Autor Wątek: 17 września 1939 roku  (Przeczytany 27353 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
17 września 1939 roku
« dnia: Września 17, 2008, 10:32:56 »

Orędzie Prezydenta RP
Ignacy Mościcki    
17 września 1939

Obywatele!

Gdy armia nasza z bezprzykładnym męstwem zmaga się z przemocą wroga od pierwszego dnia wojny aż po dzień dzisiejszy, wytrzymując napór ogromnej przewagi całości bezmała niemieckich sił zbrojnych, nasz sąsiad wschodni najechał nasze ziemie, gwałcąc obowiązujące umowy i odwieczne zasady moralności.

Stanęliśmy tedy nie po raz pierwszy w naszych dziejach w obliczu nawałnicy zalewającej nasz kraj z zachodu i wschodu.

Polska, sprzymierzona z Francją i Anglią, walczy o prawo przeciwko bezprawiu, o wiarę i cywilizację przeciwko bezdusznemu barbarzyństwu, o dobro przeciwko panowaniu zła na świecie. Z walki tej, wierzę w to niezłomnie, wyjść musi i wyjdzie zwycięsko.

Obywatele! Z przejściowego potopu uchronić musimy uosobienie Rzeczypospolitej i źródło konstytucyjnej władzy. Dlatego, choć z ciężkim sercem, postanowiłem przenieść siedzibę Prezydenta Rzeczypospolitej i Naczelnych Organów Państwa na terytorium jednego z naszych sojuszników. Stamtąd, w warunkach zapewniających im pełną suwerenność, stać oni będą na straży interesów Rzeczypospolitej i nadal prowadzić wojnę wraz z naszymi sprzymierzeńcami.

Obywatele! Wiem, że mimo najcięższych przejść, zachowacie, tak jak dotychczas, hart ducha, godność i dumę, którymi zasłużyliście sobie na podziw świata.

Na każdego z was spada dzisiaj obowiązek czuwania nad honorem Naszego Narodu, w najcięższych warunkach.

Opatrzność wymierzy nam sprawiedliwość.

Kossów, dnia 17.9.1939

/-/ Ignacy Mościcki

Ku Pamięci i przestrodze mając na uwadze trwającą tragedię Gruzji
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Odp: 17 września 1939 roku
« Odpowiedź #1 dnia: Września 17, 2008, 13:53:38 »
Długośmy na ten dzień czekali
Z nadzieją niecierpliwą w duszy
Kiedy bez słów Towarzysz Stalin
Na mapie fajką strzałki ruszy.

Krzyk jeden pomknął wzdłuż granicy
I zanim zmilkł zagrzmiały działa
To w bój z szybkością nawałnicy
Armia Czerwona wyruszała.

A cóż to za historia nowa?
Zdumiona spyta Europa,
Jak to? To chłopcy Mołotowa
I sojusznicy Ribbentropa.

Zwycięstw się szlak ich serią znaczy
Sztandar wolności okrył chwałą
Głowami polskich posiadaczy
Brukują Ukrainę całą.

Pada Podole, w hołdach Wołyń
Lud pieśnią wita ustrój nowy,
Płoną majątki i kościoły
I Chrystus z kulą w tyle głowy.

Nad polem bitwy dłonie wzniosą
We wspólną pięść co dech zapiera
Nieprzeliczone dzieci Soso,
Niezwyciężony miot Hitlera.

Już starty z map wersalski bękart,
Już wolny Żyd i Białorusin
Już nigdy więcej polska ręka
Ich do niczego nie przymusi.

Nową im wolność głosi "Prawda"
Świat cały wieść obiega w lot,
Że jeden odtąd łączy sztandar
Gwiazdę, sierp, hakenkreuz i młot.

Tych dni historia nie zapomni,
Gdy stary ląd w zdumieniu zastygł
I święcić będą nam potomni
Po pierwszym września - siedemnasty.

I święcić będą nam potomni
Po pierwszym - siedemnasty.

Jacek Kaczmarski
1982

http://www.youtube.com/watch?v=I5i5t2J7w1s

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Września 18, 2008, 13:15:20 »
Najsmutniejsze w tym wszystkim jest to, że 3/4 Polaków kompletnie o tym nie pamięta. Wczoraj mało mało TV nie wywaliłem przez okno jak taki wyrostek trzasnął, ze data 17 wrzesnia kojarzy mu się z wybuchem stanu wojennego. A na dodatek jeden z ekspertów w TVN24, jakiś śmieszny historyk z IPN stwierdził, że to normalne iż ludzie nie pamiętają. Stwierdził, ze za 50 lat nikt z amerykanów nie będzie pamiętał wydarzeń z 11 września 2001 roku i tak samo będzie tutaj. Dla mnie to pokraczna logika, bo jak można zapomnieć o czymś co świat pogrążyło na blisko pięć lat w chaosie i cierpieniu. Do tej pory myślałem, że ta instytucja jest właśnie do utrwalania i przypominania o pewnych zdarzeniach... chyba się nieco przeliczyłem.

