Autor Wątek: Polskie (i nie tylko) Su-22  (Przeczytany 221994 razy)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Polskie (i nie tylko) Su-22
« Odpowiedź #390 dnia: Września 22, 2015, 10:57:09 »
Wiem, że się kopci ale nie mogłem się powstrzymać :P. Nawet Toyo kiedyś o tym już mówił oczywiście na przykładzie rosyjskich maszyn :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Orzeł

• APAsq
  • *
  • APAsq#4 WBCI#4
    • WBCI
« Odpowiedź #391 dnia: Września 25, 2015, 17:29:06 »
Blachy nadal są i chronią kadłub przed wysoką temperaturą. Krawędzie natarcia skrzydeł w okolicach wylotów luf działek też są osłonięte taką blachą. A te czarne plamy wokół tych blach na kadłubie i tak by powstawały po każdym strzelaniu z działek. Sam nie raz musiałem szorować kadłub po takich strzelaniach, a teraz te "okopcenia" będą o wiele mniej widoczne.

« Odpowiedź #392 dnia: Września 25, 2015, 21:57:58 »
Tak z ciekawości: czy poza temperaturą taki osad w jakiś sposób wpływa na powierzchnię? Poza kwestiami estetycznymi oczywiście. "Wżera się", koroduje?
Русский военный корабль, иди нахуй

« Odpowiedź #393 dnia: Września 25, 2015, 23:44:54 »
Tak z ciekawości: czy poza temperaturą taki osad w jakiś sposób wpływa na powierzchnię? Poza kwestiami estetycznymi oczywiście. "Wżera się", koroduje?

Obawiam się że tak. Nawet sam węgiel na stali, w obecności elektrolitu, choćby i słabego (woda deszczowa z rozpuszczonym CO2) będzie sprzyjał korozji. A jeszcze uwięzione w nim inne substancje, produkty spalania prochu i obecne w nim modyfikatory... musiałbym poszukać co się daje do prochu tego typu (do szybkich dzialek lotniczych), ale pewnie nic fajnego.

« Odpowiedź #394 dnia: Września 26, 2015, 01:22:17 »
Dzięki Speedy. Jakoś tak kawał gołej blachy jak nie niektórych Su wygląda bardziej estetycznie...
Русский военный корабль, иди нахуй

« Odpowiedź #395 dnia: Grudnia 13, 2015, 19:32:36 »
Witam,

Czy ktokolwiek z kolegów jest w posiadaniu zdjęć/rysunków pulpitów sterowania do KKR-1 jakie są/były używane na naszych Su-22 oraz do Su-20. Prosiłbym także o sprostowanie mojej wiedzy: jeśli dobrze się orientuję to zasobniki KKR zakupiliśmy do Su-20 na przełomie lat 70/80, a Su-22 zostały dostowane do nich pózniej w trakcie eksploatacji i żaden nowy zasobnik wraz z M4 do nas nie przybył?. Jak oficjalnie są/były one nazywane KKR-1 czy KKR-1/T?.
Ponadto swego czasu w tym wątku zostały zamieszczone różne ciekawostki z instrukcji na temat Wjugi oraz spis wariantów uzbrojenia, niestety linki wygasły. Czy ktoś kto to skopiował jest w stanie się ze mną podzielić, byłbym niezwykle wdzięczny (miałem awarię dysku i niektóre ciekawe rzeczy "uciekły" :|). Pozdrawiam.

« Odpowiedź #396 dnia: Grudnia 20, 2015, 19:14:41 »
http://dfiles.eu/files/v8u61l8d2

Warianty uzbrojenia i niestety tylko jedna fotka , chyba z instrukcji odnośnie Wjugi
+ fotka samego zasobnika .

« Odpowiedź #397 dnia: Grudnia 21, 2015, 20:21:42 »
Dziękuję serdecznie babcia :). W załączonych wariantach uzbrojenia jest napisane, że zasobnik nazywa się KKR-1T/E czyli wskazywałoby że typowy dla tej odmiany samolotu. Oznacza to, że w razie podwieszenia  KKR w kabinie zmieniano pulpit z lewej strony tablicy przyrządów oraz w miejsce monitora TV montowano zaślepkę z licznikiem zdjęć. Natomiast swego czasu znalazłem skan strony z polskiego manuala do samolotu, a tam coś takiego:

Stacja SRS-9 wyrażnie oznacza pierwszą wersję zasobnika z połowy lat 70-tych czyli KKR-1. Jak widać licznik zdjęć jest zamontowany na panelu a nie zamiast monitora. Te zasobniki były pierwotnie przeznaczone dla Su-17M/Su-20 i Su-17M2/Su-22. U nas takowe były używane na Su-20R oczywiście z innym panelem. Część M4 została w trakcie eksploatacji przystosowana do zasobników pozostałych po wycofaniu 20-tek. Mnie interesuje kwestia czy ten panel z rysunku to oryginalna produkcja z Kraju Rad czy nasza adaptacja. Nazwa z wariantów uzbr.  sugeruje że oba zasobniki były u nas używane czyli KKR-1E i KKR-1T/E. Oprócz innych paneli sterowania różnią się one typem stacji rozpoznania elektronicznego: w pierwszym starsza SRS-9 Wiraż, w drugim nowocześniejsza SRS-13 Tangarz. Fajnie byłoby gdyby ktoś był w stanie to kategorycznie stwierdzić jakie te zasobniki faktycznie były, bo w instrukcjach to są różne rzeczy napisane. Świetną sprawą też byłoby zobaczyć jak wyglądał panel sterowania w Su-20.

Offline CRC

• *
« Odpowiedź #398 dnia: Grudnia 21, 2015, 22:40:36 »
SRS-9 mało a powiem że prawie wcale się nie różni od SRS-13 http://www.manfred-bischoff.de/SU22.htm#Aufklärungsbehälter%20KKR-1T , odpowiedz masz na stronie.
Panel na Su-20 to prostokątna puszka montowana w miejsce pulpitu PBK-2, liczniki filmów na Su-20 były na ramie wiatrochronu.

« Odpowiedź #399 dnia: Grudnia 22, 2015, 19:21:13 »
Dzięki CRC za linka, ciekawa strona nieznana mi wcześniej. Zarówno wczesne Su-20 jak póżniejsze przenosiły KKR, jak wiadomo różniły się one tablicą przyrządów i rozmieszczeniem niektórych rzeczy. Czy instalacja tych liczników też wyglądała różnie? Może są jakieś fotki albo rysuneczki :)? Generalnie zbieram do pewnego projektu dane o rodzinie Fitterów, jeżeli ktoś może się podzielić dokumentacją odnośnie samych samolotów, wyposażenia i uzbrojenia byłbym wdzięczny ( przy czym mam na myśli przede wszystkim instrukcje, fotek mam już kilka tysięcy ). W kontekście Su-20 poszukuje też jakiegoś opisu ASP-PFM-7, wiem że to pochodna celownika z MiG-21 jednak ma kilka tajemniczych dla mnie detali.

Offline CRC

• *
« Odpowiedź #400 dnia: Grudnia 22, 2015, 22:09:04 »

« Odpowiedź #401 dnia: Grudnia 23, 2015, 19:41:54 »
Ha, ha, ha CRC twoje szuflady są lepszym żródłem rewelacji niż słynna szafa pułkownika Lesiaka  :564:. Lampka "Odpalenie" dotyczy jeśli dobrze rozumiem R-3S, przy czym jest to komenda z radiodalmierza a nie z głowicy pocisku?. Oraz do czego służy skala odległości która w ASP-PFD-21 jest dla R-60 ( ta na samej górze )?. Pozdrawiam.

Offline CRC

• *
« Odpowiedź #402 dnia: Grudnia 25, 2015, 11:44:42 »
Z WRD-2 ze kompletu dalmierza . Gorna skala nalezy do dalmierza optycznego sterowanego z manetki /DSS/ w tysiecznych .Obramowując cel pierscieniem dalmierczym /rombikami/ na dolnej skali mamy odległość do celu ,czyli czy możemy skutecnie ostrzelać cel . Zakres ,,Ręczne,, i ,,SS,,
ASP-PFM-7 to celownik ASP-PFD dla samolotów Suchoja ,róznią się ustawieniami balistyki uzywanego uzbrojenia.
Powodem pojawienia sie górnej skali byłó własnie wprowadzenie dalmierza optycznego sterowanego z DSS.

Offline CRC

• *
« Odpowiedź #403 dnia: Grudnia 25, 2015, 12:34:51 »
.....na dolnej skali mamy odległość do celu ,czyli czy możemy skutecnie ostrzelać cel . ...
..powinno być ,, na dolnej skali mamy odległość do celu ,czyli czy możemy skutecnie ostrzelać cel, czy nie otwieramy ognia,,

« Odpowiedź #404 dnia: Grudnia 28, 2015, 19:31:59 »
Dzięki. W celownikach ASP-PFD-21 skala pierwsza od dołu jest używana do strzelania npr i działka, druga od dołu jest przeznaczona dla kpr, czy ASP-PFD-7 jest tak samo?