Autor Wątek: Radom Air Show 2009  (Przeczytany 37775 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
Odp: Radom Air Show 2009
« Odpowiedź #210 dnia: Sierpnia 31, 2009, 18:12:34 »
Ehhh masakra... ja się dostałem na lotnisko z 10 min przed pokazem Su-27... Z tym przeczuciem to prawda...

['] :(
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #211 dnia: Sierpnia 31, 2009, 18:51:02 »

Mało mnie obchodzi samolot, nieudane pokazy. Szkoda Ludzi.
[']
Mnie aż zamurowało jak tak długo nie prostował i schował się za lasem. Miałem nadzieję, że jeszcze stamtąd wyleci.
Teraz nie ma co gdybać, tylko czekać na raport.

Offline Hub

• *
« Odpowiedź #212 dnia: Sierpnia 31, 2009, 19:02:39 »
Witam! To mój pierwszy post, szkoda,ze w tak smutnych okolicznościach :015:
Odnośnie możliwych przyczyn katastrofy, zastanawia mnie, czy te ostatnie manewry były zamierzone i po prostu coś nie wyszło,piloci "przekozaczyli", czy tez były wymuszone jakąś awarią?  Po tej pierwszej beczce myślałem, że skręcą w lewo i wykonają przelot z minimalną prędkością wzdłuż pasa. Tymczasem przewrócili samolot na plecy i zaczęli... no właśnie, co to miało być, jakaś wewnętrzna półpętla w stronę publiczności? Przecież na tej wysokości to nie mogło się udać, więc może jednak jakaś awaria i  rozpaczliwa próba ratowania samolotu? Silniki (silnik?) było słychać do końca, bynajmniej w miejscu gdzie stałem)

SG4_Icek

• Gość
« Odpowiedź #213 dnia: Sierpnia 31, 2009, 19:25:45 »
I jeszcze taka jedna rzecz.

Jak patrze na to pierwsze zdjęcie http://wiadomosci.onet.pl/131249,21,0,0,1,pokaz.html
to przypomina mi się zjawisko nazywane przez grających w Iłka "olegowym lasem". Oczywiście radomskie drzewa nie są przeźroczyste, ale efekt działania niestety ten sam.  :633:

No właśnie, gdy tak patrzę na film z Francji  ( http://www.youtube.com/watch?v=Yh-kuztsE1s ) zastanawiam się czy nie było podobnej opcji tylko tam mieli gołe pole lotniska a tutaj zatrzymała ich ściana lasu... hmmm myślę że jeśli nie potwierdzą się doniesienia o korespondencji radiowej w której PODOBNO zgłaszali problemy techniczne z silnikiem, to przyczyna tej tragedii zawsze będzie tylko domniemana ( w mojej opinii po prostu przegięcie...).

tomek1988

• Gość
« Odpowiedź #214 dnia: Sierpnia 31, 2009, 20:21:47 »
Zapis komunikacji (przycięty, nie ja nagrywałem):
http://odsiebie.com/pokaz/5200805---9e57.html

Offline czarnyolek

• *
  • gg 9176114
« Odpowiedź #215 dnia: Sierpnia 31, 2009, 20:28:41 »
Zmieniając nieco temat - Pan minister B. Klich powiedział w swoim przemówieniu, że "ma nadzieję" (nie pamiętam dokładnie czy użył akurat takiego słormułowania, ale niech będzie),iż pokazy Air Show w Radomiu będą organizowane co roku. :001: . Może to zapewnienie nie okaże się tylko pustą obietnicą. Czas pokaże...
Sądzę, że to raczej koniec Air Show w Radomiu. Po "żelaznym" i "Su" raczej trudno będzie znaleźć sponsorów przedsięwzięcia a i o protesty mieszkańców raczej trudno nie będzie.
Oczywiście, że szkoda pilotów ale taki jest ten zawód, że ryzyko wypadku jest dość duże. Każdy, kto go wykonuje jest tego świadom  i mimo to podejmuje to ryzyko. Niestety tych dwóch panów nie doczekało emerytury. Su-27 chyba będzie miał na zachodzie zakaz akrobacji.

Offline uziel101

• 16th VTFS
  • *
  • samoloty, czołgi, pociągi
« Odpowiedź #216 dnia: Sierpnia 31, 2009, 20:34:16 »
Zapis komunikacji

wstrząsający. od 3:30 rzeź :icon_frown:
That's Vietnam music... can't we get our own music?

