Autor Wątek: FS 2002-Nauka,od czego zacząć?  (Przeczytany 3928 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mike

• Gość
Odp: FS 2002-Nauka,od czego zacząć?
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 22, 2008, 16:32:20 »
Dokładnie...Odrazu z Falcona,i zostało co nie co z Falcona (przeciągnięcia)hehe.
Some1 za granicą jeszcze nic nie kupywałem i szczerze mówiąc mam cykora że zostanę wyrolowany.Chociaż Polaka nie powinni oszukać  :118:hehe.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 22, 2008, 17:36:29 »
Akurat kupowania za granicą bym się nie bał. Kupiłem w różnych dziwnych miejscach zarówno addony do FSXa w wesji download, koszulki z Australii, model plastikowy z Japonii i inne. Nigdy mnie nikt nie wyrolował. Trzeba tylko uważać gdzie się kupuje :)

Mike

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 23, 2008, 16:44:56 »
Witam.

To znowu ja :)Ponieważ juz jako tako rozumiem jak nawigować za pomocą VOR (przed chwilą się nauczyłem)i chcę sobię wykonać lot próbny z Gdańska Rębiechowo do Warszawa Okęcie i z tym wiąże się problem,jakie mapki muszę ściągnać?i jak je czytać bo tych wykresów jest tam od groma,wiem na forum jest odnośnik "Czytanie Map" ale zabardzo nie rozumiem i nie mogę się połapać jak je czytać,mógłby ktoś łopatologicznie wytłumaczyć mi jak sie tymi mapami posługiwać?grzecznie prosiłbym chociaż o jeden przykład,nawet ten z Warszawa i Gdańskiem.

Z Góry Dziękuje.Pozdrawiam Mike.

« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 23, 2008, 17:12:52 »
Mapki znajdziesz na http://www.pl-vacc.org/pol3/maps.php oraz w AIPie.
Na taki lot wypada mieć diagram lotnisk EPGD i EPWA, mapy STARów EPWA (zajrzyj też w mapę TMA Warszawa) i mapkę podejścia, jakie będziesz wykonywał (np. ILS 33).
Jak widzisz, trochę tego jest i na początek lepiej skupić się na rozumieniu samych mapek podejść, a SIDy/STARy, planowanie trasy i tak dalej zostawić na później. Ja na Twoim miejscu teraz ćwiczyłbym latanie po radialach, podejście ILS i VOR/DME, nawigację z pomocą NDB, krąg nadlotniskowy itp. ( http://aviation.home.pl/ ), a teorię powoli czytał i przetrawiał, bo rozumienia tych dziwnych znaków na różnych mapach raczej nie da się wytłumaczyć łopatologicznie w jednym poście ;)

Mike

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 23, 2008, 17:34:10 »
No tak rozumiem:(

Belfegor to mam do Ciebie jedną prośbę,jeśli oczywiście możesz mi pomóc,mam przed sobą mapę Gdańsk-Rębiechowo jeśli to nie będzie dla Ciebie problemem możesz mi podać kurs VOR na to lotnisko,częstotliwość itd?jeżeli mi podasz to Wszystko z mapki to ja sobie to odnajdę i już będę wiedział mniej więcej jak szukać,będę miał wzór chociaż,byłbym Ci wdzięczny.

« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 23, 2008, 17:46:06 »
Kurs VOR? Tak łatwo nie ma, bo możesz lecieć z różnych stron :P Nie napisałeś którą mapkę, zakładam, ze chodzi Ci o TMA Gdańsk. Widać tam 2 VORy: GRU i KMI. Częstotliwość jest podana w ramkach obok symboli VORów. Kursy są podane obok "róży" otaczającej VOR, koło grubych, czarnych kresek przedstawiających drogi lotnicze.

Mike

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 23, 2008, 18:27:34 »
Tak TMA Gdańsk,Wszystko widzę,Dzięki za pomoc.W razie jakiś jeszcze problemów to będę pisał:)

Dziękować.

skycapitan

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Września 24, 2009, 20:12:08 »
Witam. Jestem w podobnej sytuacji co kolega Mike. Latanie według VOR, NDB etc już sobie przećwiczyłem, ale czy zna ktoś jakąś polską stronę gdzie opisane by było jak czytać mapy lotnicze? :002: Niektóre linki z tego wątku nie działają, Tematu "Czytanie map" nie znalazłem. Nie wiem czy z powodu mojej "ułomności" czy po prostu został usunięty. Bardzo proszę o pomoc. Chcę zrozumieć lotnicze mapy  :020:

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #23 dnia: Września 24, 2009, 20:28:56 »
No nie wiem...spróbuj tu:
http://heading.pata.pl/naw_mapy.htm
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

« Odpowiedź #24 dnia: Września 24, 2009, 20:38:23 »
Możesz też poszukać na www.aztec.pl i pogrzebać w archiwum ichniego forum. Tam więcej osób interesuje się tego typu lataniem.

skycapitan

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Września 24, 2009, 20:51:19 »
No to już coś! Wielkie dzięki   :banan Szczerze mówiąc nie spodziewałem się tak szybkiej odpowiedzi. Jeszcze raz dziękuję.  :021: