Autor Wątek: Mod nad modami  (Przeczytany 63690 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Mod nad modami
« Odpowiedź #30 dnia: Października 08, 2008, 23:58:26 »
Latam na laptopie bo nie mam stacjonarnego komputera więc i nie ma nie wiadomo jakich parametrów. Na pierwszym miałem intel celeron 1.6GHz i 1GB RAM. Karta graf. zintegrowana. Latałem na iłku z sound modem i kilkoma jeszcze innymi w rozdzielczości 1280x800 (wymuszonej :021:) i z opcjami grafiki ustawionymi na excellent. Latało się gładko i bez najmniejszych zacięć. Po zainstalowaniu mega moda zaczął minimalnie ciąć więc w opcjach grafiki zdjąłem wszystko na high i wszystko idzie gładko. Na drugim laptopie z dwurdzeniowym procesorem 2.0GHz i 2GB RAM, karta graf. również zintegrowana, wszystkie ine ustawienia tak jak wyżej i powtórzyła się ta sama historia. Mnie to osobiście nie przeszkadza :020: ja nie zauważam większej różnicy, skupiam się na lataniu :121:. Aha no i latam na DirectX, a nie na Open GL.   

« Odpowiedź #31 dnia: Października 09, 2008, 09:14:45 »
Jest odwrotnie. Mocno upraszczając : SFS'y są jednak integralną częścią oprogramowania Il2 1946 a mody są niejako "wymuszane" na nim.
Czy dobrze rozumiem: w pierwszej kolejności przeszukiwane są SFS'y, potem katalog ..\Mods ?
Który z plików files.sfs czy filelist.txt "decyduje" o "miejscu szukania" konkretnych obiektów ?

To chyba w wysokiej rozdzielczości? .....
1650x1080/32bit na monitorze LCD 21cali panorama. W conf.ini SaveAspect=0.
Myślę jednak, że to nie karta graficzna jest "przyczyną" przycięć. Raczej duża ilość plików, różnej wielkości, rozmieszczonych pseudolosowo (mimo tego ambitnego "sortowania") na dysku a koniecznych do "odczytania" i wyświetlenia przez układ grafiki.
Leszek

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #32 dnia: Października 09, 2008, 14:02:19 »
Czy dobrze rozumiem: w pierwszej kolejności przeszukiwane są SFS'y, potem katalog ..\Mods ?
Który z plików files.sfs czy filelist.txt "decyduje" o "miejscu szukania" konkretnych obiektów ?
Tak - SFS'y są czytane w całości - natomiast na to nakładane są pliki z FILES i MODS (wg. mnie oczywiście). Zmusza to komputer do przetworzenia większej ilości danych w wymaganym czasie.

« Odpowiedź #33 dnia: Października 09, 2008, 16:48:33 »
... Zmusza to komputer do przetworzenia większej ilości danych w wymaganym czasie.
.... do tego pliki *.mat + *.tga i/lub skiny do (50  :001:) maszyn w misji.
Trzeba zaczynać zabawę dwa dni wcześniej :008:
Leszek

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #34 dnia: Października 09, 2008, 18:59:18 »
Posiadać mocniejszy sprzęt po prostu.

Offline CF23-BoozerEX

• *
  • Wherever you are...
« Odpowiedź #35 dnia: Października 09, 2008, 20:19:38 »
Aha no i latam na DirectX, a nie na Open GL.   

A to duża różnica jeśli chodzi o wydajność??

~S~

Booze

« Odpowiedź #36 dnia: Października 09, 2008, 23:29:45 »
Z ciekawości ustawiłem Open GL na tym modzie i ... i miałem ładny pokaz slajdów :banan

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: Października 10, 2008, 00:23:58 »
w pliku conf.ini są osobno ustawienia pod open gl i directx. Zaleca się grać na open gl w tej grze, poza tym w direct x nie można włączyć trybu perfect (HardwareShaders=1). Poczytaj na forum o zagadnieniach conf.ini

Diobeł

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Października 10, 2008, 12:35:37 »
Z ciekawości ustawiłem Open GL na tym modzie i ... i miałem ładny pokaz slajdów :banan

Masz za słaby sprzęt na tryb perfect  :004:

« Odpowiedź #39 dnia: Października 10, 2008, 12:44:39 »
pewnie że mam za słaby bo latam na laptopie, ale ale... Na Iłku bez tego moda latałem na Open GL i nie miałem problemów z grafiką. Myślę że po prostu jest teraz duuuużo więcej plików do wczytania dla gry i już mój laptopik się zaczyna dławić :021: Przyzwyczaiłem się do DirectX-a i to mi w zupełności wystarczy. W sumie to nigdy nie zwracałem za dużej uwagi do grafiki, skupiałem się na lataniu i walce reszta to tylko tło :021:

Aandyy

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Października 12, 2008, 11:08:36 »
            Witam Wszystkich

Zacznę niejako od końca >>Ravenic<< piszesz >>Było tylko coś co podmieniało Mk VIII<< , podmienia ale w IXe i Ixe CW(CLP) .

Teraz ,
   >>Rafale<< ten Spit jest tam na pewno , tyle że w
http://allaircraftarcade.com/forum/index.phpsid=3da7208bfc57e1fcd5c020d1c9f3daef
IL2 MODS Download New Aircraft
[MOD] SPITFIRE IXE / IXE Clp -Bubble Top-

>>Ranwers<<

pisze - This mod replace SpitfireMkIXe(GB) and (or) SpitfireMkIXeCLP(GB)
Więc po wyborze  SpitfireMkIXe lub  SpitfireMkIXeCLP należy jego „barwy”- przynależność państwową określić jako RAF (GB). :001:

Na tej stronie , różne wersje Spit'ów  http://www.midwaysailor.com/photos/spitfire.html

Cześć

// ---------------------------------

Aandyy, w kwestii technicznej mała prośba: odnosząc się do wypowiedzi rozmówców staraj się używać funkcji "Cytuj". Tak chyba byłoby czytelniej. Dziękuję. John Cool.
« Ostatnia zmiana: Października 12, 2008, 14:09:09 wysłana przez John Cool »

Spiti

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: Października 14, 2008, 17:20:36 »
Boozer, w któym samolocie masz tą fotografie na dashboardzie?

« Odpowiedź #42 dnia: Października 14, 2008, 20:15:14 »
Pogrzebałem w conf.ini , pozmieniałem ustawienia (głównie zdjąłem dużo z efektów na ziemi) i już lata się lepiej. Dużo lepiej. Zaryzykował bym nawet stwierdzenie że lata się gładko  :021:
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #43 dnia: Października 14, 2008, 22:31:56 »
To mam jeszcze jedno pytanie. Czy u kogoś jeszcze występuje miganie wskaźnika sztucznego horyzontu w kabinie Bf-109 tzn. pojawia się i znika podczas lotu. Oczywiście chodzi mi o wersje od G2. Jestem ciekawy czy można coś z tym zrobić.

Offline CF23-BoozerEX

• *
  • Wherever you are...
« Odpowiedź #44 dnia: Października 15, 2008, 11:00:39 »
Boozer, w któym samolocie masz tą fotografie na dashboardzie?

We wszystkich mietkach za wyjątkiem wersji E (sprawdzałem F2 i F4 oraz G2 i G6) wyżej nie sprawdzałem. Sprawdź czy masz uaktywniony mod (czyli czy nie ma przed nim znaczka "-")

~S~

Booze