Autor Wątek: Linki do interesujących wiadomości i komentarze.  (Przeczytany 386133 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: Linki do interesujących wiadomości i komentarze.
« Odpowiedź #1500 dnia: Lipca 14, 2015, 08:57:06 »
Potrzebujecie intymności w komunikacji telefonicznej? Chyba jest coś dla takich ludzi, Chiny zakazały korzystania z messengera Telegram, czyli działa za dobrze i nie można go kontrolować. No chyba że twórcy aplikacji robili ją dla GRU ;). Ale zawsze to tylko jeden kraj a nie wiele.
http://tass.ru/en/economy/808245
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #1502 dnia: Lipca 20, 2015, 12:52:39 »

« Odpowiedź #1503 dnia: Lipca 20, 2015, 13:17:30 »
To nie Spitfire, tylko pomniejszona replika.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #1504 dnia: Lipca 20, 2015, 15:35:18 »
Fakt, to replika. Nie doczytałem tyko, że 80% wielkości oryginalnego Spita.
Właściwie to czym się repliki różnią od oryginałów jeśli chodzi o konstrukcję? Na dodatek dlaczego 80% a nie 1:1? Te 20% chyba aż tak nie robi różnicy w kosztach?

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #1505 dnia: Lipca 21, 2015, 01:20:03 »
Rozmiar i użyte materiały=masa a to ma wpływ na wymaganą moc silnika aby unieść replikę. Stąd pewnie oszczędności, 66-80% oryginału i lekka konstrukcja daje je wymierne*. A konstrukcyjnie są te samolociki bardzo, bardzo różne. Całe metalowe, mieszane, kompozytowe itp. Co tylko autor sobie wymyśli.
*wygooglujesz pewnie info o replikach FW 190 napędzanych sowieckim/rosyjskim M14P. 360 KM. Jest różnica, c'nie? ;)
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #1506 dnia: Lipca 21, 2015, 07:18:06 »
W sumie to nie wiem czy to właściwy dział, ale ...

Wczoraj w okolicach Nowego Miasta nad Pilicą od godziny 18 do godziny 21-ej latał sobie spokojnie nisko nad ziemią klucz ... A-10 Thunderbolt ;-)
Nie wiem co chłopcy z hameryki tutaj robili, ale kręcili sobie spokojnie kółeczka, loty w formacji oraz spokojne, majestatyczne zwroty.
Powiem szczerze, że w życiu nie widziałem tych samolotów w locie, a tym bardziej na wysokości max 300-400m, latających z prędkościami rzędu 300-400 km/h.  Niestety, brak aparatu nie pozwolił na robienie zdjęć, a te z komórki nie nadają się do pokazywania, bo za dużo na nich nie widać :-(
Nie wiecie może z jakiego powodu chłopcy w A-10 latali w Polsce ? Bo zwykle "TVN24 Katastrofa" i "Polsat" dają jakieś wzmianki. W końcu nie jest to pierwszy lepszy, zwykły samolot ;-)

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline Hub

• *
« Odpowiedź #1507 dnia: Lipca 21, 2015, 09:04:46 »
A-10 stacjonują w Łasku już dłuższy czas.

« Odpowiedź #1508 dnia: Lipca 21, 2015, 19:22:36 »
Znajomy mówił mi miesiąc temu że czasami A-10 latają nad Łaskiem.

« Odpowiedź #1509 dnia: Lipca 22, 2015, 23:27:53 »
Z tego też powodu wojsko chce powiększyć strefę TSA koło Łasku i uziemić tamtejsze lotnictwo ogólne...
http://dlapilota.pl/formularze/pazp-konsultacje-spoleczne-w-sprawie-zmiany-czasu-dostepnosci-strefy-tsa06
A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title. Therefore, not all people who fly fighters are fighter pilots, nor do all fighter pilots fly fighters, some of them drive trucks.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1510 dnia: Lipca 27, 2015, 19:55:01 »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #1511 dnia: Lipca 30, 2015, 00:44:39 »
Historia jednej Ciotki Ju z nietypowym zakończeniem:
http://eloblog.pl/zapomniana-katastrofa-junkersa-ju-52-na-sniezce/
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1512 dnia: Lipca 30, 2015, 10:32:58 »
No popatrz jedyna góra tak wysoka w okolicy i musieli przyp... Dobry link, nie znałem tej historii.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1513 dnia: Lipca 31, 2015, 00:18:20 »
Jak ktoś ma pecha to i w p... na żyletki trafi.  Ja żałuję, że nie wiedziałem, że tyle lat tam leżał wrak. Z pewnością bym się na wycieczkę wybrał.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #1514 dnia: Lipca 31, 2015, 15:34:40 »
To się nazywa start:
https://www.youtube.com/watch?v=VCWjByenDsM : ]

Tutaj z innej kamery i cały pokaz Polaka.