Autor Wątek: Linki do interesujących wiadomości i komentarze.  (Przeczytany 385393 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Odp: Linki do interesujących wiadomości i komentarze.
« Odpowiedź #1591 dnia: Lutego 22, 2016, 10:53:37 »
http://facet.interia.pl/news-quiz-rozpoznasz-mysliwce-z-ii-wojny-swiatowej,nId,2147005

Fajny quiz na interii. Aż wstyd się przyznać w którym momencie dałem ciała :P Nie powiem :)

Offline Hub

• *
« Odpowiedź #1592 dnia: Lutego 22, 2016, 13:42:06 »
Czyżby kolega pomylił Ta-152 z Dorą?

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #1593 dnia: Lutego 22, 2016, 14:23:09 »
10 na 10
:) banał
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

« Odpowiedź #1594 dnia: Lutego 22, 2016, 16:03:10 »
Nawet się za to nie zabieram. Potrafię tylko odróżnić Mietka od Spita i to tylko jak są pokazane w całości :).

« Odpowiedź #1595 dnia: Lutego 22, 2016, 23:23:14 »
Przyznaję się. Pomyliłem MC z Fiatem.  :cry:
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #1596 dnia: Lutego 23, 2016, 07:58:51 »
10/10, ale są dwa błędy.

Wydaje mi się, że Mk XVI miały kroplową osłonę kabiny, a ten P.24 jest turecki, więc to wersja A lub C.

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #1597 dnia: Lutego 23, 2016, 09:23:43 »
Spitfire Mk. XVI występował zarówno z klasycznym kadłubem (praktycznie taki sam jak Mk. IX e) jak i obniżonym. Oba warianty były na wyposażenie polskich dywizjonów.
Co do P.24, nie pamiętam jak była odpowiedź (wersja) w quizie (G ?), ale Turcja wyprodukowała na licencji własnie tę wersję, czyli mogły być A, C i G.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #1598 dnia: Lutego 23, 2016, 09:33:49 »
Wypełniłem ale..., pierwsze ze spitfirem było fuksem bo mi owiewka pasowała bardziej do wcześniejszych wersji, gdybym miał nazwać Apache-a to bym nie nazwał, dałem intuincyjnie po wlocie powietrza. Ogólnie quiz fajny, dla obeznanych bardziej, jego jakość psują jednak elementy odpowiedzi takie jak Ił-2 czy Fairey Fulmar. Mogli już się wysilić i dawać jednak same myśliwce ;) .

miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #1599 dnia: Lutego 23, 2016, 10:13:49 »
Fulmar to myśliwiec :) Ciekawa łamigłówka bo obok zupełnych banałów pojawiają się też trudniejsze zagadki. Dałem d... przy Dorze, ale strzeliłem też Fiata. Fajnie że na takich portalach jak Interia pojawia się ostatnio sporo artykułów o tematyce około lotniczej.

Z tym Spitem nie przesadzajcie... Ogon zupełnie nie pasuje do "jedynki" :P

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #1600 dnia: Lutego 23, 2016, 10:28:12 »
Fulmar to myśliwiec :)
Fakt, wszedłem w zdjęcia i jakoś przypominał za bardzo mi Battle, więc nie posądziłem go o myśliwskie zapędy :) Myślę że to odciążona, nowocześniejsza, przeróbka tego Battle.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #1601 dnia: Lutego 23, 2016, 13:03:21 »
A ja się wyłożyłem na Kawasakim i na MiGu ;) Fajna zabawa.

« Odpowiedź #1602 dnia: Lutego 26, 2016, 13:04:44 »
http://www.tvp.info/24194588/wojskowa-casa-juz-w-drodze-z-malty-kajetan-p-wraca-do-polski

Tak czytam i zastanawiam się, czy nie było innej (tańszej) opcji transportu. Nie można było wynająć jakiejś "taksówki powietrznej" / wyczarterować jakiś mały samolot? Jeszcze tylko plutonu komandosów tu brakuje...

« Odpowiedź #1603 dnia: Marca 09, 2016, 22:57:36 »
Miła inicjatywa

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #1604 dnia: Marca 10, 2016, 00:20:32 »
Tak czytam i zastanawiam się, czy nie było innej (tańszej) opcji transportu. Nie można było wynająć jakiejś "taksówki powietrznej" / wyczarterować jakiś mały samolot? Jeszcze tylko plutonu komandosów tu brakuje...

Długodystansowy lot nawet małym samolotem, pilot itp. też drogo by kosztował. Nie rozumiem, czemu nie można było typa przewieźć w obstawie 2-3 gliniarzy zwykłym rejsowym samolotem skutego kajdankami.
W końcu to "tylko" psychopata, działający w pojedynkę, a nie jakaś szycha mafii, żeby miał ktoś na takiego szykować zamach/próbę odbicia.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel