Autor Wątek: Fallout - seria gier  (Przeczytany 16113 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Fallout - seria gier
« Odpowiedź #75 dnia: Kwietnia 30, 2024, 09:02:33 »
Fallout'a 4 właśnie ogrywam (coś już koło 25h za mną) i tak, za dużo tam strzelania, a za mało erpegowatości. Taki Skyrim ale z położeniem nacisku na co innego. To na pewno na minus. Praktycznie, poza paroma sytuacjami to wszystko musi się kończyć rozpierduchą i to jest największą bolączką tego tytułu. Natomiast ogólnie te questy, mechaniki i pomysły nie są złe. Najfajniej jak do tej pory wypada wszystko to co jest od momentu trafienia do Diamond City, tutaj zaczęło być już znacznie ciekawiej. Nie mam pojęcia też po co jest opcja skradania, jak praktycznie nie da się z niej korzystać i eliminować wrogów po cichu jeden za drugim. Trochę pomieszanie z poplątaniem, chcieli coś ambitniejszego ale chyba albo nie dali rady, albo nie było już czasu na to, ale też nie przeczę, gra się całkiem miło i wciągnęło mnie. Przydałoby się jednak więcej takich pustkowi i bardziej STALKER'owego klimatu (premiera ten rok, więc znów się trafi coś post apo). Generalnie chciałbym spróbować też F:LV (najlepiej zazwyczaj ocenianego), ale grafika wciąż mnie odpycha od tego. Na razie ciągnę F4, bez modów.

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #76 dnia: Maja 06, 2024, 10:22:55 »
Można się skradać gdy zdejmiesz pancerz wspomagany, w założonym pancerzu się nie da. I trzeba mieć broń z tłumikiem bo bez tłumika wykryją cię po pierwszym strzale. To taka decyzja trochę RPGowa albo zakładasz pancerz wspomagany i walczysz jak Rambo, albo go zdejmujesz i się skradasz.

Ogólnie misje bractwa stali są ciekawe, szczególnie początkowa. Czuć klimat "Ataku na posterunek 13" Carpentera.
A najnudniejsze są generyczne misje od Prestona Garveya z Minutemanów z odbijaniem kolejnych osad.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #77 dnia: Maja 06, 2024, 11:34:27 »
W pancerzu prawie w ogóle nie chodzę chociaż już zgromadziłem 4 komplety (w tym ten "Diabła"). Parę razy użyłem, bo nie było innej opcji, a trzeba było zadanie przejść. Ciężkie to, to, trzeszczy i hałasuje i nie można zrobić wszystkich rzeczy (jak np. hakowanie terminali itp.). ;D

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #78 dnia: Maja 06, 2024, 11:54:57 »
To trzeba jeszcze wziąć co najmniej 3 perki skradania się, wtedy już tak szybko nie wykrywają. Też w dziennym świetle i na otwartym terenie szybciej cię wykryją niż nocą i w ciemnych pomieszczeniach. We wcześniejszych falloutach skradanie się to była umiejętność rozwijana od 0 do 100, w czwórce już niema umiejętności skradania się tylko jest perk.

Ogólnie serial wizualnie bardziej nawiązuje do Fallouta 4, jednak fabularnie raczej do Fallouta New Vegas.
Ghoul / Cooper Howard - odgrywająca kowboja, samotnego mściciela podczas apokalipsy.
W serialu wszystkie frakcje okazują się złe, lub co najmniej moralnie wątpliwe. To też raczej nawiązanie do New Vegas gdzie mamy trzy główne frakcje i żadna z nich nie jest jednoznacznie dobra.

W serialu nie ma dobrego wyboru i w New Vegas też nie ma dobrego wyboru.
Jak ktoś chce poczuć klimat serialu to powinien pograć w New Vegas.

