Autor Wątek: Samolot do FSX: RWD-14b "Czapla"  (Przeczytany 8804 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Samolot do FSX: RWD-14b "Czapla"
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 24, 2008, 09:47:00 »
Lucas - naprawdę świetny samolocik  :023:

Nie wiem czemu, ale najbardziej podoba mi się w widoku od przodu:

Od rana go próbuję, szczególnie że pogoda nad Bydgoszczą dzisiaj niezła:

Dzięki lukas za samolocik - nie ma to jak maszyny z lat trzydziestych (zarówno te latające jak i te jeżdżące po ziemi coś w sobie mają), dzięki Twojej pracy mamy kolejną dobrze wykonaną. :001:

PS. Jak mogę tylko coś podpowiedzieć - pozostawienie tarczy kompasu w kolorze białym nie jest chyba najlepszym pomysłem. Rozumiem, że występuje brak danych odnośnie jego wyglądu, ale lepiej dać inny, ciemniejszy kolor (nawet czarny) - białe puste pole wygląda jak błąd w teksturowaniu.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 24, 2008, 11:16:14 »
Fakt, mogłem dać jakąś różę wiatrów. Czapla, o dziwo, miała tam prawdopodobnie aperiodyczny brytyjski kompas typu P.6.

Nie dziękujcie mi, a raczej Empeckowi, Some1 i Robowi. Owszem, czapla w fsx to mój pomysł, niby kierowałem projektem przerzucenia jej do FSa, ale jest ona tutaj wyłącznie dzięki pomocy w/w panów :)

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 24, 2008, 16:37:23 »
W takim razie już z lotu, ems-em ślę podziękowania dla reszty chłopaków :001:

Wspaniała maszyna, bardzo szybka. Naprawdę super się nią lata.

37Darek

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 24, 2008, 17:22:10 »
Panowie, dziękuję bardzo. Naprawdę ładny samolot.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 24, 2008, 17:24:19 »
Dziękujemy!

Czy szybka ? W porównaniu z Lublinem i RWD-8 to na pewno :) Miała w końcu silnik o mocy maksymalnej 470 HP (Lublin 220 - 240 HP, RWD-8 120 HP). Dzięki temu ma też dużego "kopa" przy starcie i ładnie idzie do góry po oderwaniu od ziemi.
Samolot testowałem pod kątem osiągów. Da się wejść na nim na pułap 5100 metrów oraz przelecieć ponad 620 kilometrów. Przy ziemi osiąga swoje 247 km/h, na 2000m 235 km/h. Najlepiej nim latać na pułapie 1500m przy 2150 obrotów na minutę i prędkości rzędu 200-220 km/h.
Podczas lotów uważajcie na silnik. Raz, mocy maksymalnej używać tylko w krytycznych warunkach (szkoda że nie ma latających przeciwników :D ), bo z czasem zaczną delikatnie spadać moc i obroty. Dwa, nie nurkować z przepustnicą ustawioną na maksimum, bo dokumentnie zniszczycie motor. Śmigło było o stałym skoku, dopuszczalne obroty na wale wynosiły 2475 (2375 obr/min przy mocy maksymalnej 470 HP). Wrzuciliśmy taki prosty efekt "przekręcenia" silnika.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 24, 2008, 19:21:49 »
Lucas - a zabawił byś się wrzuceniem Czapli do Iłka ? Są już odpowiednie narzędzia. Kabiny można zaimplementować z innych maszn z Iła, lekko je modyfikując - biorę to na siebie.
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 24, 2008, 20:34:17 »
Dziękujemy!

Czy szybka ? W porównaniu z Lublinem i RWD-8 to na pewno :)
Ja też byłem pod wrażeniem szybkości Czapli, człowiek przyzwyczajony do Lublina i RWD-8, a tu nagle nowy sprzęt dostarczyli do jednostki to mały szok jest ;)
Świetny samolot, dzięki za niego!!! :)

Ruhisu

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 25, 2008, 21:31:04 »
Coś pięknego lucas!
Gratuluję!  :banan

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 26, 2008, 20:34:52 »
Wooo, kolejny kochany polski rupieć :D

Jak tylko przyjdzie mi nowa grafa to instaluje FSXa :D

tomek1988

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 28, 2008, 00:10:48 »
Świetna robota Lucas, bardzo się cieszę, że samoloty z WoP mają szansę się wykazać także w FSX :). Sam niestety nie mogę na razie sprawdzić jak się tam prezentują, ale przecież już w Targetware było znakomicie... Zresztą w zasadzie codziennie robię jakiś przelot offline w WoP Czaplą, czy RWD-8 :). Szkoda, że wątek Waszego moda został skasowany, na początku sierpnia znalazłbym trochę czasu na loty online, a tak zupełnie o tym zapomniałem...