Autor Wątek: Kobiety zniszczą wojskową tradycję?  (Przeczytany 4113 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Kobiety zniszczą wojskową tradycję?
« dnia: Czerwca 01, 2008, 09:14:47 »
Kiedyś założyłem wątek o emancypacji kobiet i wojsku który ostatecznie zdryfował na zdjęcia powabnych blondyn w mundurach. Ale problem wydaje się mniej piękny. Wczoraj w rozmowie z kumplem (nie, nie był to nasz kolega forumowy :) ) który służy w jednostce w Mińsku usłyszałem o pewnej pani technik z tej jednostki która poskarżyła się podobno dowódcy bazy na zwroty jakie padają w rozkazach do niej. wielu z Was domyśli się że chodzi głównie o słowo "Szparka" które zostało wypowiedziane do owej technik w kontekście "proszę przygotować "szparkę" na stanowisko 9" (cytat przybliżony). Oburzało to panią i poskarżyła się dowódcy i podobno zakazano używac takich synonimów.
Fajnie nie? Jeżeli to prawda to wyrażam święte oburzenie, bo zwrot ten zapewne jest ze dwa razy starszy niż pani technik, a tradycja w wojsku rzecz święta!
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Odp: Kobiety zniszczą wojskową tradycję?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 01, 2008, 10:09:06 »
... i podobno zakazano używac takich synonimów.
Fajnie nie? Jeżeli to prawda to wyrażam święte oburzenie, bo zwrot ten zapewne jest ze dwa razy starszy niż pani technik, a tradycja w wojsku rzecz święta!
No to proponuję zakazać również innych "synonimów", np aerodynamika, drążek, pedały, goleń, gniazdko i wtyczka, technika mocowania, podwieszenie itd.
Rozwijając "myśl": można by zakazać lotów w "te dni"  :008: i nazwać to "dniami nielotnymi".
Leszek

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 01, 2008, 11:29:33 »
To nie kwestia kobiet w ogóle, a pojedynczych osobników, dowódca widać też baran.

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 01, 2008, 12:36:14 »
Całkowicie zgadzam się z Sunem

Kobieta w armii nie jest czymś co stanowi problem pod jednym warunkiem, że się do tego nadaje i pod warunkiem, że inni żołnierze nie traktują jej jak kobiety tylko jak żołnierza. W sumie to nie jest problem kobiet bo z tego ja zaobserwowałem odsetek kobiet, które nie nadają się do wojska, jest podobny do odsetka mężczyzn nienadających się do bycia żołnierzem.

W chwili wprowadzania służby kobiet niewielu żołnierzy miało z takim faktem styczność (w zasadzie, byli to tylko ci, którzy wyjeżdżali na misje ONZ i mieli kontakt z zagranicznymi armiami, gdzie kobiety były żołnierzami) i wielu zachowywało się głupio.

Sam pamiętam jak to pewien podpułkownik na strzelnicy całował po rękach na przywitanie swoją podwładną podporucznik, a potem ta sama pani podporucznik przyszła do mnie (byłem prowadzącym na osi kbk AK), że chce odstrzelić swoją kolejkę. Kazałem pierwszemu z brzegi szeregowemu oddać jej swoją broń i iść na palarnię, a jej pokazałem wolne miejsce w szyku przygotowujących się do strzelania. Usłyszałem "to ja mam się kłaść tu na ziemi razem z żołnierzami?". Myślałem, że się zaduszę ze śmiechu.

Przerabiałem takie (różne śmieszne i żenujące) sytuacje gdy to się zaczęło (przyjmowanie do armii kobiet), a przełożeni nie mieli z czymś takim doświadczenia i zachowywali się głupio. Sprawy te jednak już spowszedniały i od dawna nie ma, w większości chyba jednostek, takich dziwnych problemów. Po prostu wszystko musiało się opatrzyć, skoro są już kobiety kaprale, przerabialiśmy już żołnierzy na macierzyńskim, kobiety dowódców pododdziałów - to wszystko znormalniało. Jak jednak widać na podanym przez rutkova przykładzie - nie wszędzie.

Z drugiej strony znam małżeństwo poruczników (on porucznik, ona podporucznik - są jednak z tego samego "wypustu") i to właśnie ta dziewczyna dowodząca obecnie kompanią (nieetatowo - dlatego bez awansu, bo etat kapitański) znacznie bardziej nadaje się do wojska i dowodzenia ludźmi niż jej mąż, też niby oficer.

Będąc obecnie szefem ochrony (w wojsku, na lotnisku - moi ludzie różnią się od żołnierzy tylko kolorem munduru, bo krój jest podobny i innymi pagonami, a wykonują na co dzień zadania, które do niedawna wykonywały kompanie ochrony) też zatrudniam kobiety i zasadniczo wcale nie mam z nimi większego problemu niż z facetami - czasem nawet mniej, bo mniej marudzą i bardziej cenią robotę.

Pozostaje tylko pogratulować wspomnianej pani technik głębokiej wiedzy językowo-lotniczej (geneza słowa "Szparka"), a całemu składowi osobowemu tej jednostki należy współczuć wybitnego dowódcy (lub innego decydenta co to zakazał słowa "szparka").

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 01, 2008, 20:45:40 »
Witamy w cyrku  :020:
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

Offline Viper

• Trolle
  • *
  • I feel the need, the need for Speeeeeeed...
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 25, 2009, 22:48:49 »
Witam. Temat był dość dawno poruszany na tym forum. Ostatnio trafiłem na takie opracowanie naukowe: http://195.187.80.46/pls/cza/img/04_2003_4_tarnowski.pdf
Moje zdanie na temat służby kobiet w lotnictwie pozostawiam dla siebie. Każdy może sobie przeczytać to opracowanie i podejść do tematu indywidualnie.
Sygnatura usunięta z powodu naruszenia regulaminu.

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 26, 2009, 00:04:47 »
http://195.187.80.46/pls/cza/img/04_2003_4_tarnowski.pdf

To nie jest ŻADNA praca naukowa, raczej typowo polsko-naukawa. Grupa 7 (SIEDMIU!) kobiet nie jest ŻADNĄ grupą reprezentatywną w rozumieniu statystyki (zesztą 134 mężczyzn też nie bardzo). Na tej podstawie nie można wysnuć ŻADNYCH wniosków. Nie powinna taka "praca" wogóle się ukazać drukiem.  Dawno takiego knota naukowego nie czytałem. 

Offline Viper

• Trolle
  • *
  • I feel the need, the need for Speeeeeeed...
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 02, 2009, 00:03:41 »
To nie jest ŻADNA praca naukowa, raczej typowo polsko-naukawa. Grupa 7 (SIEDMIU!) kobiet nie jest ŻADNĄ grupą reprezentatywną w rozumieniu statystyki (zesztą 134 mężczyzn też nie bardzo). Na tej podstawie nie można wysnuć ŻADNYCH wniosków. Nie powinna taka "praca" wogóle się ukazać drukiem.  Dawno takiego knota naukowego nie czytałem.

Istnieją też inne prace czy jak wolisz mówić knoty naukowe o podobnej tematyce w opracowaniach angielskojęzycznych, wątpię, że popełnili te prace także polscy naukowcy... Jeżeli bardzo Cię to interesuje to z powodzeniem możesz sobie poszukać o tym w internecie i poczytać.
Każdy człowiek ma indywidualne podejście do tych spraw, czasami bardzo(lub zbyt) emocjonalne. Mogę tylko powiedzieć, że np. w USAF badania takie zaczęły być tematem rozważań po seriach wypadków lotniczych z udziałem płci pięknej. O tym także możesz poczytać. Pozdrawiam.   
Sygnatura usunięta z powodu naruszenia regulaminu.

« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 02, 2009, 01:05:51 »
Tylko że janweg nie wyraził zastrzeżeń do wniosków wysnutych przez autorów ani do przedmiotu badań, tylko do sposobu w jaki te badania zostały przeprowadzone. 7 kobiet to nie jest grupa reprezentatywna. Kropka. Nie istotne jest czy autorzy doszli do właściwych konkluzji, czy nie. Praca tak czy siak jest gniotem.

« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 02, 2009, 09:48:40 »
Mały offtopic, bo wszedłem na forum rano zaraz po lekturze jakiegoś militarnego newsa. Moja konkluzja:

Zastanawiające, jak w czasach wielkich religii miłości i ogólnego humanizmu potrzebne jest nam w ogóle wojsko.

Wracając do tematu. Kobiet w wojsku nie popieram. Oczywiście za wyjątkiem niektórych specyficznych pozycji (sanitariuszka, lekarz, jakiś specjalista). Sorry, wojsko to nie prywata, kasa idzie z państwowych podatków i jako podatnik jestem przeciwny feminizacji armii.

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 02, 2009, 11:13:58 »
Dzięki LMP, dokładnie to miałem na myśli.