Autor Wątek: Mody zespołu akrobacyjnego PAT (czyli zabawki "made by Zefir")  (Przeczytany 10193 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Mody zespołu akrobacyjnego PAT (czyli zabawki "made by Zefir")
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 28, 2008, 10:11:30 »
Zefirze drogi  :001:
1. Część z nas wie jak i z czego zrobione są mody.
2. Siary i jego relacji z budowy w to nie mieszaj - to ogólnie przyjęty sposób prezentacji budowy modelu.
3. Co do przydatności Twoich modów poza Waszym zespołem akrobacyjnym ... Już tam ludziska znajdą jakieś zastosowanie.
4. Jeśli chodzi o nieuczciwe wykorzystanie modów na serwerach HL ... Moje zdanie jest takie, że jak ktoś chce czitować, to znajdzie odpowiednie narzędzia do tego. Są w użyciu od dawna. Nawet ogólnie dostępnie mody (przynajmniej jeden) mogą do tego celu służyć po niewielkich i prostych zmianach.
5. Gdyby człowiek, który rozkodował iłka myślał podobnie do Ciebie - nie mielibyśmy wogóle modów. Albo byłyby dostępne niewielkiej i zamkniętej grupce ludzi.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Zefir

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 28, 2008, 11:04:28 »
Zdaje mi się, Kelso, że akurat do Ciebie powinny dotrzeć pewne informacje na temat mojej bardziej przydatnej dla ogółu działalności niż tworzenie moda pod akrobację. Co więcej, jeśli Ranwers zrobił tak, jak ustaliliśmy, to pewnie jesteś szczęśliwym posiadaczem pewnego narzędzia. Chowałem je? Albo zapytaj Ranwersa jakie było moje zdanie na temat publikowania różnych rzeczy?

Więc teraz w punktach:
1. Ci, co wiedzą, to akurat siedzą dość cicho. I bardzo dobrze się z nimi współpracuje. A poza tym wydaje mi się, że gdyby tak wiele osób naprawdę wiedziało jak wyglądają mody od strony "programowej", to iłek dziś prezentowałby się zupełnie inaczej. Wystarczy, że spojrzysz na strukturę obecnie dostępnych modów. Naprawdę baaaardzo nieliczne z nich wymagają większych modyfikacji i zrozumienia kodu, który tym wszystkim steruje.
2. No, to proszę traktować to jak relację z budowy modelu. Bo mniej więcej tak się czuję pisząc to.
3. Chętnie z każdym takim ludziskiem porozmawiam i jeśli naprawdę znajdzie zastosowanie dla jakiejś rzeczy, to nawet napiszę moda, który będzie dokładnie pasował do jego potrzeb.
4. Moje zdanie jest dokładnie takie samo. Pisałem przecież, że podchodzę ostrożnie do oszukiwania przy pomocy moich narzędzi tylko dlatego, że większość głosów jakie słyszałem do tej pory było przeciwnych do mojego - i nakazujących więcej ostrożności.
5. Zupełnie nie wiesz, jak ja myślę.

Najwięcej krzyczą najmniej zainteresowani. Jesteście trochę jak "obrońcy przyrody". Zamiast z tekstem "zróbmy coś razem" i propozycją zrobienia czegoś ciekawego i nowego, to tylko marudzicie, że nie dostajecie "zabawek", które i tak Wam nie są potrzebne, bo nie moglibyście ich zastosować.
« Ostatnia zmiana: Listopada 28, 2008, 11:10:26 wysłana przez Zefir »

Offline krmichal

• *
  • gg: 3008541
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 28, 2008, 11:21:27 »
Wybaczcie, ale trochę nie rozumiem całej "afery". Mi się bardzo fajnie oglądało ten filmik zamieszczony przez Zefira, i nie uważam, że wolałbym go w ogóle nie zobaczyć. Pewnie że bym chciał mieć taką kamerę jak tam widać, ale to że nie będę miał, nie znaczy że mam tupać nóżką, bo ja chcę... Popatrzyłem, było fajnie, skomentowałem i tyle.
Dobrze że się pochwaliłeś, Zefir, niezależnie czy efekty Twojej pracy będą upublicznione, czy nie.
"Każdy głupi umie latać z silnikiem."

empeck

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 28, 2008, 11:51:51 »
Dla mnie jako długoletniego moddera, nie tylko symulatorów, takie zachowanie jest po prostu niesmaczne, patrzcie co zrobiłem, a teraz spadajcie - tak to odbieram.

« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 28, 2008, 11:54:32 »
Zefir daj, spokój, z tłumaczeniem, i tak to nic nie zmieni, ty wiesz jak jest, PAT wie jak jest, i jeszcze wiele osób to wie, są jednak ograniczeni do których to nie dotrze.

Pozdrawiam :001:

« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 28, 2008, 12:00:45 »
Zefir - szanuję i podziwiam Twoją wiedzę ... Ba, zazdroszczę Ci jej bardzo. Wszystko co piszesz o mojej osobie jest prawdą. Czuję nawet, że byłem "cichym" inspiratorem Twojej pracy nad plikiem buttons. Za narzędzia serdecznie w imieniu swoim i wszystkich dziękuję.
Teraz do rzeczy. Całe zamieszanie wynikło z może niezbyt przemyślanego pomysłu pokazania wszystkim modów "PAT" na forum AAA. Na początku nie było przecież tam mowy o wyłącznym użytku na potrzeby PAT. Nie dziw się więc, że ludziska, którzy sami też ciężko się napracowali udostępniając owoc swojej pracy wszystkim chętnym nie kryją swojego oburzenia. Skoro zamieściłeś filmik demonstracyjny tutaj, dyskusja przeniosła się niejako na "nasze" forum. Stąd dla postronnego obserwatora wygląda to na jakąś nagonkę na Ciebie. Proponuję zaprzestać już komentowania tej sprawy, przyjmując, że pomysł pokazania "lizaka przez szybę" (chodzi mi przede wszystkim o społeczność AAA) nie był najszczęśliwszy. Myślę jednak, że może dzięki Twoim umiejętnościom i wiedzy da się stworzyć na TYM forum ciekawy kącik dla moderów iłka. Mnie osobiście np drażni postawa Ojca Założyciela AAA - Jollego Maddoxa, jak go sobie złośliwie przezwałem. Te tajemnice, bany za krytykę, kasowanie postów, inwigilowanie użytkowników forum (oj, nasi moderatorzy mogliby się od niego co nie co nauczyć  :118:) budzą niesmak nie tylko u mnie. Mam na to swoją teorię, ale wolę nie oskarżać publicznie człowieka, który tak naprawdę zjednoczył świat moderów pod swoimi skrzydłami. To, że rządzi despotycznie i bezwzględnie, to już inna sprawa. Jeśli moimi wypowiedziami poczułeś się urażony - przepraszam. Myślę, że będziesz zaglądał do nas częściej i mam nadzieję, że z tego "zaglądania" wyniknie parę ciekawych rzeczy. Pozdrawiam.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

empeck

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 28, 2008, 12:04:56 »
Zefir daj, spokój, z tłumaczeniem, i tak to nic nie zmieni, ty wiesz jak jest, PAT wie jak jest, i jeszcze wiele osób to wie, są jednak ograniczeni do których to nie dotrze.

Pozdrawiam :001:

Dzięki za personalną zagrywkę.

Nie obchodzi mnie czy Zefir swoje mody opublikuje, czy nie, jego sprawa, ale całość można było przedstawić inaczej, zatem teraz się nie dziwcie, że spotkała Was krytyka.

« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 28, 2008, 12:06:51 »
Przepraszam za ostro się wyraziłem.

