Autor Wątek: Modding obudowy  (Przeczytany 3775 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bartolnikow

• Gość
Modding obudowy
« dnia: Lipca 05, 2008, 11:58:32 »
Trzy miesiace temu postanowilem zmienic wyglad swojej starej i wysluzonej obudowy. Mialem dwie opcje. Kupic nowa, badz sprobowac sil w moddingu. Wybralem droge przez meke (jak sie potem okazalo). Na szczescie czas walk zarowno z obudowa, jak i rodzina odchodzi juz w zapomnienie.
Postanowilem pochwalic sie przed Wami efektem kwartalnego znoju i batalii.

Na moje nieszczescie pocatkowo nie mialem zadnego solidnego planu. Wszystko, co robilem bylo nastepstwem chwilowej idei. Pomyslow, jak sie przekonalem nie dokonca udanych :)
Podsumowujac caly ten okres moge podzielic postep prac na 3 etapy.

Tak obudowa wyglada w oryginale:

Pierwsze podejscie do tematu. Wynik oplakany, ale pod kopula juz cos zaczyna switac:

Drugie podejscie. To byly moje pierwsze doswiadczenia zarowno z dremelem, jak i szpachla. Co zreszta widac po gigantycznych niedokladnosciach na froncie obudowy.

Trzecie podejscie - prawie final :) Aby doprowadzic front do takiego stanu, postanowilem zedrzec cala farbe i jeszcze raz wziasc sie za szpachlowanie i szlifowanie. I znowu szpachla, papier i tak nieskanczona ilosc razy.
Przyszedl mi do glowy dziki plan urozmaicenia skrzynki jakimis malunkami. Efekt w sumie jest "taki sobie", ale po ostatecznych pracach polerskich zamaskuje niedoskonalosci. Mysle, ze nie bedzie tak zle, jak to wyglada dzisiaj.

Postaralem sie tez posprzatac wnetrze obudowy.

Przed:

I po zmianach:

Czeka mnie jeszcze ostatni etap prac. Delikatne szlifowanie, woskowanie i polerowanie. Tym sposobem zakoncze kwartalna batalie z obudowa.

Ciekawy jestem, czy ktos z towarzystwa tez bawi sie modowaniem obudow. Wiem, ze sa tacy, co namietnie modyfikuja joysticki, czy buduja kokpity. Ale dla mnie to juz za wysokie progi :)

Pozdrawiam,
Bart.

Ps. Ogromne podziekowania naleza sie Mazakowi, ktory od poczatku wspieral mnie swoimi radami i doswiadczeniem  :)
« Ostatnia zmiana: Lipca 06, 2008, 18:09:59 wysłana przez KosiMazaki »

Offline iq85

• APAsq
  • *
Odp: modding obudowy
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 05, 2008, 12:53:08 »
Całkiem fajnie wyszła. :D Gratuluję pomysłowości i wykonania. Ja już się w to niestety nie bawię. Zjazdy OC&Modders też już praktycznie upadły. Modowanie nie jest już "trendi", a rynek wszelkich gadżetów do kompów nasycił się. ;) Stwierdziłem, że nawet jeśli większość rzeczy zrobi się samodzielnie, to i tak koszt całkowity wychodzi na tyle duży, że można w tej cenie kupić kilka bardziej przydatnych gratów (np kartę graficzną).
Za to wyciskanie siódmych potów z kompa jeszcze mi się nie znudziło. Niedawno wrócił do mnie kontener na suchy lód, więc może tego lata pobawię się w katowanie kolejnego proca.  :021:
DCS/FSX/AC/pCARS

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 05, 2008, 20:18:43 »
Stworzyłem potwora :D Powinno mnie się izolować :>
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Bartolnikow

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 06, 2008, 11:50:45 »
Pomysl modyfikacji pojawil sie calkowicie przypadkowo. I zaczynajac zbierac informacje na ten temat nie interesowalo mnie to, czy jestem "trendi", czy nie. Nie interesuje sie tematyka na tyle, by poznawac nowe techniki, czy sledzic rynek moddingu. To co zrobilem i pewnie bede dalej robil jest wynikiem checi majsterkowania. Akurat padlo na obudowe. Rynek faktycznie jest nasycony akcesoriami, ale nie o to chodzi, by tworzyc aranzacje wnetrz obudowy, tylko sammeu cos pokombinowac, zbudowac. Co do kosztow - fakt. Biorac pod uwage, ze jest to moje pierwsze doswiadczenie tego typu, musialem niektore rzeczy powtarzac kilkakrotnie. I to generowalo dodatkowe koszty. Zla szpachla - trzeba kupic nowa. Zle rozmiary wiatrakow - znowu dodatkowy wydatek. Nie wspomne juz o niekonczocej sie ilosci lakierow, podkladow, czy wosku. Nawet nie proboje podliczyc calosci kosztow. Jestem jednak pewien, ze za pieniadze wlozone w ten projekt moglbym kupic duza, funkcjonalna i droga obudowe.
Znajac wszystkie fakty zwiazane z moja modernizacja - nie zminilbym decyzji. Bo to jest jedyna w swoim rodzaju, unikalna i Moja obudowa.