Ku pamięci poległych! S!
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

||**Boberros**||

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Września 18, 2008, 15:18:28 »
Najsmutniejsze w tym wszystkim jest to, że 3/4 Polaków kompletnie o tym nie pamięta. Wczoraj mało mało TV nie wywaliłem przez okno jak taki wyrostek trzasnął, ze data 17 wrzesnia kojarzy mu się z wybuchem stanu wojennego. A na dodatek jeden z ekspertów w TVN24, jakiś śmieszny historyk z IPN stwierdził, że to normalne iż ludzie nie pamiętają. Stwierdził, ze za 50 lat nikt z amerykanów nie będzie pamiętał wydarzeń z 11 września 2001 roku i tak samo będzie tutaj. Dla mnie to pokraczna logika, bo jak można zapomnieć o czymś co świat pogrążyło na blisko pięć lat w chaosie i cierpieniu. Do tej pory myślałem, że ta instytucja jest właśnie do utrwalania i przypominania o pewnych zdarzeniach... chyba się nieco przeliczyłem.

Ku pamięci poległych! S!

Generalnie się zgadzam z Tobą, ale ten pan miał rację - co takiemu na przykład 15-20 latkowi po tym? Ludzie pamiętali, z biegiem czasu się ta pamięć wykrusza, i nie ma w tym nic dziwnego, tak już jest z biegiem czasu. Było, minęło i takie jest myślenie, a gdy mówimy o pokoleniu, które jest tyle lat po wojnie w świecie, którym trzeba myśleć i pracować 110% normy by można było żyć, takie rzeczy jak pamięć schodzą na daleki plan, nie ma na nie zbytnio czasu. Tak samo jest z papieżem, pierw euforia, a z biegiem czasu się zapomina, ot coś tam było kiedyś coś w główce stuka, tylko nie wiadomo gdzie.

Oczywiście te odpowiedzi ludzi na pytanie z czym im się kojarzy data jest smutna, ale cóż tak już jest :(
Żeby nie było to oświadczam, że w żaden sposób nie dyskredytuje to co się stało 17.09.

Ku pamięci.

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #4 dnia: Września 18, 2008, 15:21:28 »
Tak samo jest z papieżem, pierw euforia, a z biegiem czasu się zapomina, ot coś tam było kiedyś coś w główce stuka, tylko nie wiadomo gdzie.
Nie rozumiem, możesz wytłumaczyć?
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

||**Boberros**||

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Września 18, 2008, 15:25:54 »
Miałem na myśli to, że najpierw był wielki żal po śmierci papieża, potem z biegiem czasu się zapomina o tym, zdaje mi się, że nie ma już takich obchodów jak rok po jego śmierci, przynajmniej ja to tak widzę :)

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #6 dnia: Września 18, 2008, 15:45:49 »
@ Boberros
Powiem tylko tyle:

Żaaaaaaaal. pe el

['] Ku pamięci poległych!

« Odpowiedź #7 dnia: Września 18, 2008, 20:45:39 »
Najsmutniejsze w tym wszystkim jest to, że 3/4 Polaków kompletnie o tym nie pamięta. [...]Stwierdził, ze za 50 lat nikt z amerykanów nie będzie pamiętał wydarzeń z 11 września 2001 roku i tak samo będzie tutaj. Dla mnie to pokraczna logika, bo jak można zapomnieć o czymś co świat pogrążyło na blisko pięć lat w chaosie i cierpieniu.

A co w tym dziwnego, że większość ludzi nie interesujących się historią i kwestiami DWS nie kojarzy daty 17 września? Spora grupa nie kojarzy też nawet 1 września!

To normalne - wydarzenia sprzed wielu kat przestają budzić emocje (bo niby czemu?) - właśnie dlatego, że wydarzyły się zbyt dawno! Po prostu minęło, wiele lat, Parę pokoleń i dla nikogo nie ma to znaczenia - to tylko historyczna ciekawostka

Offline TheWitch

• *
  • IL-2 racer
« Odpowiedź #8 dnia: Września 18, 2008, 21:27:41 »

To normalne - wydarzenia sprzed wielu kat przestają budzić emocje (bo niby czemu?) - właśnie dlatego, że wydarzyły się zbyt dawno! Po prostu minęło, wiele lat, Parę pokoleń i dla nikogo nie ma to znaczenia - to tylko historyczna ciekawostka

To po co  w ogóle uczyć historii ?

