Ogólnie mówiąc jak siedzisz w domu i lecisz nad Swoim miastem z ASX to w 90% to co masz na komputerze odpowiada temu za oknem.
Korzystam dość długo z ASX i muszę się zgodzić z kapuletem - program ten bardzo dokładnie odwzorowuje pogodę. Program bazuje na bieżąco uaktualnianych w sieci METAR-ach dla dużej ilości lotnisk. Tak sie składa, że mieszkam na ostatnim pietrze wieżowca blisko EPBY i mogę porównać to co się dzieje tam za oknem, z tym co generuje ASX. Sprawdzalność jest naprawdę bardzo duża, nieporównywalna z tym co oferuje defaultowe program pogodowy z FSX (REX nie mam i nie mam jak porównać.
Wczoraj ok. 11 dość nagle pojawiło się zamglenie w południowo-zachodnim rejonie Bydgoszczy, co natychmiast znalazło odzwierciedlenie w ASX:

Zdecydowanie to co pokazał ASX z XG odpowiadało temu co widziałem za oknem i niecałą godzinę wcześniej jadąc samochodem z kierunku Inowrocławia.Tak zdarza się praktycznie zawsze - procent błędnych wskazań ASX jest bardzo mały (nie wiem jak to wygląda w większej odległości od lotnisk - ale w okolicach lotnisk, dla których są w ASX METAR-y odwzorowanie jest naprawdę dobre.
Śnieg na ziemi jest oczywiście wynikiem ustawienia pory roku w FSX (uznano, że grudniu powinien być

)