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #217 dnia: Sierpnia 31, 2009, 20:59:52 »
Nie znam się, ale moim zdaniem brakło im mocy w silnikach.

Offline srk76

• *
  • =PFT=Sroka76
« Odpowiedź #218 dnia: Sierpnia 31, 2009, 21:13:21 »
http://www.youtube.com/watch?v=c75E5yuoOVU&feature=popular

Pomijając ten komentarz na końcu ale powiedzcie mi co to jest ten dym z silników. Efekt przyspieszenia czy coś innego ?

Offline Hub

• *
« Odpowiedź #219 dnia: Sierpnia 31, 2009, 21:17:23 »
Po prostu spalinki, nic niezwykłego.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #220 dnia: Sierpnia 31, 2009, 23:02:04 »
Język Gorkiego niestety jest mi obcy - mógłby ktoś łaskawie dać transkrypcję nagrania zapodanego przez Tomka (interesują mnie te sekundy przed katastrofą)?

SG4_Icek

• Gość
« Odpowiedź #221 dnia: Sierpnia 31, 2009, 23:59:21 »
Jeśli ktoś zna język Rosyjski mógłbym prosić o przetłumaczenie od czasu 3:26 ?

Pozdrawiam

Offline Hub

• *
« Odpowiedź #222 dnia: Września 01, 2009, 09:36:19 »
YouTube - Air Crash Su-27 Air show 2009 Radom [HD]
Ja tam żadnego ptaka nie widzę, czyli jednak przesadzili.

jajek80

• Gość
« Odpowiedź #223 dnia: Września 01, 2009, 10:51:40 »
Odnosząc się do nagrania rozmów: nikt z wieży nie wydał polecenia katapultowania się (jak to donoszą różne źródła), bo jak słychać mowi to sam pilot (który? nie wiadomo). Następnie słychać jeszcze jeden wyraz wypowiedziany przez białorusina (może w momencie kontaktu Su-27 z ziemią).
Konkluzja wstępna po tym co widziałem na niebie, czytałem opinie i oglądałem różne nagrania: chłopaki chieli wypaść dobrze, mieli tylko jedną szanse bo w sobote nie wypaliło i przeszarżowali :015:.
Wcześniejszy wypadek z udziałem Su-27(Su30MKI) w Paryżu wyglądał bardzo podobnie: dwie beczki(tak wiem nie sa to dosłownie beczki ale z braku fachowej literatury przed nosem oraz ograniczonej wiedzy piszę lakonicznie) i wejście w półpętlę na skrajnie małej wysokości-zakończoną otarciem o ziemię. W Paryżu szczęście, u nas przeoranie pola i śmierć obu. Nie widziałem żadnych manewrów które wskazywałyby na to aby pilot próbował uniknąć kolizji z domami. Ostatnie sekundy Su to jedynie praca sterów wysokości by zadrzeć nos i umknąć śmierci. Niestety było za wolno i za nisko. Dlaczego sie nie katapultowali? może do końca wierzyli w swoje możliwości i to,że uda im się wyprowadzić Su w górę?

Brawura, przecenienie swoich i maszyny możliwości-taki obraz pilotów ze wschodu wyłania się po 20 latach pokazów na których dochodziło do wypadków z ich udziałem, smutne ale prawdziwe.
Dodaje, że nie jestem przeciwnikiem pokazów takich jak te w Radomiu (latanie to "sport" ekstremalny i wypadki sie zdarzają).

Za hipotezę którą tu postawiłem, ręki nie oddam. Fakty poda komisja.

« Odpowiedź #224 dnia: Września 01, 2009, 14:24:26 »
Piloci chyba myśleli, że uda się wyjść z opresji. Dlatego się nie katapultowali.

Z innej beczki. Ciekawe, jaka była prędkość w momencie przyziemienia i jaki kąt zetknięcia z ziemię. Ludzie wychodzą z wypadków samochodowych przy prędkościach 200 km/h. Czy w momencie tarcia samolotu o ziemię zawsze musi dojść do wybuchu paliwa? Mówię jako laik, ale jestem ciekaw, czy mieli szanse przeżyć przy jakimś łagodniejszym przyziemieniu.