Autor Wątek: 17 września 1939 roku  (Przeczytany 27295 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: 17 września 1939 roku
« Odpowiedź #15 dnia: Września 19, 2008, 04:40:40 »
. I tylko powiedzcie, który przedmiot był waszą największą zmorą, a coś się znajdzie. Gwarantuję.

Rosyjski i niemiecki .............

chincz

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Września 19, 2008, 08:22:17 »

2) Dlaczego taka ważna jest akurat DATA zdarzenia? Czy to faktycznie aż takie istotne, że Sowieci weszli 17, a nie 16 czy 18 września? Nie ważniejsze są aby okoliczności i następstwa tego zdarzenia? Wkurza mnie i zawsze wkurzał fetysz dat i nazwisk na lekcjach historii w szkole. Pamiętam, że chyba w gimnazjum dostawaliśmy zadania polegające na połączeniu w pary nazw ważnych bitew i ich dat. Albo ustawieniu królów polskich w kolejności chronologicznej. To jakie skutki wywołało to czy tamto zdarzenie lub co dla kraju zrobił ten czy tamten władca było trzeciorzędne. Ważniejsze było, że Grunwald to 1410, a Cedynia 972 i który Zbyszko był po którym Mieszku. Niestety, jak widzę, ten fetysz nie jest właściwy tylko nauczycielom :P.

Widzi Szanowny Kolega...
Tak jak przy określaniu zmienności funkcji ważne są pewne rzeczy, tak przy określaniu zmienności losów historii znaczenie ma kolejność dat. I to podstawowe. I np. gdyby nie ta Cedynia, to być może Grunwaldu już by nie musiało być...
Pozdrawiam

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #17 dnia: Września 19, 2008, 09:03:42 »
Widzi Szanowny Kolega...
Tak jak przy określaniu zmienności funkcji ważne są pewne rzeczy, tak przy określaniu zmienności losów historii znaczenie ma kolejność dat. I to podstawowe. I np. gdyby nie ta Cedynia, to być może Grunwaldu już by nie musiało być...
Pozdrawiam
Rzecz w tym, że myśląc o skutkach, przyczynach i kontekście do dat można mniej więcej dojść. W odwrotną stronę raczej nie idzie. Zgadzam się w pełni z LMP.

Pozdrawiam

Offline lt Schmitt

• *
  • von Scheisse - forum CMHQPL
    • Kącik wiedzy o sprzęcie II WŚ ;-)
« Odpowiedź #18 dnia: Września 19, 2008, 09:12:20 »
Labienus -> dokładnie tak jak bym słyszał swoją babkę od historii czytając Twój post ;p
Wy macie racje, ale ja mam karabin
"Nigdy jeszcze w dziejach konfliktów międzyludzkich tak wielu nie zawdzięczało tak wiele tak niewielu" - sir Winston Churchill

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #19 dnia: Września 19, 2008, 09:21:13 »
To miał być komplement czy obelga? :121:

chincz

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Września 19, 2008, 10:59:16 »
Rzecz w tym, że myśląc o skutkach, przyczynach i kontekście do dat można mniej więcej dojść. W odwrotną stronę raczej nie idzie. Zgadzam się w pełni z LMP.

Pozdrawiam

Można. Powodzenia ha ha ha.
Proszę mi omówić sytuację polityczno-militarną państwa polskiego (wyłącznie na podstawie skutków, przyczyn i kontekstów), w październiku 1939 roku. Każdy skutek i przyczynę proszę uzasadnić. Na wypracowanie czekamy tydzień. Wystarczy?
Ha ha ha

Q-bak

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Września 19, 2008, 14:15:55 »
Czytam co zostalo tutaj napisane i az mi sie nie chce wierzyc. To normalne ze ludzie zapominaja ? Ja rozumiem, ze nasz nauczyciel od WOSu mowi, ze Grunwald byl specjalnie dla uczczenia idealnych proporcji dla bimbru (1:4:1:0, czy jakos tak) ale zeby mowic, ze zapomnimy rozpoczecie II wojny swiatowej, ataku na WTC itd. to juz trzeba miec naprawde duzą pewnosc siebie.
Ktos napisal, ze tak jak sie nie zna przebiegu funkcji, roli DNA, RNA itd. tak mozna nie wiedziec kiedy wybuchla II wojna swiatowa itd. Zwlaszcza ze wtedy nas nie bylo i nas to nie interesuje.
Proponuje w takim razie poszukac w encyklopedii pomiedzy czlowiekiem na poziomie a burakiem od widel.

