Autor Wątek: Real Environment Xtreme (REX) - opinie, porady, zdjęcia  (Przeczytany 41009 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zgredd

• Gość
Odp: Real Environment Xtreme (REX) - opinie, porady, zdjęcia
« Odpowiedź #45 dnia: Grudnia 14, 2008, 00:24:45 »
Kapultet - texturki to połowa sukcesu w przypadku REXa. Sam ciągle piszesz, że używasz go z ASX - i nie bez przyczyny. Mnie naprawdę nie zadowala samochód, który kupuje i który ma wadliwy silnik, a ładną karoserię. Nie oszukujmy się - poważny patch jest REXowi niezbędny do podstawowego działania.

« Odpowiedź #46 dnia: Grudnia 14, 2008, 03:21:36 »
Zgredd, co rozumiesz przez "podstawowe działanie" ? Przecież dodatki takie jak REX to właśnie głównie tekstury i zmiana wyglądu FSX. Moim zdaniem to zadanie REX spełnia znakomicie, a to że Kapulet woli engine pogodowy ASX to już jego sprawa (może po prostu jest do niego przyzwyczajony? ). Ja ASX nie posiadam, używam pogody z REX i raczej nie mam w związku z tym żadnych problemów. Wszystko działa i wygląda tak jak powinno.
To że błędy są, nie zaprzeczę - ale czy widziałeś kiedyś program, który wydany został bez żadnych niedociągnięć i nie wymagał poprawek?
Większość z nich można bez problemu i zbytniego wysiłku naprawić samemu (jak w linku podanym przez Ciebie), nie czekając na SP który z pewnością niebawem będzie wydany (szacunek dla autorów REX za bardzo dobry support).

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Grudnia 14, 2008, 07:13:12 »
Forum mają świetne i kontakt faktycznie znakomity. Ale nie zgodzę się, że REX to przede wszystkim texturki.
Zgodnie z zapowiedziami twórców, REX w 50% to graficzne zmiany, a drugie 50% to nowy, rewolucyjny engine pogodowy. Ten drugi niestety u wielu osób nie działa/działa bardzo kapryśnie/działa z błędami. Codziennie czytam forum i widzę, że naprawdę wiele osób boryka się z różnymi problemami (nie mówię o wpadkach, które są przeoczeniami samych użytkowników). Błędy są tak poważne, że wymagają nie updatu, ale konkretnego service packa. To jest drobna różnica. Wówczas dopiero można będzie porównać  REXa z ASX. Choć i wtedy wg mnie przewagę będzie miał jednak ASX - choćby o niebo lepszy interface, no ale to już subiektywne preferencje.
A kapultet myślę, że nie używa póki co enginu REXa z tych samych powodów co ja :004:

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Grudnia 14, 2008, 10:11:24 »
ASX jest po prostu najlepszym programem do pogody. Ten z REX-a i ten z FSX może w 20% są tak dobre.

kapulet

• Gość
« Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2008, 18:07:11 wysłana przez kapulet »

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: Grudnia 14, 2008, 18:09:18 »
ASX jest po prostu najlepszym programem do pogody. Ten z REX-a i ten z FSX może w 20% są tak dobre.

Aż taka wg Ciebie różnica? Możesz dać trochę szczegółów, bo ASX miałem okazję testować tylko trochę :/

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: Grudnia 14, 2008, 19:14:28 »
Silnik pogodowy REX-a jest bardzo podobny wydajnościowo do tego z FSX. Różnica jest taka, że ASX ma więcej szczegółów w załadowanej pogodzie niż pozostałe dwa. Np. jest więcej różnego rodzaju chmur, jest ich więcej warstw. Obszary na których jest aktualnie śnieg również w bardzo dużym szczególe odpowiada temu z ASX. Ogólnie mówiąc jak siedzisz w domu i lecisz nad Swoim miastem z ASX to w 90% to co masz na komputerze odpowiada temu za oknem. W REX i FSX najwyżej w 20%-25%. Mowa również o wiatrach, temperaturze itd...

« Odpowiedź #52 dnia: Grudnia 14, 2008, 19:40:52 »
Ogólnie mówiąc jak siedzisz w domu i lecisz nad Swoim miastem z ASX to w 90% to co masz na komputerze odpowiada temu za oknem.

Korzystam dość długo z ASX i muszę się zgodzić z kapuletem - program ten bardzo dokładnie odwzorowuje pogodę. Program bazuje na bieżąco uaktualnianych w sieci METAR-ach dla dużej ilości lotnisk. Tak sie składa, że mieszkam na ostatnim pietrze wieżowca blisko EPBY i mogę porównać to co się dzieje tam za oknem, z tym co generuje ASX. Sprawdzalność jest naprawdę bardzo duża, nieporównywalna z tym co oferuje defaultowe program pogodowy z FSX (REX nie mam i nie mam jak porównać.

Wczoraj ok. 11 dość nagle pojawiło się zamglenie w południowo-zachodnim rejonie Bydgoszczy, co natychmiast znalazło odzwierciedlenie w ASX:

Zdecydowanie to co pokazał ASX z XG odpowiadało temu co widziałem za oknem i niecałą godzinę wcześniej jadąc samochodem z kierunku Inowrocławia.Tak zdarza się praktycznie zawsze - procent błędnych wskazań ASX jest bardzo mały (nie wiem jak to wygląda w większej odległości od lotnisk - ale w okolicach lotnisk, dla których są w ASX METAR-y odwzorowanie jest naprawdę dobre.

Śnieg na ziemi jest oczywiście wynikiem ustawienia pory roku w FSX (uznano, że grudniu powinien być  :004:)

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: Grudnia 14, 2008, 22:57:04 »
Możesz dać trochę szczegółów

Lot na trasie Łososina - Bielsko Biała (ujęcia mniej więcej +- 10 km), ten sam czas i data.

REX+ silnik pogodowy REX

REX+ASX

ASX podąża od startu za samolotem i w zależności od tego jak często pobiera dane (opcja w setings - co X minut) zmienia się pogoda wraz ze zmianą warunków atmosferycznych w realu.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2008, 23:07:14 wysłana przez kapulet »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #54 dnia: Grudnia 14, 2008, 23:09:34 »
Noo, to widzę że pora zacząć odkładać na Active Sky Advanced - będzie jak znalazł do kompletu. I theme'y przeładuje, i huragan zrobi, i FS9 też obsłuży:

http://forums1.avsim.net/index.php?showtopic=236618

Tylko jeśli chodzi o cenę to obstawiam 60$.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

empeck

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Grudnia 15, 2008, 00:29:03 »
Ee tam huragan, on falę zrobi!

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: Grudnia 15, 2008, 03:08:34 »
Będzie lift :012: :012: :012: Już samo to kwalifikuje ASA jako must have :021:
Ale to mnie zaniepokoiło:

Q: As well, is this coming with a new graphics package as far as clouds are concerned or are we keeping the ones from AS6.5?
A: There will be no graphics package included with ASA. You are able to (and recommended to) use any graphics add-ons you would like including the available ASG and FE add-ons.

Przypadkowe nie wymienienie REXa czy też jednak REX to wyrzucona kasa? :005:

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #57 dnia: Grudnia 15, 2008, 08:09:00 »

Q: As well, is this coming with a new graphics package as far as clouds are concerned or are we keeping the ones from AS6.5?
A: There will be no graphics package included with ASA. You are able to (and recommended to) use any graphics add-ons you would like including the available ASG and FE add-ons.

Po polsku każdego .... w tym .....
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Grudnia 15, 2008, 15:58:54 »
No fakt. W takim razie oby... :020:

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Grudnia 17, 2008, 09:02:05 »
Z moich obserwacji wynika, że REX+ASX jest bardziej wydajny niż FEX+ASX. Różnica jest w płynności działania. REX+ASX mniej wpływa na ilość FPS.