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 28, 2008, 12:21:16 »
Oj - nie chciałem tu zabierać głosu. Ale dyskusja wrze. Tak więc powiem co myślę. Zefir zrobił jak zrobił - duży plus za przedstawienie sprawy jasno - proszę spójrzcie co można zrobić w grze - ale tego nie upublicznię ponieważ... itd. (W sumie mod jest dostępny w PAT). Czy byłoby wam wszysktim lepiej jak by dał linka do filmiku i tyle ? Nawet nie pisząc, że to jego praca ?  Coś widzę, że tak. Dużo jest w sieci różnych cudaków... Mierne pojęcie o strukturze iłka mam i jak taki modder jak Zefir pisze, że to nie bedzie działać z innymi modami - to nie będzie.
Poczekajcie jeszcze trochę, a będzie dostępnych bardzo dużo efektów pracy Zefira - by sure  :004:
Empeck - mistrzu nie oburzaj się - wszak też tylko szczujesz skrinami a modelu niet !  :118:  :004: - daj daj ! Co tam, że nie skończony i nie będzie działać - daj !
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Zefir

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 28, 2008, 12:23:15 »
Sytuacja rozwinęła się nie tak, jak bym sobie tego życzył. Osobiście jestem trochę zasmucony, trochę zniesmaczony. Żeby nie pozostawiać wytworzonej bardzo nieprzyjemnej atmosfery, po długich naradach, przedstawiamy ten odnośnik:
http://rapidshare.com/files/168182872/PAT_MOD_v03.zip.html
Prowadzi on do wersji moda 0.3 - aktualnie jedynej kompletnej. Dokładnie tej, z której korzystają członkowie PAT. Nie gwarantuję stabilności, skuteczności i kompatybilności - dokładnie tak, jak pisałem wcześniej. Możecie przekonać się na własnej skórze o tym, co pisałem.

Co do AAA. Jak pokazywałem tam dymy, to byłem młody i głupi. I zajmowałem się modowaniem... dwa tygodnie? A potem przez wiele miesięcy wcale tam nie zaglądałem. Aż w końcu po kolejnych prośbach "no, napisz im tam coś", napisałem, to, co musiałem. Nie lubię tego środowiska, nie czytam tego forum, drażni mnie, a polityka Jollego mnie irytuje, denerwuje i parę podobnych określeń. Jeśli chodzi o przeniesienie działalności tu - to właśnie jak najbardziej tak. I po części taki był cel różnych moich ostatnich działań. W moich ostatnich rozmowach z naszymi twórcami: Ranwersem i Loku starałem się przedstawić różne wizje, możliwości tego, jakie rzeczy da się wycisnąć z Iłka. A pokazujące pewne możliwości w modach przydatnych absolutnie wyłącznie w lataniu PAT, przedstawić pewne dowody, że rzeczy, których nikt się nie spodziewał są możliwe. Więc czemu nie zrobić tych niemożliwych rzeczy właśnie dla latania bojowego? Tylko do tego potrzebne są chętne osoby do pomocy.

Więc, jeśli pozwolicie, zakończymy teraz dyskusję nad moralnością pokazywania modów? Ja będę korzystał z tego wątku jako swoistego dziennika moich prac i przedstawiał Wam pewne rzeczy, które udaje mi się odnaleźć w iłku przy pracach nad ulepszaniem go pod kątem latania PAT. Bo dla mnie te poszukiwania i próby są bardzo fascynujące, ciekawe i bardzo często zaskakujące - dlatego uważam, że warto się nimi dzielić. Jak coś się kiedyś przyda wszystkim, to postaram się to udostępnić ogólnie.

Liczę również na pomoc, komentarze i inspirację, a także na to, że w tym środowisku, na tym forum zorganizuje się grupa osób modujących iłka w sposób, który na AAA z różnych względów nie jest możliwy.

A da się zrobić rzeczy, o których czasem nawet nie próbujecie marzyć.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 28, 2008, 12:24:30 »
Empek - mistrzu nie oburzaj się - wszak też tylko szczujesz skrinami a modelu niet !  :118:  :004:

Poczekaj, aż zacznę filmiki robić  :021:

Liczę również na pomoc, komentarze i inspirację, a także na to, że w tym środowisku, na tym forum zorganizuje się grupa osób modujących iłka w sposób, który na AAA z różnych względów nie jest możliwy.

I to jest konstruktywne podejście do tematu :)

Zefir

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 28, 2008, 16:17:59 »
I to jest konstruktywne podejście do tematu :)

Widzisz, empeck, bo mnie osobiście wcześniej nie znałeś i nie wiesz, że moje podejście jest zawsze konstruktywne :-)... a tu - może to zostało źle odebrane - pewnie dlatego, że część osób patrzyła na to przez pryzmat AAA. Jak się odejmie AAA i zostawi nasze skromne, kochane bagienko, to nie jest źle :) - tak, jak pisał Kelso.

Przy okazji, dla wszystkich, którzy tak bardzo chcieli publikacji na AAA. Jakoś tak się stało, że w przeciągu dwóch godzin wszystkowidzące oko Jollego dostrzegło umieszczenie odnośnika do pliku, a nieuchronna ręka najpotężniejszego skasowała wątek.
A nawet w tej wersji nie ma żadnych zmian w klasie FlightModelMain (czyli nie ma modyfikacji działania resetu trymów). Ciekawe czego innego dopatrzył się tam Jolly? Poproszę o jakąś rehabilitację w sprawie niepublikowania na AAA.  :004:
« Ostatnia zmiana: Listopada 28, 2008, 16:26:56 wysłana przez Zefir »

« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 28, 2008, 16:26:28 »
Też uważam, że nie ma co się oburzać na Zefira itd. Moim zdaniem mody przeznaczone dla zespołów akrobacyjnych (podobnie jak sam, zespół) są do podziwiania, a nie do stosowania dla każdego, zresztą jak tutaj słusznie zauważono - zastosowanie tego w "lataniu bojowym" jest praktycznie żadne.

Ja bym to porównał do warsztatu prestigitatora. Czy prestigititator powinien zdradzać innym kulisy swoich sztuczek - oczywiście nie (to byłby bezsens), a czy powinien się chwalić tym co osiągnął nowego? - oczywiście tak! Na tym to polega.

Zefir

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 03, 2008, 09:58:37 »
Tym razem coś nie dla PAT...

Przedwczoraj wieczorem, na treningu, w czasie rozmowy Noe powiedział, że jemu się marzy w iłku klikany kokpit, tak jak w FSie. Cóż miałem zrobić? - żeby nie stracić opinii "iłkowego magika"  :002:, musiałem wczoraj wieczorem usiąść nad problemem i pokazać, że da się to zrobić. Zatem... burrurum, burrrurum...

Oto pierwsza w iłku klikana kabina:
http://www.youtube.com/watch?v=zRnmN8nsFTw
Tak naprawdę, to nie do końca klikana, bo zamiast przycisków na myszce, korzystam z jej rolki - tak było łatwiej to napisać na początek. Być może zatem jest to w ogóle pierwsza wyłącznie rolkowana kabina w jakimkolwiek symulatorze  :020:

Żeby nie było, że na filmie oszukuję i w tle naciskam klawisze, oto odnośnik do moda (może się nie lubić z innymi modami, a na pewno z 6DOF):
http://www.box.net/shared/1np3gb2hpm

Pisanie moda zajęło 4 godziny do momentu skończenia filmu, więc nie jest on dopracowany. To raczej pokaz możliwości - że da się, da się to poprawić, ulepszyć... Że gdyby w "symulatorze" zaimplementować dodatkowe funkcje, to dałoby się je też w ten sposób wykorzystać.
Niestety kabiny iłka mają domyślnie mało poruszających się przełączników. Dlatego wybrałem SBD-3 do pokazu - tu jest ich stosunkowo dużo.

Gdyby ktoś chciał osobiście przetestować. Mod działa tylko z SBD-3. Obsługiwane są właściwie tylko te funkcje, które pokazane są na filmie (plus podwozie). Żeby zmienić położenie przełącznika/poruszyć dźwignią - trzeba, po najechaniu wskaźnikiem na obiekt, przesunąć rolkę na myszce - przy czym tam, gdzie to może mieć znaczenie - ważny jest kierunek ruchu. Ze względu na czas, w jakim powstawał mod, strefy aktywności niektórych przycisków mogą nie być do końca poprawnie dopasowane.

Na zakończenie, taki mały apel. Jeśli byłoby więcej osób chętnych do pracy... to możliwości są naprawdę duże.

« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 03, 2008, 10:25:58 »
Nie no to jest bajka :001:

Gdyby taki Mustang klikany...oj chyba się rozmarzyłem :003:

Pozdrawiam