PS. Oczywiscie nie mam na mysli nikogo obrazac. Chce tylko zaznaczyc, ze jako Narod niektore wydarzenia powinny byc w pamieci, chociazby przez szacunek dla ludzi, ktorzy walczyli za to, zebysmy teraz nie musieli bac sie, ze Ruscy nam do domu wparuja.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #22 dnia: Września 19, 2008, 14:38:05 »
Wyjdź na ulicę i popytaj ludzi o datę rozpoczęcia pierwszej wojny światowej. Ja nie pamiętam.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #23 dnia: Września 19, 2008, 15:32:15 »
Some1,  nie spłycaj zagadnienia. Naród bez znajomości historii nic nie znaczy bo nasze miejsce na Świecie wyznaczają wydarzenia przeszłe i pamięć o nich jest najważniejsza dla tożsamości wspólnoty ludzkiej. A historia składa się z dat. Zaraz zapewne napadną na mnie "nowocześni" forumowicze i wskażą o wiele bardziej ważne rzeczy dla Polski jak autostrady, kasa wino i śpiew niż pamięć o jakiejś dacie która zaśmieca mi pamięć w miejsce numeru konta i pinu do karty kredytowej. Ale pamięci o wydarzeniach istotnych dla Ojczyzny uczą w Polsce w szkole bo uznano iż jest to istotne dla wykształconego człowieka i mieszkańca Polski - włącznie z pamiętaniem daty. Mówienie o tym że i tak się zapomni jest jakąś kpiną z nas samych. To że niektórzy debile 17 września nie łączą z żadnym wydarzeniem, nie daje nam prawa do tego by sobie odpuścić wymagania dla nazywania się Polakiem. Wiele państw do których obywatelstwa się przymierzasz robi test na znajomość swej historii - żeby nie było wątpliwości -  z datami. I to o czymś wymownym świadczy. Bo to jest WAŻNE.

miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #24 dnia: Września 19, 2008, 15:32:32 »
Wyjdź na ulicę i popytaj ludzi o datę rozpoczęcia pierwszej wojny światowej. Ja nie pamiętam.

Oczywiście, że tak jest. Im dalej od wydarzeń, tym wiedza o nich u tzw. "przeciętnych ludzi" jest mniejsza i to zupełnie naturalne. Najpierw pamięta się dokładne daty (stosunkowo bliskich wydarzeń), potem już tylko sam rok, w którym nastąpiło wydarzenie, a potem to rok skojarzyć jest trudno. To normalna kolej rzeczy - i nie ma co "rozdzierać szat". Tak było i jest z każdym wydarzeniem historycznym i tak w końcu będzie z kwestiami dotyczącymi DWS.

...ale zeby mowic, ze zapomnimy rozpoczecie II wojny swiatowej, ataku na WTC itd. to juz trzeba miec naprawde duzą pewnosc siebie.[...] tak mozna nie wiedziec kiedy wybuchla II wojna swiatowa itd. Zwlaszcza ze wtedy nas nie bylo i nas to nie interesuje.
Proponuje w takim razie poszukac w encyklopedii pomiedzy czlowiekiem na poziomie a burakiem od widel.

Wybacz, ale znam wielu ludzi na poziomie (i to często nawet "bardzo na poziomie", przy których osobiście jestem "cienki Bolek" - choć pamiętam sporo dat i znam sporo wydarzeń z okresu DWS), którzy nie mają praktycznie żadnej wiedzy nt. historii, a historii wojen w szczególności. Po prostu interesują ich zupełnie inne dziedziny życia i wiedzy - i są w nich naprawdę mocni zarówno faktyczna wiedzą jak i formalnym wykształceniem.

