Na Aztecu toczy się dyskusja n/t użycia FSX do latania na VATSIM. Stało się to możliwe po wypuszczeniu proramu Squawbox 4, przez który łączysz się z siecią. No ale o tym była mowa wyżej.
Problemem jest zupełny brak dedykowanych, dokładnych scenerii lotnisk w Polsce, takich jakie są dostępne w FS9. Samolotów jest coraz więcej, co lepsze, że w końcu natywnych. Natomiast ze sceneriami jest bardzo, ale to bardzo poważny problem. Tak szczerze, to najlepsze warunki panują w... Australii, gdzie wydano fenomenalny pakiet lotnisk za free. Wszystkie zrobione toolsami FSX. To się nazywa OZx.
90% scenerii jakie się ukazują do FSX na chwilę obecną, to są same Afcady, bądź też afcady uzupełnione obiektami z bibliotek FSX. Z pozostałych 10%, 5% to są scenerie robione narzędziami FS2004, a przez co mogące sprawiać problemy wizualne. No i 5% pozostałe, to to na co czekamy

Dodam jeszcze, że sporo scenerii, które wychodzą jako payware, też nie są natywne. Jestem prawie pewien, że te od Aerosoftu na przykład. Ale pies to trącał. Ważne, żeby działały i to działały płynnie. Natomiast gdy zainstalujesz Heathrow, które natywne nie jest, to masz poważny problem. Dodaj jeszcze tego nieszczęsnego 747 od Precision Manuals i kaputt... Użytkownikom VATSIM wcale, ale to wcale się nie dziwię, że zostają przy 2004. Raz, że jak pisał Konraf, jest po prostu ogrom dostępnych scenerii, czy to płatnych, czy darmowych, dwa, na "współczesnych" Pecetach FS2004 śmiga wspaniale ze wszystkimi skomplikowanymi dodatkami i modułami. Po trzecie, nie każdy ma pieniądze, żeby wszystko rzucić i zacząć kolekcjonowanie dodatków od początku. A tu, w przypadku dużych maszyn pasażerskich, jest dalej kiła.
Mówi się, poczekamy na FS11... Według mnie, koło się zamknęło i FS2004 pozostanie podstawową platformą dla wielu osób na wiele lat. Z kolejnymi FSami będzie coraz gorzej. No chyba, że FS11 będzie uber wydajny i będzie miał super narzędzia do tworzenia. A w to wątpię, skoro ma paść support dla Gmaxa... Nie każdego stać na 3DS max. Pozostaną firmy payware ścigające się w detalu, a freewarowcy zostaną przy starszych wersjach FS. Zresztą już zostali. Kto teraz robi darmowe rzeczy do FSX? Piglet, PutPut, Robby88, Alexandro Rojas i... kilku wariatów z Polski

To tak tytułem OT.
Nawiązując do tematu. Bardzo mi się idea VATSIM podoba. Szanuję tych ludzi za trud i chęci, żeby opanować ogrom informacji. Sam chciałbym kiedyś spróbować, ale chyba jeszcze nie jestem na to gotowy. Ot, musi być jakiś impuls, żeby zagłębić się w lekturze. Ale jestem coraz bliżej, bo w fsx preferuję obecnie jedynie loty IFR defaulotowymi "pasażerami"