Autor Wątek: Vatsim - ktoś lata w FSX?  (Przeczytany 6355 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kos

• Global Moderator
Odp: Vatsim - ktoś lata w FSX?
« Odpowiedź #15 dnia: Września 09, 2008, 12:24:35 »
Dziadek Kos

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Września 09, 2008, 19:32:46 »
Dostałeś normalną i grzeczną odpowiedź że na tamtych forach prędzej uzyskasz informacje, bo wiem że tutaj nikt poza Konrafem nie bawi się w VATSIM, a jeśli nawet to częściej zagląda tam niż tu. Nikt nie nazwał Cię dzieckiem ani dzieckiem neostrady. A Ty nie dość że masz z tym jakieś problemy to jeszcze próbujesz mnie obrazić. Twierdzisz że przeszukałeś tamte strony które podlinkowałem i nic konkretnego nie znalazłeś, a ja czytam te fora regularnie i co chwila pojawia się pytanie o współpracę FSX z programami wymaganymi do łączenia się z VATSIM typu FSInn czy Squawkbox, choćby: http://vatsim.home.pl/viewtopic.php?f=9&t=26236. Pierwsze pytanie czy Vatsim w ogóle obsługuje FSX wskazuje na to że tych for nie czytałeś, co najwyżej stronę główną polskiego Vatsim.

Szanowny some1->jeśli chodzi o samo vatsim, to zrozum, że nie każdy ma czas na wielogodzinne przeszukiwania forów (eh ten wrzesień studencki... miłe to były czasy :020:) by uzyskać odpowiedź, która powinna być jasna i czytelna na głównej stronie vatsim. To, że tam nie ma nawet najmniejszej wzmianki o współpracy z FSX świadczy tylko i wyłącznie o ignorancji, lub totalnej nierzetelności. Bo założę się, że w zagranicznych przynajmniej wzmianka jest. Pisząc ten wątek chciałem również o coś, czego na forach vatsim nie ma - o opinię niezależnego środowiska miłośników FS, którą miałem nadzieję znaleźć właśnie NA TYM forum. Nie chodziło mi o objaśnianie jaki soft jest potrzebny, by polatać na vatsim. Stąd też nowy wątek, a nie kolejne pytanie w dziale dla smoczków.

Jeśli chodzi o obrażanie - nie miałem takiego zamiaru. Ale sumując Twoje posty naprawdę można wyciągnąć taki kontekst, że co niektórym w tym wątku przypisałbyś łatkę dziecka neostrady. Nie bardzo rozumiem jaki niby ja mam z tym problem?

Reasumując ten wątek miał mi przybliżyć vatsim bardziej od tej "nieuchwytnej" strony i czekałem na opinie fajnych ludzi. A wyszła z tego jakaś zadyma...

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #17 dnia: Września 09, 2008, 19:46:49 »
Ok, w takim razie to na szczęście nieporozumienie. Nie miałem intencji ani przyklejać Ci żadnej łatki ani odsyłać do innego działu / tematu bo pytanie złe nie jest. Po prostu chciałem wskazać że tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania szybciej niż tu. Zresztą jak widzisz zadowalającej odpowiedzi chyba nikt Ci nie udzielił, bo tak jak napisałem prawie nikt się tutaj w takie latanie nie bawi.

No, a z tym wrześniem studenckim, to okąd jednocześnie uczę się i pracuję, coraz mniej czuję się studentem :)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #18 dnia: Września 09, 2008, 20:05:46 »
Zresztą jak widzisz zadowalającej odpowiedzi chyba nikt Ci nie udzielił, bo tak jak napisałem prawie nikt się tutaj w takie latanie nie bawi.

