Autor Wątek: Symbole śmierci w wojsku.  (Przeczytany 23205 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Silesian

• Gość
Odp: Symbole śmierci w wojsku.
« Odpowiedź #45 dnia: Kwietnia 22, 2008, 13:08:30 »
Portal "wiadomości24" opiera się o tzw. dziennikarstwo społeczne, autor tej "sensacji" zrobił to bez żadnych korzyści, tylko tak dla sportu. Podejrzewam, że nie jest nawet dziennikarzem.
Taka dziennikarska forma ORMO

Wątek ma już 3 strony ale nikt nie spytał kto w takim razie wpuścił tego wieśniaka na teren jednostki …ba pomieszczeń szkoleniowych ? Był jakiś ”dzień otwartych drzwi” ?

Jeżeli miał zgodę na wykonanie zdjęć pilotom to czy nie przysługuje wam prawo autoryzacji ? Oczywiście wojsko nie szarpało by się z wieśniakiem ale portal to już wymierny podmiot do sporu.
Inną kwestią jest, że każdy uczy się na błędach, wojsko też –wersja zza płotu to i tak light w porównaniu do podejścia z Izraela.

Racja!
Zapomniałem dodać: nie każda "swastyka" to symbol III Rzeszy  :021: Choć oczywiście ze stosowaniem form "swastyki" byłbym ostrożniejszy niż przy czaszkach.
Co do swastyki to o ile dobrze pamiętam, to jest to szeroko stosowny symbol sprzed ponad 10 000 lat i wszędzie oznacza szczęście.
Co by nie mówić to III Reszy szczęście b długo dopisywało …… ale i ono nie jest ślepe.
2000 tysiące lat powszechnego stosowania ma się nijak do faszystowskiego epizodu, który tylko aspirował do 1000 –jeszcze z dwa, trzy pokolenia i normalność powinna powrócić. 

« Odpowiedź #46 dnia: Kwietnia 22, 2008, 13:31:43 »
Wątek ma już 3 strony ale nikt nie spytał kto w takim razie wpuścił tego wieśniaka na teren jednostki …ba pomieszczeń szkoleniowych ? Był jakiś ”dzień otwartych drzwi” ?

Silesian, weź doczytaj wątek zanim głupoty zaczniesz pisać.

Zdjęcie było w gazecie. Facet wrzucił do sieci na swój "blog" refleksje po lekturze gazety, znaczy się konkretnie zwrócił uwagę na zdjęcie, które w samej gazecie nie było komentowane (odnośnie naszywki).

http://szukaj.gazeta.pl/aliasy/mod/zoom.jsp?xx=5119300

Silesian

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Kwietnia 23, 2008, 11:16:37 »
No f…akt to jest blog. Nie znam człowieka ani nie mam czasu teraz poznawać, może facet jest ok a każdy czasem się wygłupi –tak więc teraz gość strzelił jak guma z gaci.
Ale w takim razie gdyby nie tak szerokie sformułowanie tematu to ta sytuacja świetnie pasowała by do działu LOL.

« Odpowiedź #48 dnia: Kwietnia 23, 2008, 12:47:30 »
Jakie to szczęście niepomierne, że autor duskutowanego artykuliku nie natrafił na poniższe zdjęcie:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:ORP_Sokol2.jpg

Mógłby wówczas odkryć nową prawdę historyczną dotyczącą załogi ORP Sokół np. że pobierała ona żołd z dwóch stron konfliktu (bandera RP w zestawieniu z  banderami statków handlowych III Rzeszy), a do tego uprawiała "piracką lewiznę" (Jolly Roger).  :banan
"W gwardii oddawano broń i tornister tylko razem z życiem"
Coignet

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #49 dnia: Kwietnia 24, 2008, 12:54:23 »

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: Maja 05, 2008, 11:19:13 »
Cygan weź ty pomaluj na nowo skorupę, bo wygląda jakbyś w śmietniku ją znalazł.  :021:

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: Maja 05, 2008, 19:24:37 »
Milczeć !!! Nie podoba się  :118: ...to znak ze był sterany w "boju"  :002:.A tak poważnie to jeśli załatwisz mi farbę która tak łatwo nie odpryskuje to z checia przemaluje.
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Maja 06, 2008, 23:08:30 »
Milczeć !!!

