Autor Wątek: Linki do interesujących wiadomości i komentarze.  (Przeczytany 384189 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online some1

• Global Moderator
Odp: Linki do interesujących wiadomości i komentarze.
« Odpowiedź #2490 dnia: Września 14, 2024, 11:43:56 »
A przy okazji, Wilga Draco będzie też w MSFS 2024.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #2491 dnia: Września 18, 2024, 21:05:52 »
https://geekweek.interia.pl/militaria/news-polska-kupi-te-nowe-mysliwce-to-najlepsza-oferta-na-rynku,nId,7777602
Zapytam, bo nie za bardzo się orientuję: jakby to wypaliło to nie za dużo tego szczęścia?
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #2492 dnia: Września 18, 2024, 21:35:20 »
Przecież oni chyba od 10 lat nie wyprodukowali żadnej maszyny. Kolejny etap casusu "Caracali"?

Wysłane z mojego SM-T865 przy użyciu Tapatalka

miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #2493 dnia: Września 18, 2024, 23:59:51 »
Wiesz, bardziej chodziło mi o to, czy nie fundujemy sobie jakiegoś logistycznego koszmaru. Czy to nie jest tak, że różne metody serwisowania (materiały, narzędzia, konserwacja itp) nie wprowadzą zamieszania?
Zgodnie z zasadą "nie znam się to się wypowiem" czy podobny problem nie istnieje już w przypadku pancerniaków: Abramsy, Leopardy, Czarne Pantery, Twarde?
                                                                                  S. Dali

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #2494 dnia: Września 19, 2024, 09:20:59 »
A ryzykiem nie jest kupowanie wszystkiego od jednego dostawcy?
Wszystko na plusy dodatnie i plusy ujemne...

Osobiście wolałbym jednak, abyśmy dywersyfikowali źródła z których kupujemy uzbrojenie. Szczególnie jak to zbliży nas z partnerami, do których mamy najbliżej i możemy mieć realny udział w rozwoju danej konstrukcji.
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

S. Dali

« Odpowiedź #2496 dnia: Września 20, 2024, 16:21:08 »
Jeżeli kogoś ciekawi jak przegrać wybory prezydenckie jednym zdaniem, to w podlinkowanym filmiku ma odpowiedź:

https://youtube.com/shorts/OmWCmi02iLc?si=RvVY5OZ_y47-8nMn

« Odpowiedź #2497 dnia: Września 24, 2024, 02:15:45 »
Ciekawy dokument brytyjskiego analityka o tym jak Polska rozbudową sił zbrojnych próbuje uniknąć losu Ukrainy 2.0, wideo po angielsku, są też dodane angielskie napisy.:

https://www.youtube.com/watch?v=tay0UnOxb2M

S. Dali

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2499 dnia: Września 26, 2024, 07:42:18 »
Wiadomo co w zamian? :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2500 dnia: Września 26, 2024, 20:00:58 »
W artykule jest wzmianka, że ich zadania przejmują F-35. Ale czy same i ile ich będzie  :583: .
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #2501 dnia: Września 26, 2024, 20:17:16 »
52 sztuki garbusów zamówione na ten moment, z tego dostarczone 39.

To jest w sumie niesamowite, że taki mały kraj ma tak silne lotnictwo (liczba F-16, które mieli, to już w ogóle jakiś kosmos). Na wuj w sumie? Przecież jak oni się wzniosą w powietrze to już nawracać muszą. Ten pożegnalny lot F-16 dookoła Holandii to ile trwał? 15 min? ;D

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #2502 dnia: Października 03, 2024, 20:58:49 »
.

Wysłane z mojego SM-A155F przy użyciu Tapatalka

miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2503 dnia: Października 04, 2024, 08:27:58 »
For Your Eyes Only - How was the movie made with the Polish Helicopter Mi-2 in the Greek Meteora.
https://www.youtube.com/watch?v=BtNIvC92AyE
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2504 dnia: Października 28, 2024, 01:56:24 »
Możecie sobie wyobrazić taką teoretyczną sytuację, że ginie podczas służby Polski żołnierz na granicy z Białorusią? Zostaje on pochowany na cmentarzu wojskowym. Okazuje się, że ten poległy żołnierz był wyznania mojżeszowego i na nagrobku rodzina umieszcza Gwiazdę Dawida. W związku z tym kapelan wojskowy zarządzający cmentarzem (popierany i napędzany przez rodziny innych pochowanych tam żołnierzy) nakazuje usunąć rodzinie poległego gwiazdę dawida z nagrobka gdyż obraża ona uczucia religijne jego i rodzin poległych chrześcijan.

Przyznacie, że niezwykle trudno coś takiego sobie wyobrazić. Taka sytuacja wydaje się nieprawdopodobna czy to w Polsce czy na Litwie czy w innych chrześcijańskich krajach.

Tymczasem taka sytuacja wydarzyła się - tylko, że w Izraelu w stosunku do chrześcijanina.

19-letni sierżant armii Izraelskiej poległ w walce i pochowano go na Izraelskim cmentarzu wojskowym. Rodzina poległego na nagrobku umieściła krzyż. Okazuje się że poległy był emigrantem z Ukrainy, uciekł z niej wraz z rodziną w 2014 r. (Czyli po aneksji Krymu).
Zaciągnął się do armii izraelskiej dosłużył stopnia sierżanta i poległ w walce. Ale nigdy nie zmienił wyznania, pozostał chrześcijaninem - stąd na jego nagrobku krzyż.
Rabin zarządzający cmentarzem napędzany przez protesty rodzin innych pochowanych tam żołnierzy stwierdził, że krzyż obraża uczucia religijne i kala świętość cmentarza i musi zostać usunięty z nagrobka:

https://www.timesofisrael.com/family-of-fallen-soldier-told-to-take-down-headstone-because-it-has-a-cross-on-it/