No to skoro już się nieporozumienie wyjaśniło i raczej pozytywnej odpowiedzi na główne pytanie "Vatsim - ktoś lata w FSX?" chyba nie będzie, a temat już i tak "stoi" to proponuje taką małą przewrotną zmianę pytania: Skoro lubisz bawić się FS-ami (a takich tu przecież wielu) to czemu nie latasz na VATSIM? :003:

Z mojej strony głównym powodem jest fakt, że VATSIM jest siecią symulującą cywilną kontrolę lotu, a ja latam zwykle samolotami wojskowymi. Na VATSIM nie ma symulacji procedur i kontroli lotów lotnictwa wojskowego więc automatycznie dyskwalifikuje to latanie takimi maszynami (z zachowaniem realiów - o co przecież chyba chodzi na VATSIM-ie), no może za wyjątkiem jakiś samolotów transportowych i dyspozycyjnych wykonujących czasem przeloty pod nadzorem kontroli cywilnej i na ich zasadach.

To oczywiście to nie zarzut, a stwierdzenie faktu czemu nie jestem zainteresowany zabawą VATSIM, choć FS-y lubię od wielu lat. Tak poważniej od FS98  :001:

PS.
Bo w kręgach vatsimowych multiplayer się źle kojarzy.

Pewnie dlatego mnie miłośnikowi multiplayerowego latania to "kręgi vatsimowe" się źle kojarzą  :004: :021:
« Ostatnia zmiana: Września 09, 2008, 20:11:54 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #19 dnia: Września 09, 2008, 20:06:39 »
Reasumując ten wątek miał mi przybliżyć vatsim bardziej od tej "nieuchwytnej" strony..
Nie za bardzo wiem, co chcesz wiedzieć? Tu masz linki dużych VACC. Znajdź mi tam informacje, których szukasz.
http://www.vacc-sag.org/?PAGE=home
http://vacchun.ultranet.hu/en/index.php
http://www.vaccsca.org/site/index.php

Poza tym glówna strona VATSIM to www.vatsim.net
Na niej masz m.in.
http://vatsim.net/links/links31.html
więc o FSX masz napisane.

że nie każdy ma czas na wielogodzinne przeszukiwania forów...
Na to odpowiem jako właściciel forum Aztec.pl
Otóż nie każdy ma czas pisać sto razy to samo. Po to jest forum, po to są specjalnie wydzielone wątki, często oznaczone innym kolorem, często zawierające linki do naprawdę podstawowych materialów, żeby nie trzeba bylo po 100x pisac tego samego.
Tobie sie nie chce szukać po forum. Niech takich jak Ty bedzie 20-50 i każdy pyta o to, co może naprawdę łatwo znaleźć na forum. Czujesz problem?
Bartek
Aztec.pl

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Września 09, 2008, 23:13:17 »
some1-> peace! :023:

Skoro lubisz bawić się FS-ami (a takich tu przecież wielu) to czemu nie latasz na VATSIM? :003:

:021: :021: :021:

konraf-> dzięki za linki. Jednak uważam, że wzmianka o FSX na POLSKIM vatsim jest niezbędna jak psu jucha. A tak wygląda, jakby stronka nie była aktualizowana od 2005.
A "nieuchwytne" rzeczy- te które chciałem wiedzieć, to takie, jakich na forum raczej nie znajdę;) Pisałem o tym w pierwszym poście. Pisałem także, że preferuję kontakt na GG w tej sprawie.
Co do czasu na czytanie forum - nie chodzi o to, że się nie chce, tylko jak dokładnie napisałem - nie ma czasem CZASU. Wówczas można liczyć na życzliwość tych, którzy zechcą coś powtórzyć. Ale oczywiście nie chodzi mi pisanie wątków o nazwie "POMOCY!". Narzekanie moderatorów na powtarzające się wątki znam od lat i wiem, że są kulturalne fora, gdzie spotyka się to również ze zrozumieniem. Czasami naprawdę nie da się czegoś odszukać, czasami można przeoczyć, a czasami jest się nowym i można się już pogubić w działach forum ;)
A czasami zadaje się pytanie, które otwiera pewną nową dyskusję, jak ten wątek :118:

