kwietnia 07, 2009, 09:32:41 »
Czegoś tak dziwnego to jeszcze nie czytałem. Przepraszam że taka brukowa wiadomość , ale mnie to rozbawiło. Szczególnie ten "zew krwi".

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1019397,title,Odgryzl-koledze-ucho-i-kawalek-penisa,wid,11015697,wiadomosc_prasa.html?ticaid=17ce9

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #396 dnia: Kwietnia 14, 2009, 16:30:18 »
Kolejny "odkrywczy" onetowy nius z dorabianą na siłę ideologią, tak jak było w przypadku katastrofy "Peszki" na przedmieściach Poznania w latach powojennych czy nieszczęśliwej kolizji Su-24 z Szprotawy z szybowcem z pobliskiego aeroklubu.

Ale komentarze pod niusem fajne, nie ma co  :021:

« Odpowiedź #397 dnia: Kwietnia 14, 2009, 20:39:00 »
Kolejny "odkrywczy" onetowy nius z dorabianą na siłę ideologią...

Tak ...

Pilot, który zestrzelił samolot wiedział, że rozkaz został wydany wbrew prawu i kilkakrotnie upewniał się, czy jest ważny. - Byłem żołnierzem i wypełniałem rozkazy - powiedział.

Ciekawe od kiedy zestrzelenie obcego samolotu naruszającego granicę, niereagującego na wezwania jest wbrew prawu? Można sobie dyskutować, na temat moralnego aspektu wydania takiego rozkazu, ale bezprawny to on na pewno nie był (chyba w żadnym państwie, nawet w tych demokratycznych, a nie tylko totalitarnych).

Inna sprawa, że teraz (po 9/11) to nawet pasażerski zrąbią  - ja zajdzie "uzasadnione podejrzenie" :021:

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #398 dnia: Kwietnia 15, 2009, 13:52:34 »
Inna sprawa, że teraz (po 9/11) to nawet pasażerski zrąbią  - ja zajdzie "uzasadnione podejrzenie" :021:
No chyba niestety z tym to w Polsce jest kłopot. W "Lotnictwie" 02/2009 był o tym artykuł- "Koniec RENEGADE?". Z tego co teraz przejrzałem- Trybunał Konstytucyjny orzekł że nie można odbierać życia jednym obywatelom aby ratować je drugim, ponieważ w Konstytucji wszyscy obywatele RP mają zagwarantowaną nienaruszalność życia.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #399 dnia: Kwietnia 15, 2009, 20:04:08 »
Kolejna informacja w tej sprawie:

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,6495893,Jaruzelski_odpowiada_za_zestrzelenie_polskiego_samolotu_.html

Cóż, mnie też zastanawia jakie konkretnie prawo złamano, wydając "wbrew obowiązującym w Polsce regulacjom prawnym (jakim to regulacjom? - przyp. mój), za pośrednictwem Centralnego Stanowiska Dowodzenia Obrony Powietrznej CSRS w Pradze - zgodę na zestrzelenie przez czeski myśliwiec polskiego samolotu cywilnego AN-2."

W ogóle trochę śmieszne jest doklejanie do tego Jaruzelskiego. Na wysokim szczeblu rozkaz przechwycenia naruszyciela wydany mógł być co najwyżej przez dowódcę WOPK lub dyżurnego oficera operacyjnego w Centralnym SD. Część wykonawcza akurat została przerzucona na czechosłowackie odpowiedniki tych jednostek.

Poza tym artykuły kupy się nie trzymają: samolot ("Antek") sobie leci, czas mija, pilot myśliwca czy L-29 przeżywa w duszy straszne katusze i dylematy moralne mając przecież wyraźny rozkaz (sic!), a tymczasem biurokracja ministerialna obu krajów UW ot sobie nieśpiesznie koresponduje między sobą. Gdyby rzeczywiście tak działano to ten "Antek" dawno by wylądował w tej całej Austrii  :021:

« Odpowiedź #400 dnia: Kwietnia 15, 2009, 20:36:39 »
... a tymczasem biurokracja ministerialna obu krajów UW ot sobie nieśpiesznie koresponduje między sobą. Gdyby rzeczywiście tak działano to ten "Antek" dawno by wylądował w tej całej Austrii  :021:

Bo widzisz jak dla mnie to ta cała obecna propaganda nie jest lepsza od ten za tzw. "komuny" - oni (np jakieś IPN-y itp.) klepią takie same  głupoty jak tamci tyle, że na odwrót. Jak dla mnie to żenada.  :002:

Czyli wtedy guzik tak na prawdę było wiadomo i teraz podobnie.  :121: Trudno to wszystko ocenić na podstawie dwóch działań czysto propagandowych, z których każde ciągnie w swoja stronę.

No chyba niestety z tym to w Polsce jest kłopot. W "Lotnictwie" 02/2009 był o tym artykuł- "Koniec RENEGADE?". Z tego co teraz przejrzałem- Trybunał Konstytucyjny orzekł że nie można odbierać życia jednym obywatelom aby ratować je drugim, ponieważ w Konstytucji wszyscy obywatele RP mają zagwarantowaną nienaruszalność życia.

