Powracając do sprawy czym był poniższy MiG-21F-13:

Znalazłem informację do czego służył. Otóż Finowie wykorzystywali wycofane MiGi-21F-13 jako cele pozorne. Samolot był holowany np. na nieczynne lotnisko i pozorował "działalność operacyjną" - czyli, że znajdują się tam aktywne siły lotnicze. Składane skrzydła oraz OCP ułatwiały transport samolotu po drogach publicznych.
Przeprowadziłem atak na pewne zbiory biblioteczne. Instrukcja w języku polskim jest dowodem na eksploatację SIW-52 na naszych samolotach z celownikami ASP-5ND oraz ASP-4N do których był montowany blokami sprzężenia optycznego OES-1 i OES-2. Niestety nie pokarzę Wam dzisiaj rysuneczków bo chwilowo nie mam dostępu do skanera. SIW-52 to filigranowe urządzenie, o wielkości współczesnych celowników strzeleckich. Mimo, że o niewielkich możliwościach, ze względu na czas powstania zasługuje na uznanie. Instrukcja jest z 1964 roku, co wskazuje na powstanie urządzenia na przełomie lat 50/60. Poniżej krótka charakterystyka.
PRZEZNACZENIEWizjer samolotowy na podczerwień SIW-52 przeznaczony jest do wykrywania samolotów w nocy. Jego użycie jest możliwe przy spełnieniu następujących warunków:
- nieobecność chmur i mgły;
- temperatura otoczenia od -60 do +50
o C;
- wilgotność względna do 98% przy temperaturze +20
o C;
- drgania wywołujące przyspieszenia do 2,5 G;
- ciśnienie atmosferyczne od 0 do 9000 m nad poziomem morza.
SIW-52 sprzężony z celownikiem ASP-4N za pomocą optycznego układu sprzężenia OES-1 lub z celownikiem ASP-5ND za pomocą OES-2 umożliwia wykrycie i celowanie na odległościach do celu rzędu 600-1200 m.
DANE TECHNICZNE1. Odległość wykrycia samolotu Ił-28 lecącego prędkością przelotową w ciemną, bezchmurną noc na wysokości 7000-8000 m przy zajściu z tylnej półsfery - nie mniejsza niż 3-4 km
2. Pole widzenia 23
o3. Zdolność rozdzielcza w środku pola widzenia 3,5'
4. Odległość oka od okularu przyrządu obserwacji 50-100 mm
5. Czułość na punktowe źródło promieni podczerwonych (ciało czarne o temperaturze 500
oC) - 4,10
-10 W/cm
27. Znamionowe wysokie napięcie bloku zasilania 18 kV
8. Napięcie zasilające blok 115 V/400 Hz
9. Pobierana moc nie więcej niż 100 VA
10. Ciężar kompletu na samolocie :
a) z optycznym układem sprzężenia OES-1 5,6 kg
b) z optycznym układem sprzężenia OES-2 5,8 kg
11. Gwarancyjny okres używalności 300 h.
Zdjęcie kabiny MiG-17PF wrzucone przez foxbata przedstawia SIW-52 sprzężony za pomocą OES-1 z ASP-4N (widać fragment podstawy celownika). Jestem ciekaw co to za dodatkowe ustrojstwo nad ekranem radaru w prostokątnej osłonie.