A w glowie czaji sie nastepny projekt. Tym razem glownym budulcem beda plyty mdf :-)

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 06, 2008, 12:05:37 »
Hehe, może coś takiego? ;)

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 06, 2008, 16:49:09 »
Bartolnikow, nie zrozum mnie źle. Nie miałem zamiaru cię zniechęcać. Podziwiam osoby, które lubią majsterkować. ;) Jestem już zwyczajnie za leniwy na takie zabawy. Wystarczająco satysfakcjonuje mnie odpowiednie dobranie/przerobienie chłodzenia, uzyskanie jak największego darmowego przyrostu mocy i w miarę możliwości wyciszenie blaszaka. A może to też kwestia tego, że już czas na zmianę sprzętu. :D Z obecnym walczyłem pół roku, żeby mógł chodzić w pełni stabilnie. Po takim czasie walk i ciągłego otwierania budy najwyraźniej się zmęczyłem. ;)

PS: Szczerze mówiąc to blaszaka odpalam tylko do LockOn'a i FSX'a, do reszty rzeczy wystarcza mi tani notebook, który zużywa 10x mniej prądu. ;)
DCS/FSX/AC/pCARS

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
Odp: Modding obudowy
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 06, 2008, 21:28:29 »
Szacuneczek Bartolnikow. Efekt jest, jak dla mnie, powalający - naprawdę :)
Możesz coś napisać nt. wentylacji? Co, jak ustawione i w którą stronę wieje :roll:

Pozdrawiam

« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 06, 2008, 22:23:20 »
Jestem pod wrażeniem,ponieważ próbuję robić podobne eksperymenty ale z innymi materiałami typu drewno,płyty pilśniowe,PCB oraz pleksi.Problemy są podobne szlifowanie,podkład,szpachlowanie oraz malowanie.Nie mam zielonego pojęcia jaki użyć materiał i jak to wykonać,dlatego popełniam dużo błędów ale próbuję znaleźć rozwiązanie.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 06, 2008, 23:01:01 »
Ale ten SL to odpust :D

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 09, 2008, 21:15:04 »
Dobry projekt. Modding obudów jak widzę w modzie ;)

Ja w zeszłym tygodniu przerobiłem mini komodę. To z czego się ciesze to zadowalające temp i cisza cisza. Dosłownie, dopóki monitor się nie zaświeci nie wiem czy komputer jest włączony. Od czasów kiedy leżał na pająka na biurku wiele sie zmieniło. Drewno nie takie złe pod względem termicznym. Poza tym na wszelki wypadek 140mm nawiewa od tyłu. Porobię na dniach zdjęcia i się pochwalę. Może będziecie mieli jakieś uwagi.

P.S. Labienus = Labovsky z PPC?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 09, 2008, 21:22:18 »
P.S. Labienus = Labovsky z PPC?

Ten sam.

Bartolnikow

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 11, 2008, 10:03:34 »
Chlodzenie mialo niewotpliwe pierwszenstwo na poczatku zabawy. Potem stalem sie juz maniakiem wiatrakow. Zaluje, ze na froncie mogl zmiescic sie jedynie jeden 12 cetymetrowy. Dolny wiatrak ma srednice zaledwie 80mm.

Montarz(Montaż) i przepustowosc powietrza nie do konca odpowiadaja prawidlom sztuki. Problem polega na tym, ze jedyny wiatrak wysysajacy ma srednice 88mm. Reszta pcha powietrze cala swoja moca przerobowa :)
I tak. Wiatraki na froncie maja za zadania chlodzic 2 dyski. Jeden z dyskow wmontowany jest w zatoke 5,25.
Wiatrak na gorze obudowy (12cm) nie chlodzi nic konkretnego :D Wmontowany w boczna sciane (13cm) wieje na karte graficzna. I samotyny 8cm coolerek stara sie wypchac cale cieple powietrze bezposrednio z procesora.
Do tego zamontowane 2 wiatraczki acc na radiatorze karty graficznej :D Wbrew pozorom, Radek 4850 osiaga w stresie temperature 48'C. Jest podkrecony.

Nie ma mowy o ciszy :D Taka ilosc wiatrakow wprowadzala  obudowe w taka wibracje, ze cale biurko drgalo, jak przy wstrasach sejsmicznych. Z tym problemem poradzilem sobie montujac jako nozki - 4 gumowe stopery drzwiowe :D :D
Drgania ustaly.

Havoc - czekam na zdjecia. Ciekwy pomysl - adaptacja mebla pokojowego.
« Ostatnia zmiana: Lipca 11, 2008, 10:17:31 wysłana przez Kos »

« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 12, 2008, 10:51:58 »
Ależ prosze, wreszcie zrobiłem fotki.
zapraszam do całego tematu:

http://www.il2forum.pl/index.php?topic=10739.0

Bartolnikow

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 12, 2008, 10:57:42 »
OT.
Jezus Maria!!!!!!!! Taki blad! Wstyd!