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #21 dnia: Września 10, 2008, 01:39:16 »
Na Aztecu toczy się dyskusja n/t użycia FSX do latania na VATSIM. Stało się to możliwe po wypuszczeniu proramu Squawbox 4, przez który łączysz się z siecią. No ale o tym była mowa wyżej.
Problemem jest zupełny brak dedykowanych, dokładnych scenerii lotnisk w Polsce, takich jakie są dostępne w FS9. Samolotów jest coraz więcej, co lepsze, że w końcu natywnych. Natomiast ze sceneriami jest bardzo, ale to bardzo poważny problem. Tak szczerze, to najlepsze warunki panują w... Australii, gdzie wydano fenomenalny pakiet lotnisk za free. Wszystkie zrobione toolsami FSX. To się nazywa OZx.
90% scenerii jakie się ukazują do FSX na chwilę obecną, to są same Afcady, bądź też afcady uzupełnione obiektami z bibliotek FSX. Z pozostałych 10%, 5% to są scenerie robione narzędziami FS2004, a przez co mogące sprawiać problemy wizualne. No i 5% pozostałe, to to na co czekamy ;) Dodam jeszcze, że sporo scenerii, które wychodzą jako payware, też nie są natywne. Jestem prawie pewien, że te od Aerosoftu na przykład. Ale pies to trącał. Ważne, żeby działały i to działały płynnie. Natomiast gdy zainstalujesz Heathrow, które natywne nie jest, to masz poważny problem. Dodaj jeszcze tego nieszczęsnego 747 od Precision Manuals i kaputt... Użytkownikom VATSIM wcale, ale to wcale się nie dziwię, że zostają przy 2004. Raz, że jak pisał Konraf, jest po prostu ogrom dostępnych scenerii, czy to płatnych, czy darmowych, dwa, na "współczesnych" Pecetach FS2004 śmiga wspaniale ze wszystkimi skomplikowanymi dodatkami i modułami. Po trzecie, nie każdy ma pieniądze, żeby wszystko rzucić i zacząć kolekcjonowanie dodatków od początku. A tu, w przypadku dużych maszyn pasażerskich, jest dalej kiła.
Mówi się, poczekamy na FS11... Według mnie, koło się zamknęło i FS2004 pozostanie podstawową platformą dla wielu osób na wiele lat. Z kolejnymi FSami będzie coraz gorzej. No chyba, że FS11 będzie uber wydajny i będzie miał super narzędzia do tworzenia. A w to wątpię, skoro ma paść support dla Gmaxa... Nie każdego stać na 3DS max. Pozostaną firmy payware ścigające się w detalu, a freewarowcy zostaną przy starszych wersjach FS. Zresztą już zostali. Kto teraz robi darmowe rzeczy do FSX? Piglet, PutPut, Robby88, Alexandro Rojas i... kilku wariatów z Polski ;)

To tak tytułem OT.

Nawiązując do tematu. Bardzo mi się idea VATSIM podoba. Szanuję tych ludzi za trud i chęci, żeby opanować ogrom informacji. Sam chciałbym kiedyś spróbować, ale chyba jeszcze nie jestem na to gotowy. Ot, musi być jakiś impuls, żeby zagłębić się w lekturze. Ale jestem coraz bliżej, bo w fsx preferuję obecnie jedynie loty IFR defaulotowymi "pasażerami"   :002:

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #22 dnia: Września 10, 2008, 08:22:10 »
Z kolejnymi FSami będzie coraz gorzej. No chyba, że FS11 będzie uber wydajny i będzie miał super narzędzia do tworzenia. A w to wątpię, skoro ma paść support dla Gmaxa... Nie każdego stać na 3DS max.
A czy czasami już z FSX nie jest podobnie? Nie znam sie na robieniu scenerii ale chyba do FS2004 było to łatwiejsze. W FSX z tego co wiem inne narzedzia (SDK) były do gołego FSX, inne do SP1 i inne do SP2 (nie mowiac juz o Acceleration). Komu prywatnie by się chciało wgłębiać w te materiały. Co do scenerii Polski, FS2004 miał o tyle łatwiej, że w zasadzie obecne scenerie mają swój rodowód w FS2002, wiec mozna było te scenerie wykorzystać w FS2004.
Tak wiec z jednej strony dobrze, że MS planuje jakieś nowinki w kolejnym FS (moze nowy, bardziej wydajny engine) ale z drugiej strony wtedy już zupełnie nie będzie kompatybilności z poprzednimi wersjami.
Słowem, tak jak lucas napisał, dla fanów VATSIM, FS2004 z wieloma atrakcyjnymi dodatkami jest zupełnie wystarczajacy, bo i ładnie wygląda i ładnie działa i jest masa scenerii i samolotów.
FSX może i ładnie wyglada, działa powiedzmy ok na obecnie sprzdawanych komputerach, samolotów trochę jest ale scenerii nadal malutko (dla latających na VATSIM).
Tak wiec fan VATSIM, chcący się przesiąść na FSX musiałby zainwestować w komputer, zainwestować w dodatki dla FSX no i latać na razie tam, gdzie są scenerie. Wydałby więc kasę na coś, z czego ma ograniczone zadowolenie.
Bartek
Aztec.pl

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #23 dnia: Września 10, 2008, 08:51:22 »
Liczba SDK jest faktycznie duża. Ale to nie jest problem w żadnym razie. W sprawach scenerii zaszły marginalne zmiany i można je praktycznie robić podstawowym SDK i wszystko będzie grało. Najważniejszą zmianą są materiały FSX, czyli "własności tworzywa, z którego robione są bryły 3D". Jak nie dasz tych najnowszych, tylko klasyczne, to będzie problem z przezroczystością. Aces napisali świetny eksporter do X, który działa o wiele wydajniej. Wzystko to nie jest trudne, ale może po prostu ludziom nie chce się uczyć nowego, albo wiedzą, że w segmencie 2002/04 mogą liczyć na szeroki odzew.
Widzę to u nas, gdy pokazujemy obrazki i widzimy komentarze "szkoda, że tylko do FSX". Z czasem może sim się przyjmie, ale wtedy i tak zbliżać się będzie FS11. Z drugiej strony, może to i dobrze, że okres między kolejnymi częściami zostanie wydłużony?

PS: Na forum Simhangar będziemy starali się wykonać trochę polskich lotnisk. Obiecaliśmy pomoc Piotrkowi Pajorowi w nauce SDK FSX, więc może przynajmniej jego scenerie by działały bezproblemowo. Podobnie mam nadzieję stanie się z Warsaw Airports 2009 Staszka Drzewieckiego. A jeszcze jak Bruk zechce przekonwertować swój EPKK, to będzie jakaś fajna podstawa. A naprawdę, to nie jest trudne. Wiem, bo nie mając zielonego pojęcia o modelowaniu (oprócz umiejętności wykonywania prostych domków w darmowych sofcie Wings 3D), byłem w stanie w połowie przekonwertować do FSX samolot Czapla z kompletnie innej gry. Teraz, bezproblemowo tworzę od podstaw swoje lotnisko. Dzięki ogromnej pomocy Empecka, Some1, Warki i Roba jakoś to się udaje.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Września 10, 2008, 15:58:53 »
3 ostatnie posty zmotywowały mnie do drastycznego przyspieszenia prac nad moim EPPK  :581:

uzin2

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Października 26, 2008, 16:02:53 »
a moze ktos powie jakich "pewnych" scenerii dla FSX mozna spokojnie uzywac aby chociaz minimalnie polatac na Vatsim, nie chce znowu powtorzyc sytuacji kiedy to stalem na parkingu Cesna (w celu obserwacji co i jak) i nagle zaparkowal na mnie troszke wiekszy Airbus A321

Zdania rozpoczynamy wielką literą a kończymy kropką. Dziadek Kos.
« Ostatnia zmiana: Października 27, 2008, 07:22:51 wysłana przez Kos »