Autor Wątek: Top Gun 2: Maverick i Top Gun 3  (Przeczytany 33122 razy)

Odp: Top Gun 2
« Odpowiedź #120 dnia: Czerwca 05, 2022, 19:49:15 »
Eh, widziałem. Paradoksalnie dobrze, że IMAX bo tylko sceny śmigania nad pustynią ratują doznania. Po wyjściu z sali kinowej zastanawiałem się czy widziałem Top Gun czy Star Warsy. Już nawet pomijając rajd korytarzem żeby na konie trafić w małą dziurkę... Infantylna, wręcz baśniowa momentami fabuła z groteskowym śmieszkowaniem w chwilach grozy. Dwa lata wciskali jak to kręcą sceny w powietrzu... a ile tam było powietrza a ile CGI to niech każdy sobie sam odpowie. Ja rozumiem, że żeby zarobić w kinie to trzeba teraz kręcić bezrefleksyjne kino z efektami o super bohaterach typu Marvel. No ale litości, bardzo nie lubię po seansie tego uczucia, że twórcy filmu mają mnie za kretyna.

« Odpowiedź #121 dnia: Czerwca 05, 2022, 20:26:29 »
.
Rafcio - o klocki ci chodziło?

Nie, o polski zespół wirtualnych pilotów.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 05, 2022, 20:47:35 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #122 dnia: Czerwca 06, 2022, 00:00:16 »
(...) bardzo nie lubię po seansie tego uczucia, że twórcy filmu mają mnie za kretyna.

Nie mają - rozszyfrowałeś ich. :)

Z drugiej strony, spodziewanie się jakiegokolwiek realizmu od strony zjawiska popkultury, jakim jest TG, jest nieuprawnione i naiwne. ;)

Z trzeciej strony, dlaczego niektórzy lecieli na jednoosobowych Hornetach, a inni w dwu. No i jak było naprawdę, czy Tom Cruise pilotował F-18, czy nagrywali sceny z nim kierując kametę na pozycję nawigatora?

« Odpowiedź #123 dnia: Czerwca 06, 2022, 01:19:15 »
... jest nieuprawnione i naiwne. ;)
No i tu mnie masz  ;)

Z trzeciej strony, dlaczego niektórzy lecieli na jednoosobowych Hornetach, a inni w dwu.
Znajomy, który jest bardziej Hornetologiem niż ja, mówił, że to legit i tak latają w realu, ale szczegółów nie pamiętam.

No i jak było naprawdę, czy Tom Cruise pilotował F-18, czy nagrywali sceny z nim kierując kametę na pozycję nawigatora?
Nie no, aktorów nagrywali na szparkach. Tak to wyglądało w zapowiedziach.

« Odpowiedź #124 dnia: Czerwca 07, 2022, 15:52:45 »
Cieszmy się, że dzisiejszych "poprawnopolitycznie" i "meetoo" czasach, tak męski film w ogóle powstał, bez feministycznego bełkotu i czarnej kobiety w roli Mavericka. ;)

« Odpowiedź #125 dnia: Czerwca 07, 2022, 17:17:48 »
Dołączyłem do grona Tych co obejrzeli TG 2.
Uważam, że jest to pozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika lotnictwa, nie jest to dokument, ale kawał dobrego rozrywkowego kina. Podobał mi się ukłon w kierunku Vala Kilmera, podobnie jak inne nawiązania do TG 1. Pewno obejrzę jeszcze nie raz i nie dwa.

« Odpowiedź #126 dnia: Czerwca 07, 2022, 23:06:23 »
Razem z moją Młodzieżą, która na chwilę przyjechała obejrzeliśmy część pierwszą, a następnie zaliczyliśmy w kinie część drugą. Ja obejrzałem ponownie, poprzednio w Imaxie, tym razem w 4dx (nigdy nie byłem, a ciekawiło mnie co to za atrakcja). I ponownie świetnie się bawiłem, a dodatkowo po obejrzeniu obu filmów dzień po dniu stwierdzam, że sekwencje lotnicze w części drugiej prezentują się o niebo lepiej (Młodzież potwierdziła ;) ).
I pomimo przewidywalności fabuły, licznych kalek i zapożyczeń i ja i Młodzież bawiliśmy się świetnie, a wcale nie tak często mamy podobne odczucia na temat oglądanych filmów.
Natomiast co do porównania Imax, czy 4dx?
I tu i tu film ogląda się świetnie, ale te różne efekty w 4dx są przysłowiową wisienką na torcie, więc jak ktoś ma możliwość to polecam, aczkolwiek dla ludzi o wzroście powyżej średniej (jak ja i moja Młodzież) byłoby lepiej gdyby oparcia w fotelach były bardziej pod kątem rozwartym, a nie zbliżonym do prostego, bo parokrotnie zaczynaliśmy się zsuwać w trakcie co bardziej dynamicznych trzęsionek :)
I raczej na co dzień potraktowałbym to 4dx jako ciekawostkę, ale przy tym akurat filmie polecam.

« Odpowiedź #127 dnia: Czerwca 09, 2022, 11:10:43 »
Miałem wybrać się na TG2 w ten weekend, ale właśnie usłyszałem od znajomego, że w filmie tym TC "kradnie" F-14 i walczy w nim z Su-57 :( Czy ktoś to może potwierdzić? Dla mnie to być, albo nie być tego filmu. Mam nadzieję, że to tylko ponury żart znajomego...
« Ostatnia zmiana: Czerwca 09, 2022, 11:25:10 wysłana przez as.karo »
Lepsze jutro było wczoraj.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #128 dnia: Czerwca 09, 2022, 14:28:25 »
Oj tam, oj tam.

Chociaż przecież zawsze mogli wstawić jako ekspertkę i doradczynię w szkole :)
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #129 dnia: Czerwca 09, 2022, 15:09:00 »
To samo Val Kilmer. Tomko miał lepszego chirurga ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #130 dnia: Czerwca 10, 2022, 00:32:02 »
Oj tam, oj tam.
Czyli jednak prawda :(

Chociaż przecież zawsze mogli wstawić jako ekspertkę i doradczynię w szkole :)
Chyba jako ekspertkę od ichniejszych Donut-ów :P
Lepsze jutro było wczoraj.

« Odpowiedź #131 dnia: Czerwca 10, 2022, 10:18:18 »
To samo Val Kilmer. Tomko miał lepszego chirurga ;).

Val trochę chlał i ma raka. Jeśli chodzi o Kelly to jest to dramat. Dlatego już się chyba nie ohajtam. ;)

#as.karo

Nie przejmuj się. Ta walka jest specyficzna. Idź na film. :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #132 dnia: Czerwca 10, 2022, 11:15:38 »
Val trochę chlał i ma raka. Jeśli chodzi o Kelly to jest to dramat. Dlatego już się chyba nie ohajtam. ;)

To ja wiem, ale z jednymi los i starość lepiej obeszła się, a z innymi gorzej. Samo życie. Poza tym wzięli jej najgorsze zdjęcie Kelly McGillis jakie można wykopać w internetach i zrobiło się porównanie.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #133 dnia: Czerwca 10, 2022, 19:48:55 »
Mam nadzieję, że to tylko ponury żart znajomego...

W odpowiedzi zacytuję Ci fragment mojej wcześniejszej wypowiedzi:

Ja rozumiem, że żeby zarobić w kinie to trzeba teraz kręcić bezrefleksyjne kino z efektami o super bohaterach typu Marvel. No ale litości, bardzo nie lubię po seansie tego uczucia, że twórcy filmu mają mnie za kretyna.

Niemniej gdybym znał przed seansem fabułę to i tak bym poszedł.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #134 dnia: Czerwca 11, 2022, 10:36:23 »
Wzięli najgorsze zdjęcie w najgorszym momencie. A tu zdjęcie "korzystne" Kelly McGillis. Chyba bardzo spoko, nie?

Szczególnie, że znacznie lepiej wygląda w kontraście do zrobionej Meg.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 11, 2022, 10:42:09 wysłana przez Sorbifer »
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.