Ciekawe bardzo. Nigdy nie było wcześniej firmy Schmeisser, przynajmniej produkującej broń. Ta obecna powstała w 2009. Na ich stronie w zakładce patenty są wymienione tylko patenty na system zasilania nabojami broni, czyli na magazynki. Co by sugerowało wg mnie, że firma posiada (odkupiła/odziedziczyła) patenty Hugo Schmeissera i przyjęła za tym nazwę od jego nazwiska. Pamiętamy przecież, że Pan Hugo był konstruktorem MP-40 tylko w części a produkcja była w zakładach na pewno nienoszących jego nazwisko.
W każdym bądź razie decyzja o nazwie firmy odważna, z dużymi szansami na rozpoznawalność, aczkolwiek śmiem twierdzić, że w pewnej części świata negatywną. Ale skoro akceptujemy firmy BASF, Junkers, Dornier i setki innych mniej lub bardziej znanych wtedy i dziś, to może przyjdzie czas gdy pojawi się produkt o nazwie Cyklon B. Mam nadzieję, że jeżeli tak by się stało, to tylko z czystej głupoty lub niewiedzy.
Ale skoro ruch BLM mógł wybuchnąć po dobrych 100, czy choćby kilkudziesięciu latach od apogeum jego istoty, to może jeszcze przyjdzie czas, gdy zespół niemieckich piłkarzy przed rozpoczęciem meczu z piłkarzami polskimi, klęknie na 15 sekund w hołdzie dla ofiar inżyniera Schmeissera.
Wysłane z mojego SM-T865 przy użyciu Tapatalka