W serialu mamy też pana House (w retrospekcji ostatniego odcinka) jest to najciekawsza postać w New Vegas (i ogólnie najciekawsza w całej serii Fallout).
Mr House to nawiązanie do Howarda Huges'a, polecam o nim poczytać lub choćby obejrzeć ten film:
https://www.youtube.com/watch?v=QuYGJ5LHAjY

« Odpowiedź #79 dnia: Maja 15, 2024, 23:27:30 »
Jako ciekawostka - najbardziej popularne mody do Fallout 4 z ostatnich 30 dni. ;D

« Odpowiedź #80 dnia: Maja 26, 2024, 13:31:51 »
Czy ktoś testował może Fallout 4 VR? Zastanawiam się czy nie kupić. Razem ze Skyrim VR w promocji na CDKeys można nabyć te gry za 85 PLN. Warto?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #81 dnia: Maja 26, 2024, 16:51:46 »
Czy ktoś testował może Fallout 4 VR? Zastanawiam się czy nie kupić. Razem ze Skyrim VR w promocji na CDKeys można nabyć te gry za 85 PLN. Warto?

Ogólnie gry mają dobre recenzje (możesz też popatrzeć na YT, grafika już nieco leciwa, ale daje radę jeszcze), natomiast ja bym nie zdzierżył tyle, przecież jedna i druga gra to na jakieś 160h. 8) Może lepiej Alyx?

www.yoyosims.pl

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #82 dnia: Maja 26, 2024, 18:01:03 »
Alyx jest najlepszą grą VR jaką grałem. Oczywiście oprócz symulatorów. Jest lepszą od Lone Echo i od Hubrisa, nawet graficznie, mimo, że Lone Echo jest świetna pod tym względem. Teraz gram w Half Life 2, zmodowanym do VR przez entuzjastów gry, za wszystko razem na parówie stówę chyba zapłaciłem i mimo, że grafika sprzed chyba 15 lat jakoś mi się gra, bo wciągnął mnie klimat serii. jak skończę nie wiem w co będę grał, bo nawet zapowiedzi nowości na ten rok optymizmem nie napawają w obszarze przygodowych strzelanek VR. Aż prosi się o grę z Obcym!
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #83 dnia: Maja 26, 2024, 19:04:39 »
Ogólnie gry mają dobre recenzje (możesz też popatrzeć na YT, grafika już nieco leciwa, ale daje radę jeszcze), natomiast ja bym nie zdzierżył tyle, przecież jedna i druga gra to na jakieś 160h. 8) Może lepiej Alyx?

Alyx na pewno kupię też, ale jak będzie Summer Sale. Te dwie jest akurat okazja nabyć dość tanio, choć mam wrażenie, że Skyrim to już 5. raz kupuję.

I nie, nie chodzi o to by przejść całą grę. Po prostu trochę pobawić się w VR. :) Podobno pliki save z edycji 2D da się zaimportować w tych grach.

Aha, odnośnie "przechodzenia"... Jakiś gość poruszał się po Fallout 4 VR tylko fizycznie chodząc po pokoju (od ściany do ściany). ;D

Physically Walking Across Fallout 4 VR
https://www.youtube.com/watch?v=8wsaoMH3cKI

PS. Możemy wydzielić jakiś ogólny temat "Gry VR"? Czy jest coś takiego?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #84 dnia: Maja 26, 2024, 20:36:44 »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #85 dnia: Maja 26, 2024, 22:54:41 »
Alyx na pewno kupię też, ale jak będzie Summer Sale.
Warto, warto! :)
Kupuj.
Również uważam, że HL: Alyx jest najlepszą grą VR w jaką grałem. Jest świetny!
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #86 dnia: Lipca 26, 2024, 13:26:55 »
Po wielu perypetiach, premierę w końcu miał obszerny fanowski mod - Fallout London.

Fallout London - Official Launch Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=rahBCfRdVac

Do pobrania na GOG (https://www.gog.com/en/game/fallout_london). Ze Valve nie udało się im dogadać, ale ta wersja działa ze Steam też.

Jak znam życie, to Beth zaraz znowu coś spier..... wypuszczając kolejną łatkę, o którą nikt nie prosił i która narobi więcej szkód niż pożytku.