Sorry zapomniałem dodać - "w normalnych krajach"  :004: :021: :118:

« Odpowiedź #401 dnia: Kwietnia 15, 2009, 21:25:34 »

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #402 dnia: Kwietnia 19, 2009, 14:02:31 »
Panowie, zapominacie o jednej kwestii.. nie znamy WSZYSTKICH okoliczności tamtego zdarzenia.
Bo o ile się orientuję, to zanim samolot wojskowy zestrzeli inny statek powietrzny naruszający granice danego państwa, to zgodnie z normami i prawem powinien najpierw wezwać do "poddania" się, czyli podjąć próbę sprowadzenia takiej jednostki na ziemie (na pewno rozstrzygający głos tutaj miałby nasz niestety emerytowany ekspert Toyo :) ).

Być może, że było tak i tamten samolot "dla przykładu" po prostu został zrąbany z nieba bez jakiegokolwiek ostrzeżenia.

Tak więc koledzy.. nie znając wszystkich faktów, powściągnijmy swe komentarze podyktowane emocjami.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #403 dnia: Kwietnia 19, 2009, 17:45:25 »
Skoro pilot kilka razy pytla się o to czy strzelać czy nie, to znaczy ze się wacha :) Nikt tu ekspertem nie jest ale taki pilot pewnie strzelał by ostrzegawczo gdzieś nad lub pod samolotem :)

Druga sprawa to te telefony do Warszawy... Ze niby się Siły zbrojne Czechosłowacji pytają o coś Gen. Jaruzelskiego? Raczej poinformowali go o  sytuacji tak jak Polska powinna poinformować  o ich samolocie nad polska nie reagującym na wezwania

Nie chce wybielać Jaruzelskiego ale wydaje mi się ze nie mail za bardzo wpływu na to zestrzelenie
Zostali poinformowany o fakcie i nawet gdyby mogel zapobiec tej "egzekucji" to wątpie by to zrobił

Wyobraźmy sobie taka sama sytuacje dzisiaj (pomijając 9/11 i dzisiejsze podejście do terroryzmu) ze samolot narusza czyjaś przestrzeń i pomimo wszelkiego typu ostrzeżeń nie reaguje... puścili by?

« Odpowiedź #404 dnia: Kwietnia 19, 2009, 20:49:14 »
Wyobraźmy sobie taka sama sytuacje dzisiaj (pomijając 9/11 i dzisiejsze podejście do terroryzmu) ze samolot narusza czyjaś przestrzeń i pomimo wszelkiego typu ostrzeżeń nie reaguje... puścili by?

Podejrzewam, że większości sytuacji zostałby zestrzelony.

Panowie, zapominacie o jednej kwestii.. nie znamy WSZYSTKICH okoliczności tamtego zdarzenia.
Bo o ile się orientuję, to zanim samolot wojskowy zestrzeli inny statek powietrzny naruszający granice danego państwa, to zgodnie z normami i prawem powinien najpierw wezwać do "poddania" się, czyli podjąć próbę sprowadzenia takiej jednostki na ziemie [...]
Być może, że było tak i tamten samolot "dla przykładu" po prostu został zrąbany z nieba bez jakiegokolwiek ostrzeżenia.

A moim zdaniem ten samolot został zawezwany do lądowania i nie podporządkował się temu. Wtedy doszło do zestrzelenia - w przeciwnym razie nie byłoby chyba mowy o wahaniu, zapytaniach i rozmowach ze stroną Polską (pewnie gdyby się podporządkował - to przekazaliby delikwenta przez granice ładnie "zabranzoletkowanego").

Do momentu podjęcia decyzji o zestrzeleniu nie ma nic wątpliwego - naruszenie przestrzeni powietrznej, przechwycenie, wezwanie do lądowania - procedura standardowa. W między czasie zapewne próba dowiedzenia się co robi tam ten samolot i zapewne otrzymanie informacji o porwaniu lub kradzieży (czy innej działalności przestępczej?) samolotu. W konsekwencji - decyzja o zestrzeleniu.

Pilot się wahał? Ja też bym się zawahał gdybym dostał rozkaz zestrzelenia cywilnego samolotu czy ostrzelania innego celu celu cywilnego i zapewne tez poprosiłbym o powtórzenie rozkazu aby uzyskać pewność, że nie dojdzie do tragicznej pomyłki (bo ktoś, coś, gdzieś przekręcił). Albo po prostu tak na wszelki wypadek jako tzw. RWD.

Oczywiście bip3r ma całkowitą rację bo nie znamy wszystkich okoliczności, informacja pochodzi w mediów (a więc raczej odbiega od prawdy - bo mam mieć, jak wszystko w mediach wydźwięk sensacji), wmieszany jest w to IPN czyli instytucja skrajnie niewiarygodna bo uwikłana głęboko w politykę itd. Skutkiem tego informacji wiarygodnych nie ma - to co piszemy to spekulacje. Choć żeby było jasne - ten fakt zestrzelenia samolotu An-2 przez Czechosłowację jest znany od dawna (nawet tutaj na Forum o tym już pisaliśmy) , to żaden news.