Ma doskonałe predyspozycje na moderatora  :021: :021: :021:

« Odpowiedź #53 dnia: Maja 07, 2008, 01:22:36 »
Taaa... brakuje jeszcze "Bo Was zabiję!". Tak jak w pewnym skeczu z Ahmedem  :020:.

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: Maja 07, 2008, 16:19:16 »
Oh , to tylko naleciałosci zwiazane z sytuacjami w których musiałem załączyć dowódcze myślenie  :002:  :002:  :002:.
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Lipca 02, 2009, 18:22:13 »
Tak propo kasku Cygana to znalazłem jeszcze fotki hełmu pilota MiG-21R (nazwisko "Kurszula") należącego do WLOP (32.PLRT Kraków) z wymalowanym z tyłu nie tyle diabłem czy czaszką co... czarownicą na miotle :D

Offline Orzeł

• APAsq
  • *
  • APAsq#4 WBCI#4
    • WBCI
« Odpowiedź #56 dnia: Lipca 02, 2009, 20:54:07 »
37 Dywizjon Lotniczy Wojsk Lądowych ma w herbie o zgrozo diabła ... co na to Ojciec Dyrektor czy głosiciele jedynie słusznych wartości - przecież to ani chybi sataniści :021: :021: :021:

Na szczęście nie wszyscy księża są tak nawiedzeni jak Ojciec Dyrektor, bo proboszcz tutejszej parafii nie dość, że nie odprawia egzorcyzmów to jeszcze od czasu do czasu pomodli się za nas :001:.Dodam jeszcze, że kościół jest bezpośrednio obok jednostki, a plebania po drugiej stronie drogi więc nasz BORUTA jest po stałym nadzorem  :002:

« Odpowiedź #57 dnia: Lipca 05, 2009, 00:25:06 »
Tak propo kasku Cygana to znalazłem jeszcze fotki hełmu pilota MiG-21R (nazwisko "Kurszula") należącego do WLOP (32.PLRT Kraków) z wymalowanym z tyłu nie tyle diabłem czy czaszką co... czarownicą na miotle :D
Gwoli uzupełnienia, ta czarownica to godło 2. eskadry pułku i malowane było także na burtach samolotów (m. in. 1423 stojący z Muzeum w Drzonowie taką ma).

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
« Odpowiedź #58 dnia: Grudnia 02, 2009, 18:38:11 »
Nie chce mi się czytać wszystkich stron tematu - odnoszę się do artykułu. Z jednej strony śmieszy mnie, że komuś czaszka->śmierć nie pasuje do żołnierza. Pewnie kolejny koleś, któremu się wydaje, że "wojny już nigdy nie będzie" i że żołnierze są tylko od rozdawania paczek z żywnością.

Z drugiej strony - jestem za regulaminowym ubiorem żołnierzy. Nie wiem, jaka jest praktyka, ale na nieregulaminową/nie związaną ściśle z jednostką naszywkę powinien zezwolić, choćby ustnie, dowódca. Chodzi o to, że aby patrzeć, jak za parę lat wyskoczy jakiś koleś z pacyfą, małą naszywką ruchu autonomii Śląska, trezubem  albo z czymś innym głupim. Niedługo będzie wchodziło pokolenie po gimnazjach, więc ryzyko rośnie. "Sięgam" po przepisy, żeby zabezpieczyć się przed takimi cyrkami, żadne czaszki i inne symbole, dzięki którym żołnierze czują się/są większymi zabijakami, nie przeszkadzają mi.

Na rozluźnienie http://www.youtube.com/watch?v=FsNLbK8_rBY  :002:

« Odpowiedź #59 dnia: Stycznia 05, 2010, 01:40:42 »
Oto przykłady regulaminowego umundurowania:

Teoria:
http://www.blm.gov/pgdata/etc/medialib/blm/ca/images/pa/whb/burropics.Par.46342.File.-1.-1.1.gif

Praktyka:
http://neoskosmos.com/news/sites/default/files/vietnam_war3.jpg

Co do swastyk:
   http://odkrywca.pl/forum_pics/picsforum17/4sp.jpg
Z tego co piszą: odznaka 4 Pułku Strzelców.
  http://odkrywca.pl/forum_pics/picsforum17/4pp.jpg
  4. Pułk Piechoty
Jak ktoś ma zło na myśli to widzi zło wszędzie. Natura ludzka.
Jak było to do kosza.
Pozdrawiam
L'ordre règne à Varsovie!