To właśnie żeby na podstawie tylko jednej, jedynej dziedziny wiedzy (historii najnowszej - choć w sumie już nie takiej najnowszej bo minęło przecież prawie 70 lat) oceniać czy ktoś jest "człowiekiem na poziomie" czy "burakiem od wideł" trzeba mieć dużą "pewność siebie".

Zaraz zapewne napadną na mnie "nowocześni" forumowicze i wskażą o wiele bardziej ważne rzeczy ...

Nie zamierzam na Ciebie "napadać" - bo każdy ma prawo do własnych poglądów i zainteresowań. Należy zdać sobie jednak sprawę, że są ludzie dla których to ma inne, często znacznie mniejsze znaczenie (a często nie ma w ogóle znaczenia). I wcale nie należy oceniać ich gorzej (albo obrażać i nazywać debilami) - po prostu mają inne priorytety w życiu. To co jest ważne dla Ciebie, nie musi być ważne dla innych!
« Ostatnia zmiana: Września 19, 2008, 15:55:32 wysłana przez Razorblade1967 »

Q-bak

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Września 19, 2008, 16:05:26 »
Razor, byc moze napisalem post troche pod wplywem emocji.
Nie chodzi o ocenianie ludzi - to powinno byc w po prostu w swiadomosci. Mnie nigdy nie interesowala mapa, do gimnazjum nie wiedzialem gdzie sa Niemcy (sic!) a potrafilem gadac o DNA wiele godzin. Ale z czasem przychodzi moment, ze, glupia sprawa, warto byloby sie zastanowic, gdzie lezy Dojczland, czemu ruscy z niemcami na nas najechali i po co wogole ktos fatygowal sie, zeby samolotami wleciec w WTC. Tak mi sie wydaje.

Może Szanowny Kolega jednak bardziej przyłoży się do poprawnej pisowni! Polskie znaki, pisanie nazw narodowości wielką literą i takie tam. Dotyczy to również poprzedniego posta.

Razorblade1967
« Ostatnia zmiana: Września 19, 2008, 16:24:11 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #26 dnia: Września 19, 2008, 16:09:04 »
Ilu z was potrafi wyznaczyć przebieg zmienności funkcji?

Przecież to są rzeczy wręcz podstawowe z zakresu matematyki.

A naród który przestaje doceniać swoją historię z czasem przestanie istnieć, bo ludzi będzie coraz mnie łączyć i coraz mnie będzie się z tym utożsamiać.

Dokładnie. Nic dodać, nic ująć.
Poza tym znajomość pewnych faktów i rzeczy nie tylko z zakresu historii mówi wg. mnie sporo o człowieku z którym mamy do czynienia.

« Odpowiedź #27 dnia: Września 19, 2008, 16:20:29 »
Ilu z was potrafi wyznaczyć przebieg zmienności funkcji?

Ja nie potrafię, bo po prostu i po ludzku nie pamiętam - ponieważ nie było mi to już nigdy w życiu po maturze (a to było dwadzieścia parę lat temu) do niczego potrzebne.

Na podobnej zasadzie wielu ludzi nie pamięta większości rzeczy z historii i świadczy to tylko o tym, że np. nie uważają tego za ważne czy przydatne w ich życiu.
« Ostatnia zmiana: Września 19, 2008, 16:26:31 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #28 dnia: Września 19, 2008, 16:22:14 »

:D Podstawowe, może i są z punktu widzenia studenta politechniki, ale ja jednak skupiłbym się na umiejętnościach wykonywania działań w tzw "słupku" i tu też pewnie nie było by nazbyt wesoło :D
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

Q-bak

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Września 19, 2008, 16:29:23 »
Zaprzeczam. Ze słupkami zawsze jest wesoło, zwłaszcza w szkole po wakacjach  :118: