Autor Wątek: Pomoc w dobraniu narzedzi do pracy przy modelu.  (Przeczytany 5226 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pomoc w dobraniu narzedzi do pracy przy modelu.
« dnia: Października 28, 2008, 17:25:37 »
Witam.Jako ze ostatni czasy zakupilem Airbusa A380 w skali 1/125 i mierze sie z checia jego zlozenia ; potrzebuje waszej pomocy.Oto chodzi mi o aerograf wraz ze sprezarka taki maly zeby duzo miejsca nie zajmowal.Prosze o jakies podpowiedzi bo calkowiecie zielony w tym temacie jestem co do aerografow.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

Offline Kos

• Global Moderator
Odp: Pomoc w dobraniu narzedzi do pracy przy modelu.
« Odpowiedź #1 dnia: Października 28, 2008, 20:29:44 »
To dość duży model bo długość kadłuba - o ile dobrze pamiętam - to około 60 cm a rozpiętość skrzydeł to jeszcze więcej. Do takich powierzchni najlepszy będzie pistolecik z dyszą większą niż 0,2 mm. Np. 0,3 lub 0,4mm. Takie dysze mają bardzo proste aerografy jednofunkcyjne np. produkcji radzieckiej. Ich cena na Allegro jest różna ale nie przekracza ok. 60-80 PLN. Do takiego pistoleciku w zupełności wystarczy sprężarka zrobiona we własnym zakresie z agregatu lodówkowego. Taki agregat można bardzo tanio nabyć w punktach napraw sprzętu AGD lub za darmo ze starych, wyrzuconych pod śmietnik, lodówek. Warunek jest tylko taki, że agregat musi być sprawny. Wykonanie takiej sprężarki to bardzo minimalny koszt. Jeśli będziesz zainteresowany to mogę zrobić opis. Oczywiście, w miarę zasobnosci portfela można nabyć droższe aerografy oraz gotowe do nich sprężarki ale cena jest już o wiele, wiele większa. Przejrzyj sobie oferty na Allegro, zobacz ile możesz przeznaczyć pieniędzy na jedno i drugie i podejmij decyzję. Za ok. 120-140 PLN można nabyć tzw. "pseudoiwatę" ale jest to urządzenie dwufunkcyjne a w zwiazku z tym sprężarkę o której wspomniałem nieco wcześniej, należy wyposażyć w w dodatkowy elektrozawór, który będzie załączał i wyłączał agregat przy odpowiednim ciśnieniu. Na razie tyle, teraz popatrz na oferty Allegro i sklepów.
Dziadek Kos

« Odpowiedź #2 dnia: Października 29, 2008, 04:47:46 »
Dzieki Kos za odpowiedz.Co do kasy to nie ma znaczenia.Sprezarki raczej robic nie chcem, wole kupic gotowa ale jak pisalem powyzej-jakas taka w miare mala i lekka.A co do tego aerografu to czy mozna kupic taki ze zmiennymi srednicami dyszy?? lub z wieloma dyszami(wymiennymi).

P.S.Model kupilem wlasnie dlatego ze jest duuuuzy :banan
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: Października 29, 2008, 07:04:49 »
A co do tego aerografu to czy mozna kupic taki ze zmiennymi srednicami dyszy?? lub z wieloma dyszami(wymiennymi).

Ten o którym pisałem i którego ja używam, posiada trzy dysze. Wymiana takiej dyszy to kilkanaście sekund bez używania dodatkowych narzędzi a obsługa i konserwacja całego pistoletu jest banalnie prosta.

Do innych aerografów też można nabyć dodatkowe dysze ale ich cena jest wysoka. Poza tym są bardzo delikatne i przy wymianach (zamianach) trzeba być bardzo ostrożnym by czegoś nie uszkodzić.
Dziadek Kos

« Odpowiedź #4 dnia: Października 29, 2008, 11:02:24 »
Raczej odradzam uganianie sie za radzieckimi aerografami. W sumie jak nawet znajdziemy to raczej używany i nie wiadomo w jakim stanie. Polecam piwate. Moja z  dysza 0,2 maluje kreski mieszczące się szerokością w 1mm. W sumie jaka dysza nie ma znaczenia do czasu jak maluje się duże powierzchnie. Jednak kupując piwate w obecnej chwili trzeba zwrócić uwagę na fakt, że można kupić już nawet podróbkę podróbki, a zatem produkt o bardzo słabej jakości. Ciakawesotka jest taka, że przy obecnym kursie dolara możesz sprowadzić z Hongkongu aerograf japoński firmy TAMIYA za może trochę ponad 200zł. Kwestia czy Ci zależy. Jeśli chodzi o kompresor to sam polecam taki lodówkowy. Łatwe to w budowie jak Kos pisze, strasznie ciche i wydajne. No i tanie w nabyciu. Znajdź w googlach pierwsze lepsze forum modelarskie, a tam będzie taki schemat jak to zbudować i to w kilku wersjach. Jeśli chodzi o kompresorki na alledrogo to większość stanowią jakieś dziwne chińskie produkty, pewnie są radioaktywne jak te lalki. Są w przystępnych cenach ale mocno awaryjne, a kupić w Polsce choćby uszczelkę do tego to niemożliwość jest.

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: Października 29, 2008, 13:31:58 »
Raczej odradzam uganianie sie za radzieckimi aerografami. W sumie jak nawet znajdziemy to raczej używany i nie wiadomo w jakim stanie.

Ooooo... a to dlaczego?! Co masz przeciwko tym pistolecikom? Używam takiego juz od ponad 20 lat i żadnych zastrzeżeń do niego nie mam i nie miałem. Obecnie mojego starego radzieckiego aerografu używa Chincz i jak do tej pory żadnych uwag z jego strony nie słyszałem. Ja sprawiłem sobie taki sam ale nowy. Ostatnio na Allegro był taki i to nówka, nie używany, a nawet jak już jest używany, to stwierdzić jego stan można bardzo łatwo prosząc sprzedającego o serię zdjęć poszczególnych elementów. Robiłem tak kilkakrotnie chcąc przekonać się czy sprzedający pisze prawdę. Kłopoty z "iwatami" są znane od dawna i dość często występują natomiast z radzieckimi nie ma żadnych. Mimo to wybór pozostawiam pytającemu.
Dziadek Kos

« Odpowiedź #6 dnia: Października 29, 2008, 13:46:07 »
Ooooo... a to dlaczego?!

A to dlatego, że w chwili obecnej mija się z sensem poszukiwanie 20 letnich pistoletów i uganianie się za ludźmi żeby robili precyzyjne fotki pojedynczych elementów. Za tyle samo można kupić nowy pistolet o podobnych właściwościach czyt. piwata. A jak komuś trochę bardziej zależy na jakości i precyzji pracy to kupi coś takiego:
http://www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=TA%2074519
64 USD razem z przesyłką do Polski w 7 dni to naprawdę nie dużo za ten sprzęt. Biorąc pod uwagę kurs dolara wyjdzie trochę więcej jak za piwate ze wszystkimi "bajer regulacjami". A różnica w jakości nie do porównania.

A dlaczego tak? Od razu odpowiadam. Nie widziałem jeszcze żeby ktoś chwalił się swoimi efektami pracy wykonanej za pomocą tzw. ruskiego aerografu. Natomiast widziałem takich co tez malują od 2o lat, zapewne nie pierwszym aerografem, a wolą jednak takiego nowszego.

chincz

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Października 29, 2008, 14:02:14 »
No cóż... Prawie wszystkie modele, które pokazywałem na tym forum, pomalowane zostały rosyjskim aerografem. Może żadna sztuka  :003:, ale to są w ogóle moje pierwsze modele malowane jakimkolwiek aerografem. I zapewniem, że tym aerografem można wymalować każdy, nawet niemiecki, kamuflaż. Co do wygody i prostoty konstrukcji... Jest to konstrukcja wymagająca siebie, rurki i sprężarki. Wiem wiem... Powinny być jeszcze jakieś inne bajery w rodzaju zbiorników wyrównawczych itp. zbędnych rzeczy, ale ja osobiście jakoś się bez nich obywam  :003:
Jeśli ktoś nie musi się martwić o kasę, to może kupić cokolwiek. Ale prawdę mówiąc, to co się osiągnie jakimkolwiek sprzętem, to prawie wyłącznie kwestia wprawy.

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: Października 29, 2008, 14:51:13 »
Pytanie mirage 9 brzmiało:

"A co do tego aerografu to czy mozna kupic taki ze zmiennymi srednicami dyszy?? lub z wieloma dyszami(wymiennymi)."

Odpowiedziałem podając przykład radzieckiego aerografu bo żaden inny obecnie produkowany, prawdopodobnie nie oferuje w chwili zakupu trzech dysz. Wziąłem też pod uwagę to, jaką wiedzę na temat malowania natryskowego posiada kol. mirage9, a także wziąłem pod uwagę i to, jakie powierzchnie chce malować. Z Twojej strony Wind nie pada żadna propozycja na zadane przez Autora wątku pytanie natomiast z miejsca odradzasz mu zakup takiego urządzenia. Czy dlatego, że jest radzieckie i jednofunkcyjne? A może dlatego, że jest bardzo prosty w obsłudze i regulacji, może aż za prosty? Sprzęt drogi jest już skomplikowany a jego obsługa trudna i wymagająca odpowiedniej wiedzy i umiejętności. Nie sądzę by kol. mirage 9 potrzebował nawet pseudoiwaty albo nawet podlinkowanego przez Ciebie, Wind, pistoletu.

A to dlatego, że w chwili obecnej mija się z sensem poszukiwanie 20 letnich pistoletów...

Mija się z sensem...? To ciekawe. Chyba tak samo jak mija się z sensem oferowanie nowicjuszowi skomplikowanego (jak dla niego na początek) urządzenia, dość awaryjnego i uciążliwego w obsłudze (wystarczy poczytać wątki o aerografach na forach modelarskich)  i to z jedną, małą dyszą, która do malowania dużych powierzchni raczej się nie nadaje (przynajmniej dla początkującego).

i uganianie się za ludźmi żeby robili precyzyjne fotki pojedynczych elementów.

Tu się mylisz. Nie trzeba się za nikim uganiać, wystarczy tylko poprosić o dodatkowe fotografie np. iglicy czy kocówek dysz. Sprzedający na aukcjach sami oferują dodatkowe fotki na życzenie, tzw. realfoto bo to właśnie im zależy na sprzedaniu towaru i posiadaniu dobrej opinii i kupujących

Nie widziałem jeszcze żeby ktoś chwalił się swoimi efektami pracy wykonanej za pomocą tzw. ruskiego aerografu.

Co prawda nigdzie nie pisałem, że się chwalę ale zobacz sobie kilka moich prac umieszczonych w temacie "Nasze modele" albo opis malowania w temacie "Jak powstaje model". Możesz to uznać za "chwalenie się".

Natomiast widziałem takich co tez malują od 2o lat, zapewne nie pierwszym aerografem, a wolą jednak takiego nowszego.

I zapewne masz rację. Tacy ludzie mają już bardzo duże doświadczenie w malowaniu pistoletem i i normalną rzeczą jest, że przesiadają sie na sprzęt nowszy o ile malowaniem modeli zajmują sie profesjonalnie i chcą osiągać coraz ciekawsze rezultaty. Ja nie mam aż takich aspiracji więc używam cały czas jednego, właśnie radzieckiego pistoletu, który nigdy mnie nie zawiódł, nie uległ uszkodzeniu mimo, że spadał kilkanaście razy na twarde podłoże, daje sie rozłożyć na czynniki pierwsze w mniej niż 30 sek, jest bardzo łatwy w konserwacji i czyszczeniu i co najważniejsze, zrobiono go z materiałów, które łatwo nie ulegają uszkodzeniom po kilku demontażach.

To wszystko może wyglądać na reklamę radzieckiego pistoletu ale tak nie jest. To są jedynie fakty poparte wieloletnim używaniem tego sprzętu. Nie przeczę, że obecne aerografy mają bardzo dobre parametry, są pięknie wykonane i opakowane ale czy tak samo wytrzymałe w trudach eksploatacji jak właśnie ten radziecki? To już inna "para butów".
Dziadek Kos

« Odpowiedź #9 dnia: Października 29, 2008, 21:21:15 »
Drogi Kosie  :020:

Ależ ja nigdzie nie pisze, że rusek taki jak Twój jest zły. Pierwszą generalną zasadą warsztatu jest to, że każdy ma takie narzędzie jak mu pasują, do jakich się przyzwyczaił itd itp. Ja na przykład od prawie 2 lat maluję piwatka. Wyciągam nią kreskę o szerokości do 1mm. Każdy ma co mu pasuje, grunt żeby działało. A koledze po prostu polecam na początku sprzęt naprawdę markowy i najwyższej jakości. Akurat trafiła się sytuacja, że można taki nabyć za naprawdę nie duże pieniądze. Sprzęt tak samo jak ruski czy i piwata łatwo się rozkłada, czyści, napewno jest lepszej jakości i ma wyższy komfort pracy. To chyba dobrze jak na początkującego? Tyle.

Siara

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Października 29, 2008, 21:45:34 »
Kalkulator to tez w pewnym sensie komputer.

Za niezla cene mozna kupic dobrej klasy aerograf i taki bym polecal.
Nie trzeba wydawac kilkaset zlotych, aby nabyc cos, co da nam zadowolenie i dlugoletnia uzywalnosc. Mozna malowac odkurzaczem, ale jaki to ma sens?

Moje prywatne zdanie- nie atak.

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #11 dnia: Października 30, 2008, 08:59:41 »
Panowie, proszę jeszcze raz, ze zrozumieniem, przeczytać pytanie mirage9. Dla przypomnienia brzmi ono tak:

"A co do tego aerografu to czy mozna kupic taki ze zmiennymi srednicami dyszy?? lub z wieloma dyszami(wymiennymi)."

Swoją odpowiedź na to pytanie już zamieściłem. Teraz odpowiem bezpośrednio:
Można. Wymienne dysze (trzy sztuki), zawarte w zestawie oferuje radziecki aerograf.

Firma Paasche również w swojej ofercie ma dysze wymienne. Zależnie od zakupowanego zestawu. http://www.mojehobby.pl/index.php?sbl=421779
O cenach takich zestawów celowo nie wspominam.

Teraz kol. mirage9 ma możliwość wyboru i tylko od niego samego zależeć będzie na co się zdecyduje. I właśnie takich odpowiedzi oczekiwałem od zabierających tu głos. Odpowiedzi konkretnych, wskazujących konkretne produkty zgodnie z pytaniem przewodnim Autora wątku. Niestety, żaden z zabierających głos nie odpowiedział na temat a wzwiązku z tym należałoby zastosować "regułę Mazaka" a mianowicie: to co nie na temat idzie do kosza od razu i bez ostrzeżenia. Wygląda na to, że trzeba się tego trzymać.

Na koniec - może jednak ktoś sie pokusi i znajdzie innych producentow aerografów, którzy dają możliwość stosowania różnych wymiarów dysz czy to od razu zawartych w zestawie czy też z możliwością późniejszego zakupu.
Dziadek Kos

RUFUS

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 06, 2009, 00:01:12 »
Moim pierwszym modelem jest PZL "KARAŚ" i mam takie pytanie czy do       sklejki do skrzydeł można użyć karton grubości 2-3 mm i  generalnie to jakiej grubości powinien być karton do całego modelu bo 1mm dlamnie za cienki się wydaje czy użycie kartonu grubszego spowoduje jakieś problemy estetyczne bądź w składaniu modelu ???

Offline Lewy

• *
  • Prowadzę, nie piję
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 06, 2009, 08:54:34 »
Moim pierwszym modelem jest PZL "KARAŚ" i mam takie pytanie czy do       sklejki do skrzydeł można ...

Hmmm nie jestem znawcą, ale Karaś to raczej metalowe skrzydła miał, a nie ze sklejki... Chodzi Ci o pokrycie płata, czy o jego konstrukcję? Rozumiem, że model to karton, czy jakaś praca własna?