Autor Wątek: W Gruzji ostrzelano konwój z głowami państw  (Przeczytany 6268 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

BigMac

• Gość
W Gruzji ostrzelano konwój z głowami państw
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 23, 2008, 22:55:01 »
Słyszałem wywiad z nim w radiu. Prezydent mówił, że poznał, że strzelali Rosjanie po odgłosach strzałów.

Jestem pełen podziwu dla jego zdolności odróżnienia Rosyjskich kałachów od Osetyjskich.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 23, 2008, 23:59:54 »
To zależy czy osetyjski strzela 7,62x39, czy jak rosyjski - 5,45x39 ;)

« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 24, 2008, 09:12:15 »
Słyszałem wywiad z nim w radiu. Prezydent mówił, że poznał, że strzelali Rosjanie po odgłosach strzałów.

Jestem pełen podziwu dla jego zdolności odróżnienia Rosyjskich kałachów od Osetyjskich.

To zależy czy osetyjski strzela 7,62x39, czy jak rosyjski - 5,45x39 ;)

Zdolna bestia  :004: - ja rozróżniać: skąd, ilu (w przybliżeniu) i z czego strzelają nauczyłem się dopiero po pewnym okresie pobytu w tzw. "strefie działań wojennych". Ale cóż ... może dlatego nigdy nie byłem prezydentem, a tylko zwykłym podoficerem.  :004: :021:

PS. Nie twierdzę, że to niemożliwe, ale dla laika na pewno bardzo trudne.
« Ostatnia zmiana: Listopada 24, 2008, 10:59:56 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 24, 2008, 11:50:14 »
Oj tam, jesteście nieobiektywni, a wręcz postronni  :118:

Chłopak ostatnio strzelanie słyszał może w 1981, nie to co wy. Siedzicie całymi dniami w tych simulatorach i odróżniacie już nawet AK-47 z Battelfielda 2 od AK-47 z Battelfielda Vietnam. :021:

Inna sprawa, że po prostu ludzka psychika jest tak skonstruowana, że zapamiętuje jak jej sie podoba. A zwłaszcza w sytuacjach podwyższonego stresu z domieszką zaskoczenia.   :121:

« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 24, 2008, 12:38:13 »
W tym przypadku jeżeli mowa o rozpoznaniu broni z jakiej strzelano to mógł tego dokonać ktoś z obstawy (a "jaśnie nam panujący" - tylko to powtórzył jako swoją obserwację). Osoba nie mająca większego kontaktu z prawdziwą bronią (gra tu niewiele pomoże) będzie miała problem z odróżnieniem dźwięku wydawanego przez broń kalibru 7,62mmx39, 5,56mmx45 czy 5,45mmx39 (czyli np. AK, Beryla i Tantala) czy nawet PK od AK itd. To znaczy różnicę w dźwięku może zauważy, ale czy dopasuje ją do konkretnej broni? O kierunku, z którego oddawane są strzały nie wspominam (odbicia dźwięku od przeszkód i obiektów).

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 24, 2008, 12:41:29 »
@Razor

Przecież to było w scenariuszu napisane :D
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 24, 2008, 14:51:27 »
Ja słyszałem, że strzały były oddawane z około 30m i nie ma żadnych śladów trafień.
Tak sobie myślę, że z takiej odległości to dla przeciętnego sowieckiego saudata nie było by problemu z trafieniem w tą kolumnę nawet gdyby przyszło mu rzucać AK47 ręcznie.
HL-EKG_Ralu

« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 24, 2008, 15:01:32 »
I tak tworzą się legendy

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 24, 2008, 16:24:22 »
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7744859.stm

Jak ktoś jest w stanie powiedzieć mi z jakiej broni padły te strzały to jest dobry ;)

||**Boberros**||

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 24, 2008, 17:17:16 »
Zdolności kartofla* mnie zadziwiają... może jednak nie został prezydentem z przypadku :622:

Co do strzelania to sam nie wiem. Rosjanie dali się już poznać, że mogą zrobić wszystko..., ale Gruzinom też za bardzo bym nie wierzył.

*Przepraszam jeśli kogoś słowo "kartofel" razi. Nic nie poradzę, że to europejski przydomek tego pana.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 24, 2008, 18:02:02 »
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7744859.stm

Jak ktoś jest w stanie powiedzieć mi z jakiej broni padły te strzały to jest dobry ;)

To wszystko? Dwunabojowa seria? Może się komuś z obstawy palec na spuście obsunął, bo jak na ostrzał to lekko mizernie ;) Chyba, że zaraz po wyłączeniu kamery zaczęła się prawdziwa strzelanina  :021:

« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 24, 2008, 18:17:49 »
Ogólnie sprawa brzydko pachnie. Nie zagłębiałem się bardzo w jej zawiłości, ale mam takie nieodparte wrażenie, że jest za dużo znaków zapytania. I podstawowy jest taki - co mogliby (i mieliby) zyskać na sprawie Rosjanie? Międzynarodowy incydent i ustrzelenie głowy państwa NATO? Przecież to nie trzyma się kupy. Natomiast jak człowiek się zapyta co mogliby zyskać na tym Gruzini to od razu pojawiają się bardziej logiczne scenariusze - przede wszystkim rozgłos, bo ich sprawa mocno przycichła po tym jak Sarcozy zrobił ich poniekąd w jajo. I ten rozgłos jest i próbuje się z tego zrobić międzynarodowy incydent i powód dla przyłączenia Gruzji do NATO. Nie osądzam tylko stawiam znaki zapytania. Nie jestem "prorosyjskie lobby". :118:

Temat można by wydzielić.

// ----------------------------------

Zrobione! John Cool.
« Ostatnia zmiana: Listopada 24, 2008, 18:43:58 wysłana przez John Cool »

John Cool

• Gość
Odp: W Gruzji ostrzelano konwój z głowami państw
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 24, 2008, 18:52:20 »
Ja bym chciał tylko dodać że w Gruzji to akurat normalne że strzela się do głowy państwa. Przypomnijmy sobie ile było mniej lub bardziej udanych prób zamachu na prezydenta Edwarda Szewardnadze - na ten przykład 9 lutego 1998 roku o ile mnie pamięć nie myli szpaler samochodów rządowych z prezydentem został ostrzelany przez jakiś lokalnych rebeliantów, a ogień prowadzono ze wszystkiego - od AKMów i AK-74, poprzez PK a na granatnikach RPG-7 i rakietowych miotaczach PRO Trzmiel kończąc. 

Odp: W Gruzji ostrzelano konwój z głowami państw
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 24, 2008, 21:09:44 »
Myślę, że rosyjski posterunek po tym, jak dowiedział się kto zacz, wystrzelił w powietrze lub może w ich kierunku żeby pokazać kto tu rządzi. Dla mnie to nie próba zamachu tylko raczej taka pokazówka, nawet kawał - zapewne nietrzeźwych - rosyjskich żołnierzy.
P.S. Jak L.K. ma w UE przydomek "kartofel" to jaki ma Tusk? "Piesek merdający ogonkiem na każde zawołanie"?
'"Pana, pana. Po ile te choinki?"