Autor Wątek: Kącik motoryzacyjny  (Przeczytany 228218 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
Odp: Kącik motoryzacyjny
« Odpowiedź #1245 dnia: Września 13, 2012, 15:08:40 »
Nissan.
Technicznie nie znam ani jednego ani drugiego auta - terenówki są poza moim kręgiem zainteresowań - ale Nissan jest z polskiego salonu i w związku z tym powinnaś mieć możliwość wglądu w historię auta. Wszystkie sprowadzone auta traktuję z dużą rezerwą jeżeli chodzi o przebiegi i historię napraw (nawet jezeli ją posiadają).

Ramm.
« Ostatnia zmiana: Września 13, 2012, 17:15:36 wysłana przez Leon »
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #1246 dnia: Września 16, 2012, 22:16:47 »
Trochę z innej beczki (trochę żartobliwie), czy ma ktoś wolne parę baksów (tak ze 7,5k + koszty przesyłki)  ;) ?
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/ciekawostki/news/jedyny-taki-duzy-fiat-na-swiecie-jeszcze-moze-byc-twoj,1842522,1718
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #1247 dnia: Września 16, 2012, 23:47:15 »
Po wnikliwych analizach (coż to za wulgarne słowo ! :119:) czyli wyobrażeniu sobie, w którym będę lepiej wyglądać, pozostały do wyboru dwa modele:
http://otomoto.pl/nissan-x-trail-columbia-2-2-dci-4x4-C25937396.html

oraz :
http://otomoto.pl/suzuki-grand-vitara-deluxe-klima-skora-ksenon-C25821453.html

Zakup którego z nich Wy byście sugerowali biorąc pod uwagę te wszystkie magiczno-techniczne niuanse, o których nie mam zielonego pojęcia ?

Hej,

Jeśli to ma być auto bardziej terenowe, to zdecydowanie Suzuki. Wg opisu ma blokadę dyferencjału. To bardzo duża zaleta, bez tego udogodnienia bywa, że nawet śnieżna zaspa może stać się ogromną pułapką.
Nissany mają dość delikatną konstrukcję nadwozia, i silnik renault. To w kwestii minusów. Rozpórka na przednich kielichach powinna być montowana seryjnie. Przy kupnie samochodu używanego lepiej dokładnie sprawdzić nadwozie u zaufanego blacharza. Jeśli auto jeździło w terenie, mogły pojawić się pęknięcia na łączeniach blach, bądź gdzieś owe rozejść się.

Pozdro.
« Ostatnia zmiana: Września 17, 2012, 07:37:25 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #1248 dnia: Września 17, 2012, 00:24:54 »
Jeden i drugi mają silnik Renault, jeden i drugi nie nadają się do żadnego terenu innego niż zaśnieżony dojazd na działkę i obydwa prezentują poziom techniczny wzbudzający we mnie zażenowanie, podobnie jak większość współczesnych wyrobów samochodopodobnych.
Vitara jest po prostu ładniejsza i tego kryterium bym się trzymał, choć to oczywiście kwestia gustu- jeden lubi jak mu cyganie grają, a Qrdl lubi Zimnego Janka.
-Mamo dlaczego ci ludzie klęczą?
Bo to synku E24 jedzie.
-A ten za nim, to ma awarię?
Nie synku, to diesel.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1249 dnia: Września 17, 2012, 07:24:10 »
Tylko nie wiem, może jestem dziwny, ale za 39 tysięcy za sprowadzony samochód po opłatach, akcyzie i z zarobkiem dla handlarza z rocznika 2006 to bym szukał raczej małolitrażowego kompakta, a nie terenówki 4x4 na full wypasie w dieslu z niewielkim przebiegiem.

W Niemczech takie Vitary startują od 9 tysięcy Euro, a zazwyczaj samochody z początku listy są w kiepskim stanie. Handlarz musiał dać jeszcze mniej, żeby mu się opłaciło za tyle sprzedawać. Średnia cena w normalnym miejscu a nie na placyku u Kebaba to 12 tysięcy Euro:
LINK

Może i samochody we Francji są nieco tańsze, zwłaszcza te poobijane w dużych miastach (kto widział jak tam się parkuje ten wie), ale bez przesady.

Polskie samochody są pod tym względem nieco pewniejsze, łatwiej sprawdzić co się z autem działo a w cenie jest mniej podatków i pośredników a więcej samochodu :) Dlatego dla mnie ten Nissan na starcie wygląda dużo bardziej obiecująco.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1250 dnia: Września 17, 2012, 07:45:03 »
Kwestia dojścia. U mnie jak chłopaki do komisu zwozili to właśnie z Francji po 12 aut na lorze. W Niemczech drożyna, bo wszyscy czekają na Ukraińców, Rosjan i Polaków. A jeszcze jak to było sprowadzone na fakturę, na firmę, czyli zakombinowane to wszystko możliwe. Trudno powiedzieć, trzeba się liczyć z ryzykiem.

W sumie mam większe zaufanie do Vitary zwłaszcza, ze miałem okazję się powozić starszą z V6 pod maską to dawała radę. Reszta jak pisze Ponury - zwykłe bulwarówki. W sumie to zaproponował bym "krótkiego" Mercedesa W436 tylko za te pieniądze :D.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1251 dnia: Września 17, 2012, 08:05:48 »
Tylko po co Wiedźmie samochód na Camel Trophy ?  ;D

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1252 dnia: Września 17, 2012, 08:13:19 »
Tylko po co Wiedźmie samochód na Camel Trophy ?  ;D

Przecież to Bulwarówka tylko, że na ramie ;].

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1253 dnia: Września 17, 2012, 08:36:30 »
A jeszcze jak to było sprowadzone na fakturę, na firmę, czyli zakombinowane to wszystko możliwe. Trudno powiedzieć, trzeba się liczyć z ryzykiem.

Wiadomo, że u nas wszystko możliwe :D Ale od auta, co do którego jest podejrzenie przekrętu na VAT tym bardziej trzymałbym się z daleka.
Generalnie to wszystko wróżenie z fusów, ale jeśli to ma być faktycznie ta Vitara, to bez dokładnego sprawdzenia nie tylko samego samochodu ale też jego historii i tego kim był poprzedni właściciel w ogóle nie myślałbym o kupnie.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1254 dnia: Września 17, 2012, 08:48:07 »
To nie jest "przekręt" na VAT. Właściciel takiego pojazdu jest czysty. Bardziej skarbówka siada na sprzedawcę. Sprawa jest prosta, za granicą wstawia się kratkę i rejestruje jako ciężarówkę. Tak przejeżdża granicę i po stronie polskiej kratka robi wypad tym samym z auta robi się znowu osobówka. Wszystko to najczęściej załatwia sprzedawca. To tak w skrócie. Na takim procederze w ciągu roku można się dorobić.

Podzielam twoje zdanie. Przy zakupie trzeba zachować czujność. W dobie podrabiania wszystkiego to nawet historię można dopisać.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1255 dnia: Września 17, 2012, 09:22:20 »
To o czym piszesz to jedna rzecz (sprowadzenie samochodu jako ciężarowy), ale jest też wariant w którym po prostu auto jest sprowadzane i sprzedawane w kwocie netto (firma-firma) i tak oferowane klientowi. Jeśli auto było sprzedane przez nieistniejącego słupa,  to US ściągnie należny VAT od końcowego klienta:
http://www.forum.alfaholicy.org/porady_przy_zakupie/65049-przekret_na_podatku_vat_przy_sprzedazy_auta_przeczytaj_nim_kupisz_samochod.html

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1256 dnia: Września 17, 2012, 10:15:22 »
Z tego co ja wiem, to nikomu się do tyłka nie dobrali. Policja skarbowa siadła na sprzedających ale oni oczywiście nic nie mają, bo wszystko jest żony, babcie, dziadka itd. Goście byli pod koniec dość perfidni i szli na żywioł, bo auta jeszcze tego samego dnia po sprowadzeniu były rejestrowane na osobowy i pozbywało się krateczki. W sumie ponad sto grubaśnych aut (przedział między 100 a 300 tyś pln) aut na dwie głowy i średnio 12 tyś. zysku od auta.

Nie znam dokładnie mechanizmu i spierać się nie będę, bo w sumie nie moja sprawa ale wiem, że panowie wiedzieli co robią i jakiego bata na siebie kręcili. W innym przypadku pewnie by już wąchali kwiatki do spodu :). Glebiarze i handlarze to osobny gatunek ;).

« Odpowiedź #1257 dnia: Września 17, 2012, 10:17:11 »
Jak koleżanka nie siedzi w temacie, nie zna niuansów i po prostu potrzebuje mieć dla siebie auto w pakiecie ze świętym spokojem- to po prostu dziewczyno zapłać trochę więcej, kup auto w Polsce z polską historią serwisową, bez wynalazków i bez Niemca rocznik 1937 który jeździł tylko do kościoła, i miej święty spokój. Nic mądrzejszego nie da Ci się polecić. Najlepiej jeszcze od osoby prywatnej, która ma komplet kluczyków i jest właścicielem samochodu od lat. I której zrobi różnicę czy na jazdę próbną ładujesz się jej do auta w brudnych butach.
Nie baw się w sprowadzane wynalazki i patenty z kratkami, bankowozami, pomocami drogowymi i obchodzenie VATu, bo jak się na tym nie znasz to się możesz potem bardzo zdziwić.
-"Miś, patrz, jacy uczciwi..!"
-"Uhm, sama okładka. Znam uczciwszych..."
-Mamo dlaczego ci ludzie klęczą?
Bo to synku E24 jedzie.
-A ten za nim, to ma awarię?
Nie synku, to diesel.

Offline TheWitch

• *
  • IL-2 racer
« Odpowiedź #1258 dnia: Września 17, 2012, 14:57:01 »
Dzięki za cenne rady !
Szczerze mówiąc z nowym samochodem (firmowa Toyota) mam gorsze doświadczenia niż z używanym, sprowadzonym z Niemiec i prawdopodobnie "bitym", moim prywatnym, starym BMW. Ale może to kwestia szczęścia. Tak czy inaczej, żeby losu nie kusić, z pewnością nie kupię samochodu z komisu, ani z zachodnią rejestracją. Nie kupię też jednak nowego (cena "super okazyjna" za egzemplarz pokazowy z rocznika 2011 i przebiegiem 2,5 tys. km - jedyne 96.000 !). Za te pieniądze mogłabym kupić całkiem dobry samochód, i nie najgorszy samolot ultralekki wraz z kursem pilotażu. Dziękuję.
W tej chwili już wiadomo, że będzie to Suzuki Grand Vitara, gdyż blokada tylnego mostu robi różnicę rzędu 50-100% (trudno jest znaleźć w publikacjach informację, że tak naprawdę 4x4 to przeważnie w rzeczywistości 2x4, choć w niesprzyjających okolicznościach 0x4, a w Suzuki jest to aż 3x4, a w niesprzyjających okolicznościach przynajmniej 1x4).

Proponowany przez Mazaczka wojskowy ambulans jakoś nie przypadł mi do gustu. Z przodu jakoś ujdzie, ale z tyłu wygląda jak "Żuk", a to nie jest w moich okolicach synonim szczytu elegancji.
Poszukam, poczekam, widzę, że od czasu do czasu coś fajnego się pojawia na polskich tablicach rejestracyjnych i od prywatnych właścicieli.
Jeszcze raz bardzo Wam dziękuję !  :117:

Idąc Doliną Śmierci zła się nie ulęknę ... albowiem to ja jestem najgorszą wiedźmą w tej dolinie !

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #1259 dnia: Września 24, 2012, 06:14:08 »
Witam,

Powoli przymierzam się do kupienia samochodu. Auto tylko dla mnie ewentualnie żeby zabrać gdzieś dziewczynę dlatego chciałbym coś małego w stylu aut 3 drzwiowych.

Chciałbym znaleźć samochód z jak najmniej zawodnym silnikiem i przyzwoitym spalaniem nawet kosztem dynamiki i hałasu. Kolejną rzeczę jest zawieszenie, samochód do jazdy po mieście i może na krótsze trasy. Auto ma być w układzie angielskim ale nie planuje nim jechać do Polski. Na chwilę obecną planuję wydać na nie około £1000 + opłaty za rejestrację + koszty wymiany tego co potrzeba na początku. Zupełnie nie zależy mi na przebiegu bo wiadomo, że w tej kwocie będzie on duży, a wole wiedzieć co biore. Nie jest dla mnie ważne też wnętrze ani spasowanie w tej kwocie nie ma co wybrzydzać.

Narazie zastanawiałem się nad Peugotem 206 z silnikiem hdi. Tutaj jest jakiś: http://www.gumtree.com/p/cars-vans-motorbikes/206-14-hdi-bargain-1000/111383112

lub Oplem Corsą B tylko, że wersja 16 zaworowa.

Auto będę chciał zabrać na przegląd więc wszystkie uwagi na co zwrócić uwagę będą cenne. Jeżeli macie inne typy to proszę pisać.

Pozdrawiam