Idąc Doliną Śmierci zła się nie ulęknę ... albowiem to ja jestem najgorszą wiedźmą w tej dolinie !

raf

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Września 18, 2008, 21:44:46 »
Choćby po to ,żeby nie powtarzać w kółko tych samych błędów.Dlatego przerażający jest odsetek młodych ludzi w tych sondażach.
Tylko czy to żle świadczy o młodzieży ,czy może o ich nauczycielach?

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #10 dnia: Września 18, 2008, 22:21:30 »
Może coś jeszcze bardziej skrajnego wymyśl? Opamiętajcie się, nawet jeśli są to tylko jakieś luźne opinie czy komentarze.

Choćby po to ,żeby nie powtarzać w kółko tych samych błędów.
Nie. Dlatego, bo ktoś musi zapoznać ludzi z historią ich państwa, żeby ją zrozumieć potrzebna jest dodatkowo wiedza o historii ludzkości. A szkoła to dobre miejsce na to. No i żeby iść na studia o takim lub pokrewnym kierunku też wypadało by mieć jakieś podstawy.

Tylko czy to żle świadczy o młodzieży ,czy może o ich nauczycielach?
Myślę, że tu wina leży po obu stronach (nie oszukujmy się, zarówno pierwszym jak i drugim nie chce się pracować), a nawet jest jeszcze dodatkowy czynnik, wymieniany zresztą bardzo często przy tego typu dyskusjach- historię najnowszą przerabia się pod koniec gimnazjum czy też szkoły średniej, a dalej to sami możecie się domyśleć.
« Ostatnia zmiana: Września 18, 2008, 22:28:12 wysłana przez Sherman »
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #11 dnia: Września 18, 2008, 23:28:35 »
17 września - 1szy był smutny, ale tego się nie wybacza.
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #12 dnia: Września 19, 2008, 00:02:23 »
@Razor

Tylko Ci sami ludzie pamietają to co Niemiec zrobił, ale to co Rusek już idzie w niepamięć. Poza tym sorry wielkie ale My jako Naród od którego się to zaczeło i który dostał mocno po tyłku chyba powinniśmy pamiętać najlepiej. A skoro to jets takie nie wazne, to olejmy zabory itp. wydarzenia, najlepiej całą historię. Przeciętny Polak już nie potrafi za dobrze pisać i mówić więc historii własnego narodu też nie musi znać. A naród który przestaje doceniac swoją historię z czasem przestanie istnieć, bo ludzi będzie coraz mnie łaczyć i coraz mnie będzie się z tym utożsamiać. A niestety, a jedyna nacja jaka umiała to przeskoczyć, to żydzi. Oni doskonale, znają swoją przesłość.

Poza tym Razor nie wspomniałem nic o emocjach ale na litość boską dobrze jest znać chociaż podstawowe daty czy też wydarzenia im towarzyszące. Choćby z tego powodu, że dzięki ich poświeceniu, smierci, możemy mówić jeszcze w naszym języku. Bynajmniej dla mnie to ważne rzeczy są i nie umiem podejść na zasadzie "co mnie to obchdzi". Pamięć to moim zdaniem niewielka cena za cały ich wysiłek. Taka forma spłaty długu. A dopóki się pamięta i przypomina, jest szansa, ze coś podobnego się nie powtórzy.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #13 dnia: Września 19, 2008, 00:57:41 »
1) Mnie ten fakt oczywiście nie cieszy, ale też nie dziwni, ani jakoś  specjalnie nie oburza. Powiedzcie mi proszę z ręką na sercu... Ilu z was potrafi wyznaczyć przebieg zmienności funkcji? Ilu wie co to DNA, RNA, jakie są ich role w organizmie? Kto ma w małym paluszku interpunkcję i gramatykę języka polskiego w zakresie wymaganym w szkole średniej? Ile osób potrafi, dajmy na to, wymienić wszystkie kraje Ameryki Środkowej wraz ze stolicami?

Innymi słowy, czy ktoś jest w stanie szczerze powiedzieć, że opanował CAŁY materiał nauczany w szkole? Ja nie - mimo iż byłem piątkowym uczniem.

Na pewno mieliście mniej i bardziej ulubione przedmioty w szkole. Na pewno materiał omawiany na tych darzonych mniejszą sympatią szybciej wyleciał z głowy (a często w ogóle nie wleciał, znając nasze polskie zamiłowanie do ściągania).
Powiecie mi, że wiedza o agresji ZSRR na Polskę jest ważniejsza niż wiedza o stolicy Dominikany. Zgoda, może ten przykład jest akurat nienajszczęśliwszy, ale KAŻDY przedmiot szkolny uczy CZEGOŚ ważnego. Niestety kilku(nasto)latek niekoniecznie potrafi priorytezować informacje i wyłapywać ważne fakty na lekcji, która go zupełnie nie interesuje. I tylko powiedzcie, który przedmiot był waszą największą zmorą, a coś się znajdzie. Gwarantuję.

Osobiście uważam, że pewną podstawową wiedzę należy posiąść, ale dużo ważniejsza jest umiejętność jej poszerzania w miarę zapotrzebowania, dokształcania się. I dopiero to, jak wiele osób w kraju ma z tym problemy, mnie autentycznie przeraża ;).

2) Dlaczego taka ważna jest akurat DATA zdarzenia? Czy to faktycznie aż takie istotne, że Sowieci weszli 17, a nie 16 czy 18 września? Nie ważniejsze są aby okoliczności i następstwa tego zdarzenia? Wkurza mnie i zawsze wkurzał fetysz dat i nazwisk na lekcjach historii w szkole. Pamiętam, że chyba w gimnazjum dostawaliśmy zadania polegające na połączeniu w pary nazw ważnych bitew i ich dat. Albo ustawieniu królów polskich w kolejności chronologicznej. To jakie skutki wywołało to czy tamto zdarzenie lub co dla kraju zrobił ten czy tamten władca było trzeciorzędne. Ważniejsze było, że Grunwald to 1410, a Cedynia 972 i który Zbyszko był po którym Mieszku. Niestety, jak widzę, ten fetysz nie jest właściwy tylko nauczycielom :P.

Niech dzieciaki wiedzą, że wojnę wywołały hitlerowskie Niemcy, że pomógł im ZSRR i bezczynność naszych sojuszników, i jak to się mniej więcej dalej potoczyło. Niech pojadą do Oświęcimia i zobaczą, jakie były tego konsekwencje. Jestem przekonany, że ta wiedza pomoże zapobiegać takim tragediom w przyszłości sto razy lepiej niż wbijanie do głowy głupich dat.
« Ostatnia zmiana: Września 19, 2008, 01:07:00 wysłana przez LMP »

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #14 dnia: Września 19, 2008, 01:47:01 »
. Ilu z was potrafi wyznaczyć przebieg zmienności funkcji? Ilu wie co to DNA, RNA, jakie są ich role w organizmie? Kto ma w małym paluszku interpunkcję i gramatykę języka polskiego w zakresie wymaganym w szkole średniej? Ile osób potrafi, dajmy na to, wymienić wszystkie kraje Ameryki Środkowej wraz ze stolicami?
Nie bój się pan - mądrzejsi od pana ludzie już wymyślili teleturniej : "Czy jesteś mądrzejszy od 5to klasisty" No nie ku...wa, nie masz prawa być mądrzejszy, albowiem Naszą Szkapę już zapomniałeś, natomiast piąto klasista nie ma z Tobą najmniejszych szans w dyskusji na temat kto i dlaczego ma zapłacić za ten rachunek.

Osobiście uważam, że pewną podstawową wiedzę należy posiąść, ale dużo ważniejsza jest umiejętność jej poszerzania w miarę zapotrzebowania, dokształcania się. I dopiero to, jak wiele osób w kraju ma z tym problemy, mnie autentycznie przeraża .

Zgadzam się. Z moich obserwacji wynika, że człowiek po 30 roku życia zaczyna operować wyuczonymi zwrotami nie angażując przy tym swojej sukcesywnie wysuszającej się  mięsistej substancji między uszami, to Ci ludzie rządzą tym kraje i to oni są właśnie najbogatsi i najfajniejsi.

2) Dlaczego taka ważna jest akurat DATA zdarzenia? Czy to faktycznie aż takie istotne, że Sowieci weszli 17, a nie 16 czy 18 września?

lol W dobry ton uderzyłeś. Tak, to nie ma najmniejszego znaczenia, ale tak właśnie jest w programie nauczania :D Trzeba dodać, że większość polskich nauczycieli, to pospolici idioci, zresztą tak samo, jak większość obywateli tego kraju zwanych niekiedy "szarą masą" Ot taka narodowa przypadłość.

Niech dzieciaki wiedzą, że wojnę wywołały hitlerowskie Niemcy, że pomógł im ZSRR i bezczynność naszych sojuszników

Niech dzieci wiedzą, jak się umiera za Gdańsk i pragnienia prostych ludzi o wiejskim pochodzeniu.
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles