Autor Wątek: Wszystkim - wszystkiego najlepszego  (Przeczytany 9483 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Wszystkim - wszystkiego najlepszego
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 16, 2008, 18:09:16 »
Cynizm w najczystszej postaci.

Ależ oczywiście bo jestem zdeklarowanym cynikiem i do tego jeszcze okropnie mnie bawi jak niektórym się straszliwie ciśnienie (uwaga bo jak jakaś żyłka pęknie będzie problem) podnosi tym co kto ma w pokoju na ścianie. A tak na marginesie to jakoś ta fotka nikomu przez 2 dni nie przeszkadzała, dopiero jak jakaś ekipa spod znaku 3xx zaczęła kręcić dym, to się podniosło oburzenie.

Interesuje mnie reakcja moderatorów (a raczej jej brak) na słowa:
Uwazam, ze wiara w boga jest symbolem prostoty poganskiej
Czy gdybym ja napisał - uważam, że wieszanie wizerunku Hitlera na ścianie jest przejawem skrajnej głupoty i głębokich kompleksów - zostałbym ukarany?

Możesz sobie uważać co chcesz na temat wieszania portretu Adolfa na ścianie, podobnie jak Siara może sobie uważać co mu się podoba na temat wiary w bogów. Możecie wszyscy mieć jakie poglądy chcecie - natomiast sposób wyrażania tych poglądów i ich miejsce (tutaj w "kibelku" jest nieco luźniej) dopiero podlegają ocenie w świetle regulaminu Forum.

Już druga osoba cytuje słowa Siary wyrwane z kontekstu przez co zmienia ich sens. Siara wyraźnie napisał:

Uwazam, ze wiara w boga jest symbolem prostoty poganskiej- ale mi ludzie wierzacy nie przeszkadzaja.

Zacytowanie zdania w całości zupełnie zmienia sens wypowiedzi.

I żeby było jasne - powieszenie sobie na ścianie fotki Adolfa H. i ustawienie na biurku hełmu SS też uważam za objaw niezdrowych poglądów (a może nawet zaburzeń osobowości, a Siary personalnie jako użytkownika tego Forum nie lubię od dawna), ale jednocześnie też uważam, że dopóki nie ma cech popełnienia przestępstwa (bo Siara musiałby propagować system totalitarny - a nie tylko zrobić fotkę swojego pokoju) i nie atakuje w sposób niewłaściwy innych użytkowników Forum - nie zachowuje się wbrew regulaminowi Forum.

Siara

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 16, 2008, 18:25:10 »
Siary personalnie jako użytkownika tego Forum nie lubię od dawna)

Nie musiales tego pisac- to nie jest konkurs popularnosci.
 :121:

« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 16, 2008, 18:39:01 »
Nie musiales tego pisac- to nie jest konkurs popularnosci.

Napisanie, że się kogoś nie lubi (i to jeszcze w WC) nie narusza Regulaminu Forum  :021:

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 16, 2008, 18:44:35 »
Bye. Chyba sie poplacze.
Nie chodz czasem do muzeum, bo ci serce peknie. A i przypadkiem nie otwieraj encyklopedii, lub wikipedii- zdjec tam pod dostatkiem.

Moralista....

Ja tylko Siara w kwestii formalnej: absolutnie nic nie mam do tego co sobie wieszasz/stawiasz w pokoju - masz do tego prawo i nie jest to moja sprawa i mój biznes. Mnie to nie razi, jak tam się komu podoba i tu w pełni podzielam zdanie Razorblade'a.

Ale proszę Cię daruj sobie takie kontr-zaczepki jak ta powyżej. Kilku geniuszy z 3xx czy Bóg jeden wie skąd jeszcze zostało ukaranych i wyparowało - i to bynajmniej nie za stosunek do tego, a za wycieczki osobiste i próbę wywołania flamewar'a. To wystarczy w zupełności i jest po sprawie. Po jaki grzyb chciałeś jeszcze ciągnąć tę dyskusję na tak żenującym poziomie?

Offline krmichal

• *
  • gg: 3008541
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 16, 2008, 19:21:22 »
Już druga osoba cytuje słowa Siary wyrwane z kontekstu przez co zmienia ich sens.

Ale zauważ, że Siara też przedstawił swoje zdanie (do której prawa Mu nie odbieram) w taki sposób, jakby wkładał pręt w szprychy jadącego roweru, i chciał sprawdzić co się stanie. Rozumiem, że był może zdenerwowany atakiem na jego wolność, ale trochę niepotrzebnie zarzucił tą "pogańską prostotą". Wcale się nie dziwię, że ktoś tam się uniósł. Swoje zdanie można przecież wyrażać tak, aby nikogo nie urazić, a to bynajmniej nie był neutralny sposób wyrażenia poglądu.
Jest chyba różnica między napisaniem: "Uważam że A, i nie zgadzam się, że B", a napisaniem: "Wprawdzie aby zgadzać się, że B, trzeba być strasznie głupim, ale nikomu prawa do uważania, że B, nie odbieram"  ;)  No ale zrzucam to na karb irytacji zaistniałą sytuacją.
Poza tym jednym zdaniem, "trzymam stronę" Siary, a nie ludzi którzy są gotowi pobić człowieka za to, jak ma udekorowany pokój i wkleja jego fotkę na forum... Mi np. nie spodobało się kiedyś, jak w wątku o wojnie w Osetii Płd. pokazały się drastyczne zdjęcia (no co, słaby żołądek), ale po prostu czytając dalej temat omijałem je i tyle...
"Każdy głupi umie latać z silnikiem."

Siara

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 16, 2008, 19:32:21 »
Nikt nie jest w stanie zaprzeczyc, ze poganie byli prostymi ludzmi.
Wierzono, ze jak sie zaszlachtuje zwierza to spadnie deszcz.
O takiej wierze mowie - dozgonnej i bezkompromisowej. Nie od dzis wiadomo jak role odegral w dziejach historii kosciol. Role tlumienia myslacych inaczej, w celu zabezpieczenia wplywowego stylu zycia.
W dzisiajszych czasach takie rzeczy smiesza. O tym, ze ziemia jest plaska juz nikt nie mowi.
Nikt nigdy nie widzial na Arce dinozaura...
Odbiegamy od tematu.
« Ostatnia zmiana: Listopada 16, 2008, 19:37:35 wysłana przez John Cool »

Offline krmichal

• *
  • gg: 3008541
« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 16, 2008, 19:51:12 »
I tylko o to mi chodziło. Nie o "treść" samej opinii (bo to nie czas i miejsce na takie tematy, jak sam zauważyłeś), tylko sposób jej wyrażenia. Zupełnie inaczej odbieram ten powyższy post, a zupełnie inaczej tamten. Ale może to tylko moje wrażenie, że tamten był prętem w szprychy ("jadących" po fotce pokoju osobników), a ten nie jest ;)
"Każdy głupi umie latać z silnikiem."

« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 16, 2008, 20:06:44 »
Pewien niemiecki komik estradowy podpadł robiąc sobie jaja z Hitlera, szkopy pod jakimś pretekstem wsadzili go do obozu na parę miesięcy co by drania oduczyć niecnych żartów z szefa. Po wyjściu z lagru nastepuje pierwszy występ na scenie, publiczność pełna oczekiwania wita go owacją, i się zastanawia co tym razem wymyśli zgrywus a on tymczasem stanął na baczność, zrobił rzymskie pozdrowienie.
Na sali konsternacja.
-Tak wysoko skakał mój pies jak wróciłem z obozu- mówi satyryk.

Facet już nie żyje i całe szczęście bo dziś za ten gest na scenie pewnie by był oskarżany o propagowanie...  :banan

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 16, 2008, 20:40:44 »

Nikt nigdy nie widzial na Arce dinozaura...

Według chronologii biblijnej teraz mamy 5768 rok od stworzenia Świata , potop był w 1056 roku ,czyli 4712 lat temu - dinozarów już dawno na Ziemi nie było ;)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 16, 2008, 22:40:06 »
Co ja tam mogę wiedzieć, ale się wypowiem.

To, że rożne tam 3** podobne osobniki posiadają niczym pokemony +10 irytacji, + 15głupoty, a nawet +20 nieumiejętności postrzegania otaczającego ich świata to wiemy. Znamy także poziom rozrywki, którą się bawią.
Zatem zapewne nikogo nie zdziwiło cytowanie Kodeksu Karnego i inne uwagi w temacie o modelu U-Boota. Że większości, a co za tym idzie "normalności" zwisa talent Siary do dekorowania wnętrz tez wiemy. W końcu jak już ustalono zapewne nie po raz pierwszy nie ma to nic wspólnego z propagowaniem itd. Jednakże moim zdaniem pisanie o pogaństwie w świetle religii było co najmniej drobnym nietaktem. Otóż obowiązek poszanowania różnych religii i wyznań, niezależnie od własnych przekonań jest zapisany tu i ówdzie tak samo jak słynne już zakazy propagowania, stad oburzenie niektórych jest jak najbardziej na miejscu. I bynajmniej jak w przypadku ideologi totalitarnych nie chodzi tu o hołdowanie średniowiecznych wsteczności, a jakiś tam tradycji etc. które przetrwały do dziś. Tym, którzy piszą o Arkach i innych chronologiach mogę powiedzieć tylko, że Biblia sama w sobie nie uchodzi jedynie za jakiś regulamin, który należy interpretować dosłownie, a jest to przede wszystkim osobne dzieło poetyckie, którego wyraz to głównie symbolizm. Ponadto i tak wszystko zależy od przekładu. A analizą Biblii do dziś zajmuje się scholastyka.

« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 16, 2008, 23:05:33 »
A jeżeli u mnie stoją modele z dumnymi napisami: "Za Rodinu" lub " Za Stalinu" (przepraszam, że grafią łacińską to napisałem, ale nie jestem pewien czy język rosyjski jest obecnie wykładany w szkołach) i przychodzą goście i oglądają to też jest propagowanie ustroju? ??? A nawet podwójnie, przecież  ogony maszyn niemieckich zdobią swastyki! Może  mam się bać, bo zrobiłem sobie zdjęcie z chustą na głowie w stylu Jasira A. Więc może powinienem je schować, bo a nuż nawołuję do konfliktów na tle narodowościowym?
Siara, wieszaj na ścianie co chcesz mnie to kalafior, a do Boga, Allacha, Buddy, Jhwh, czy kogo tam chcecie osobiście mam podejście luźne. W co kto wierzy jego prywatna sprawa.
Pozdrawiam
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 16, 2008, 23:39:39 »
Co ja tam mogę wiedzieć, ale się wypowiem.

To, że rożne tam 3** podobne osobniki posiadają niczym pokemony +10 irytacji, + 15głupoty, a nawet +20 nieumiejętności postrzegania otaczającego ich świata to wiemy. Znamy także poziom rozrywki, którą się bawią.

Dzięki, od dziś już wiem że jestem pokemonem.
Świetne uogólnienie. Co następne? jestem Polakiem to muszę być głupi?

Tak dla informacji. Przedrostki 3XX były po to żeby ludzie się mogli łatwiej znaleźć w necie. A nie z powodu podzielania tego samego światopoglądu i miłości do herbaty 5 o'clock.

U mnie na ścianach wisi kilka malunków żony, kilka posterów samolotów i plakat D3.

Ja rozumiem jakieś odznaczenie, kawałek garnka, nawet Toppa ale portret szefa??
Bez wątpienia wiesza się na ściany portrety ludzi których się dobrze wspomina i wzorów do naśladowania (nawet święte obrazki pod to podpadają).

Siara chcecie być jak Hitler? Czym on wam imponuje?

ramzey315

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 16, 2008, 23:48:25 »
Ja tam widzę, że jednak towarzystwu się nudzi. Nie ma to jak potaplać się w błocie. Rozumiem, brak nnowych tytułów, piracić też nei wolno za bardzo na forum więc najlepiej czepić się oklepanego tematu i znowu próbowac sobie wzajemnie coś udowodnić przez  +/- 10 stron.

Ps. Ten temat też poleci w kibel. Jeszcze, żyje tylko dlatego, że jest w kiblu.

I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Listopada 16, 2008, 23:49:58 »

Siara chcecie być jak Hitler? Czym on wam imponuje?

ramzey315

O właśnie! Może nastąpiła zbyt mocna reakcja ze strony niektórych forumowiczów, złe rozpoznanie sytuacji. Może to jakiś "krzyk ciszy", rozpaczy, może próba zwrócenia na siebie uwagi?!
Siara! Zwierz się nam, może jesteśmy w stanie ci pomóc?! Szef ci imponuje?!  :D :D

pozdrawiam,
qrdl

Siara

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Listopada 16, 2008, 23:53:46 »
To samo zdjecie zostalo pokazane na 2 forach angielskich, amerykanskim, oraz jednym australijskim....i zgadnijcie jaka byla reakcja? Zadna.
Polacy to narod pieniaczy i za takich nas uwaza cala Europa.
Czasami mi wstyd, ze sie urodzilem w Polsce, ale jestem zadowolony, ze tam nie mieszkam, bo za kazdym razem jak tam pojade, to z checia wracam do Domu....