Autor Wątek: Radom Air Show 2009  (Przeczytany 37778 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
Odp: Radom Air Show 2009
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 16, 2008, 10:42:03 »
Może już czas aby zajęła się tym prywatna firma a nie SP RP ? Nie mówię tego przez niechęć do SP,ale z czystego pragmatyzmu.

Martin
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

Offline Carolus

• 13 WELT
  • *
  • 13 WELT Pilot
    • 13 Wirtualna Eskadra Lotnictwa Taktycznego.
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 09, 2008, 12:34:51 »
Niby są wstępne informacje na temat Air Show 2009 http://www.altair.com.pl/start-1436 Fajnie byłoby gdyby wypaliło i wszystkie ciekawe samoloty przyleciały.
Pozdrawiam, Karol.

« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 13, 2008, 11:54:42 »
Dla mnie zeszłoroczne AirShow było pierwszym takim widowiskiem. Na następne oczywiście też sie wybiorę. Choć przyznam jedno...jeśli mam jechać (na szczęście jedyne 30km) aby zobaczyć znowu to samo...to nie wiem czy w ogóle jest sens. Tyle tylko, że można aparat pomęczyć przy dobrym słońcu ;] To chociaż na to liczę.

Za każdą granicą takie lepsze te pokazy? Bo wiecie...jak coś to mam 5osobowe auto, mała zrzutka na gaz i jedziemy ;)

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 13, 2008, 20:18:54 »
Choć przyznam jedno...jeśli mam jechać (na szczęście jedyne 30km) aby zobaczyć znowu to samo...to nie wiem czy w ogóle jest sens.

Ja jeżdżę do Radomia na każde Air Show 200 km, i nie narzekam. Zastanawiam się czasem co wy chcielibyście zobaczyć ? Dobrze wiadomo że Thunderbids czy Blue Angels, na dzień dzisiejszy nie przylecą. Z Rosjanami niestety stosunki są jakie są, więc jeżeliby przysłali jakieś zespoły to była by to zapewne niespodzianką. No to co chcemy zobaczyć, zespoły akrobacyjne ? Takowe są też na prawie każdych pokazach, Anglicy, Francuzi, Hiszpanie, Włosi, oraz Polacy. Fakt w zeszłym roku oprócz Iskier, Orlików, Żelaznych i Aerostars nic więcej nie było. Samoloty bojowe też są za każdym razem. Może mniej jest samolotów dzisiaj już historycznych, ale sądzę że bardzo dobrze. Jestem średnim fanatykiem lotnictwa, ale muszę przyznać że będąc ostatnio na pokazach w Cosford (fakt mało znane pokazy), małe wrażenie zrobił na mnie Spitfire czy przeloty w formacji Spita, Hurricane, oraz Lancastera, z racji tego że niecałą godzinę wcześniej pokaz miał Eurofighter. Myślę że imprezą samolotów historycznych na pewno jest Góraszka, i chciałbym żeby tak pozostało. Nawet żeby na kolejnym Air Show, F-16 (na którego nie wiem czemu ludzie tak narzekają) dawało pokaz cztery razy na dzień.

Pozdrawiam, Dominik

Offline Norbertnaviedzony

• Trolle
  • *
  • Viper all the way :)
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 27, 2008, 01:06:35 »
To tu jeszcze wieści nie dotarły  :karpik

Zaproszenia do udziału w AIR SHOW - 2009 zostały wystosowane do uczestników z 32 państw. Już teraz do Biura Organizacyjnego AIR SHOW nadeszły następujące odpowiedzi:

- Siły Powietrzne Białorusi - wstępne potwierdzenie udziału Su-27, Su-24, Ił-76
- Siły Powietrzne Czech - potwierdzenie udziału JAS-39 Grippen, L-159A
- Siły Powietrzne Francji - wstępne potwierdzenie udziału
- Siły Powietrzne Hiszpanii - wstępne potwierdzenie udziału
- Siły Powietrzne Holandii - wstępne potwierdzenie udziału
- Siły Powietrzne Kanady - wstępne potwierdzenie udziału
- Siły Powietrzne Korei Południowej - wstępne potwierdzenie udziału
- Siły Powietrzne Niemiec - wstępne potwierdzenie udziału
- Siły Powietrzne Rumunii - potwierdzenie udziału MiG-21
- Siły Powietrzne Ukrainy - wstępne potwierdzenie udziału Su-27
- Siły Powietrzne Wielkiej Brytanii - wstępne potwierdzenie udziału

Uwaga: wstępne potwierdzenie udziału nie oznacza, że dany uczestnik będzie na pewno uczestniczył w AIR SHOW.

Siły Powietrzne wydzielą do udziału w AIR SHOW - 2009:
- w pokazie dynamicznym: F-16, MiG-29, Biało-Czerwone Iskry, Orliki, SW-4, walka powietrzna 2xF-16 vs. 2xMiG-29 :021:
- na wystawie statycznej: F-16, MiG-29, Su-22, TS-11, PZL-130, SW-4, Mi-2, W-3, Mi-8, C-130E, M-28, C-295M, Jak-40

http://www.airshow.sp.mil.pl/index.php/pl/program-pokazow

F-16 is a sexy beast - just the best looking fighter jet in existence - the most beautiful machine human being has ever built!

« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 27, 2008, 07:21:33 »
Fajnie, choć na razie to o niczym nie świadczy. Polska ma to do siebie, że takie zapowiedzi nie zawsze się sprawdzają w dniu pokazów. A gdzie Amerykanie? Ciężko im się z Ramstein ruszyć? Bo brak Rosjan jestem sobie w stanie jakoś logicznie wytłumaczyć.

PS. To nie będzie w Poznaniu? Przecież Radom 2007 miał być ostatni.

Offline Marcinos

• *
  • Kierowca bombowca
« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 27, 2008, 15:23:03 »
Oczywiście to tylko planowana lista ale bardzo chciałbym zobaczyć ekipę z Białorusi albo Ukrainy - Suczki i Iłek  :001: Mam cichą nadzieję że to nie będą pobożne życzenia ściętej głowy.
Fighter pilots make movies, bomber pilots make history, but everything depends on mechanics.

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 27, 2008, 16:41:54 »
Po pierwsze primo:
Jaszczompy w kołowej z MiGami?? Mam tylko nadzieję że chłopaki nie będą wredni i nie zabiorą do MiGaczy ostrej amunicji :021:
Po drugie primo: ja wiem, ja wiem że będzie jak zwykle 1/3 tego co jest na liście, ale pomarzyć można nie?? :banan:
Po trzecie primo: jak to może być nudne jak jest okazja pooglądać 29-go na pełnej dopałce chociaż przez krótki czas?? No chyba że ktoś mieszka w okolicach EPMM albo EPMB:P
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

Hornet

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 27, 2009, 23:39:29 »
Ważą się losy ważą...  :005:
Nie być w stanie zorganizować pokazów raz na dwa lata NO COMENT.

http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,6328851,Waza_sie_losy_pokazow_lotniczych_w_Radomiu.html

« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 28, 2009, 09:19:03 »
Nie być w stanie zorganizować pokazów raz na dwa lata NO COMENT.

A ja powiem inaczej, z całą sympatią jaką mam dla "airshowów" (sam brałem kiedyś udział w organizacji dwóch, na innych bywałem) to jednak moim zdaniem skandalem będzie jeżeli w obecnej tragicznej sytuacji finansowej, w jakiej naszą armię postawili politycy*, wyda ona choć złotówkę na jakieś pokazy czy defilady (czyli na kwestie, które nie są jej niezbędne) - skoro nie ma kasy na zapewnienie (choćby w stopniu nawet podstawowym) prawidłowego funkcjonowania jednostek wojskowych.

Pokazy i defilady fajna rzecz, ale tylko wtedy gdy nas na to stać.

Jeżeli słyszę (od pracowników WZL), że WZL ma ograniczać zatrudnienie, pracownikom grożą bezpłatne urlopy bo wojsko nie otrzymało wystarczających środków finansowych na planowane na ten rok remonty samolotów- czyli, że najprawdopodobniej tych remontów może nie być (czyli zmniejszy się automatycznie liczba sprawnych, latających maszyn) to raczej trudno mi zrozumieć wydatkowanie choć paru groszy na jakieś (co tu ukrywać - nie niezbędne) "jasełka" w postaci pokazów i defilad.
*) Drastyczne obcięcie budżetu MON, kompletnie idiotyczna decyzja o likwidacji zasadniczej służby wojskowej w tak krótkim czasie, a także "starsze problemy" jak np. opłacane z naszych podatków wojenki w imię amerykańskich interesów w odległych rejonach świata itd.

Offline noe

• PAT
  • *
  • War Thunder
    • BILT POLSKA
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 02, 2009, 07:07:50 »
Zgadzam się w pełni z kolegą.

Właśnie słuchałem wywiadu prezydenta Radomia.
Głównym problemem z organizacją AIRSHOW nie są jak wszyscy myślą głównie pieniądze. Impreza potrzebuje 1600 osób do zabezpieczenia imprezy a jak wiadomo w maju kończy się ostatni pobór zasadniczej służby wojskowej a co za tym idzie nie będzie taniej dobrej siły roboczej. Prezydent powiedział też że jest problem z dowozem ogrodzeń które co roku były zwożone z całej Polski (nawet ze Szczecina), wiąże się to z kosztami i znów kto to przywiezie? Zawodowym wojskowym trzeba dużo więcej zapłacić niż poborowym ZSW. Miasto posiada środki zabezpieczone. Ostateczną decyzję podejmie ministerstwo. Stwierdzono też że nigdzie indziej impreza się nie odbędzie albo w Radomiu albo nigdzie. Generalnie czekamy na odpowiedz wojska czy da rade z obowiązkami które co imprezę pełni.
Niby nie o kasę a jednak, no ale jeśli to ma zaszkodzić gospodarce a kasa jest potrzebna gdzie indziej niech tak będzie.

chincz

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 02, 2009, 09:51:17 »
No to ładnie... W ramach ZSW dało radę zorganizować, a służba zawodowa wysiada??? Można organizować międzynarodowe ćwiczenia, a tego nie da rady potraktować jako pewien rodzaj ćwiczeń? Jeśli dwudniowe, i to zapewne nieduże logistycznie w porównaniu z jakimiś manewrami, przedsięwzięcie przerasta możliwości organizacyjne i miasta i wojska, to pozostaje powiedzieć łolaboga, modlić się... modlić... i modlić...

...i modlić...

Offline PIT

• PAT
  • *
  • PAT , EKG_PIT
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 02, 2009, 10:08:30 »
Nie modlić się , ale z takim rozumowaniem - i to władz - dołek sobie od razu kopać.
A ktoś mówił ; reklama dźwignią handlu. A zysk wynika z handlu.
Tylko stały trening czyni Cię Mistrzem. Niech Moc będzie z Wami wirtualni lotnicy.
WSP dla Orłów. - od EKG_PIT

« Odpowiedź #28 dnia: Marca 02, 2009, 19:41:27 »
Można organizować międzynarodowe ćwiczenia, a tego nie da rady potraktować jako pewien rodzaj ćwiczeń?

W czym te ćwiczenia? W rozstawianiu "zomopłotków", pilnowaniu gawiedzi, żeby nie szwendała się poza oznaczone strefy? Brałem udział w organizacji dwóch airshowów i stwierdzam, że za wyjątkiem obsługi technicznej samolotów (szeroko pojętej) to nic innego nie ma nic wspólnego w działalnością wojskową.

Jeśli dwudniowe, i to zapewne nieduże logistycznie w porównaniu z jakimiś manewrami, przedsięwzięcie przerasta możliwości organizacyjne i miasta i wojska

Wg Ciebie zaangażowanie do dwudniowej pracy ponad półtora tysiąca ludzi to niewielkie przedsięwzięcie? Sorry, ale chyba masz niewielkie pojęcie o czym piszesz. To kosztuje i to bardzo dużo. A ponadto wyraźnie nie masz pojęcia o organizacji czegoś takiego - dla Ciebie - widza to 2 dni, ale dla tych co to przygotowują - tygodnie pracy. Przed jednym z airshowów to przez 4 ostatnie dni przed imprezą w ogóle nie wylazłem z lotniska, nie ja jeden.

Nie mam nic przeciwko takim imprezom (fajne są - też lubię popatrzeć), ale sytuacja jest jaka jest, armię postawiono w takiej, a nie innej kretyńskiej sytuacji kadrowej i finansowej i ... tyle. A co do powiedzeń to ja słyszałem, że z pustego to nawet Salomon nie naleje.

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #29 dnia: Marca 02, 2009, 19:57:20 »
Głównym problemem z organizacją AIRSHOW nie są jak wszyscy myślą głównie pieniądze.
Hmmmm. Widzę tu daleko idącą sprzeczność. To co piszesz dalej to nic innego jak brak pieniędzy. Jak będzie kasa, to dajcie nawet mi znać, to sam jestem gotów zorganizować przewóz tych barierek bez najmniejszego problemu.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona