U mnie jest różnica pomiędzy SV_Mapperem a SST. Kiedy używam SST "podwójne" wykrywanie funkcji nie występuje, kiedy jednak odinstaluję SST (bo go nie lubię i zdecydowanie preferuję używanie SV_mappera) to problem się pojawia, dlatego zmuszony jestem w Falconie jednak z SST korzystać. Dodatkowo po odinstalowaniu SST Falcon wykrywa, że trójpozycyjne suwaki na przepustnicy są cały czas wciśnięte, co uniemożliwia jakiekolwiek modyfikacje profilu joysticka.
Jeszcze słówko wyjaśnienia dlaczego nie lubię używać SST. Otóż nie odpowiada mi jego sposób przełączania profili (przy pomocy trójpozycyjnego suwaka "Mode"), ja wolę przełączać profile innym klawiszem nietrwałym (alternatywny profil mam włączony tylko wtedy, kiedy trzymam wciśnięty klawisz). Suwaki wolę wykorzystywać do innych celów (np zmiana pozycji klap, albo czułości FT).
Niestety z suwakami jest tak, że kiedy zainstalowany jest tylko SV_Mapper (podkreślam - zainstalowany, a nie tylko włączony) to można w nim pod każdą pozycję suwaka przypisać oddzielną funkcję (co daje 6 kombinacji do przypisania - 3 pozycje na 2 suwakach). Natomiast kiedy zainstaluję SST to SV_Mapper wykrywa tylko jedną skrajną pozycję suwaka AUX, natomiast suwaka Mode nie widzi wcale, więc tracę w ten sposób 5 możliwych pozycji, właśnie dlatego wolałbym SST nie używać. O ile jeszcze suwak AUX da się w SST skonfigurować, to suwak Mode można zastosować tylko do przełączania profili, czego ja nie potrzebuję.
Jak widać sytuacja jest skomplikowana i wymusza kompromisy (muszę używać jednocześnie SST i SV_mappera). Na szczęście SST ma też pożyteczne funkcje, które trochę ratują sytuację. Np ustawiłem w nim kołyskę tak, że działa jak przyciski, co daje mi 2 dodatkowe funkcje (wcześniej kołyska się marnowała, bo do ruddera używam pedałów), poza tym jest jedna rzecz, którą można zrobić w SST, a nie można w SV_mapperze - mianowicie da się przypisać do jednego buttona dwa "normalne" klawisze, np strzałka w prawo i do góry - jest mi to potrzebne do zamapowania obsługi kursora MFD w ruchu skośnym, a w SV_mapperze można przypisywać tylko kombinacje typu Shift+ Alt+ itp.