Autor Wątek: Kącik motoryzacyjny  (Przeczytany 227906 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
Odp: Kącik motoryzacyjny
« Odpowiedź #165 dnia: Stycznia 27, 2009, 21:53:18 »
A Micrę II ktoś ma może? Podobno bardzo niezawodna. Jak tam to wygląda?

« Odpowiedź #166 dnia: Stycznia 27, 2009, 22:55:07 »
Wreszcie normalne wypowiedzi.
Micra , Mazda 121, ew Yaris czemu nie. Ostatecznie Punto z niedużym silnikiem to także nie powinien być problem wbrew stereotypom o Fiacie. polecam też Polo ale jeszcze  tego kwadraciaka z lat 93-2000 (jak się nie mylę. Wszystko co młodsze w motoryzacji nie oznacza że lepsze . Tyczy się niestety prawie wszystkich marek.  Dużo zalezy co lubi Twoja połowa, - osiągi , ekonomia etc. Duza uwagę trzeba zwracać na to aby niepotrzebnie nie wypieprzać pieniędzy na serwis. Przykład - kupujesz poczciwą Corsę B np z 1998 roku motor 1.2 i za przednią lampę w sklepie płacisz ..90 złotych a już do Corsy C jakieś 400 .
 W motoryzacji tak  naprawdę jeśli  chodzi o jeżdżenie po drogach miejskich liczy się ekonomia.
Jestem w wieku Szmajsa i jakieś 10 lat temu zanim dorosłem miałęm taki sam punkt widzenia jak on. Ukręcone półosie, wybite sworznie, pogięte felgi to skutek paru sekund frajdy z tego że swoim 90 konnym 900 kilogramowym sprzętem wciagałem 150 konne przereklamowane kredensy takie jak np.BMW 520 - wszystko to przekładało się na niepotrzebną utratę kolejnych $$$ , więc suma tych i podobnych doświadczeń niejednemu pozwoliła w końcu dorosnąć.

Kiedyś tez patrzyłem w cyfry - " a bo od zera do setki .." Na ch... mi to. Teraz jeżdże "poczciwym"   germańskim  "gnojowozem" który ma może nawet i głupią sekundę więcej do setki niż poprzednie maleństwo - ale w praktyce okazuje się że  jest to auto szybsze , ekonomiczniejsze i wiem co to znaczy Vorsprung durch technik. A mina faceta w aucie obok? Boże a kogo to obchodzi. Jeśli  siedzi za kierownica jakiegoś ..X5 albo X3 to mi go co najwyżej żal i chętnie mu nawet ustąpie miejsca,żeby wyprzedził. W końcu wydał 200 tysiaków , ma 8 garów , cztery rury i wiekszą radość. Ale w sumie o to chodzi , nie? W koncu go stać tankowac 25 litrów co 100 kilosów.
Obecne formy marnowania czasu: FC, ArmA, czasem FSX
Zapraszam:  http://pvrt.dbv.pl/news.php

« Odpowiedź #167 dnia: Stycznia 27, 2009, 23:22:12 »
Wacha, opinie użytkowników możesz znaleźć min. tu (+ raporty spalania):

http://www.autocentrum.pl/oceny/nissan/micra/ii.html
http://www.autocentrum.pl/oceny/toyota/yaris/i.html

Generalnie oba samochody mają dobre opinie.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #168 dnia: Stycznia 27, 2009, 23:42:21 »
Chciałbym widzieć minę Szmajsa jak dostaje z liścia od żony za narażanie jej i dwójki sikających ze strachu dzieci w fotelikach z tyłu na kalectwo czy śmierć. Bezcenne. Teraz może sobie patrzyć na innych, za niedługo będzie musiał patrzeć na rodzinę. Więc niech korzysta póki czas :). Wkrótce najwyażniejsze dla n iego liczby w aucie to mogą być te które okreslają spalanie i pojemność bagażnika żeby tanio zajechać nad morze i wszystkie kufry zony i dzieci zmieścić. A jak przy okazji przemyci auto które ma "kopa" to się będzie cieszył jak dziecko. :) Bo oczywiście da się to pogodzić ale czy każdego na to stać?
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #169 dnia: Stycznia 28, 2009, 19:53:37 »
Jasha - ja umiem z googli korzystać. :D

Tyle że do opinii obcych to nie mam zaufania (np moje auto wielu ludzi krytykuje a ja wiem, że to bzdury).
Mnie interesują Wasze smaczki, doświadczenia :004:

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #170 dnia: Lutego 01, 2009, 23:33:04 »
A ja w piątek zdobyłem za pierwszym podejściem licencję pilota myśliwca kat B :banan. Przyznam, że trochę nie wiem dlaczego ludzie tak oblewają ten egzamin :020:.
Do wlasnego auta będę sie przymierzał na wiosnę... Wtedy, też przedstawię budżet i zgoszę się po radę.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

« Odpowiedź #171 dnia: Lutego 02, 2009, 10:04:17 »
Leon, bo to loteria. Sam śmigałem od dziecka samochodem, a zdałem za 3 razem na samochód (na motocykl za pierwszym). Ale jak można było zdać, jak za pierwszym podejściem zdało 3 na 15, a za drugim 0 na 20?  :002:

Liczy się prawda ekranu i czasy, w których żyjemy. Ja zdawałem w 1992, w zimie stulecia, na delegacji i po pijaku.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #172 dnia: Lutego 02, 2009, 19:47:15 »
Ja zdawałem w 1992, w zimie stulecia...

Czemu wystarczy mróz poniżej pierwszej dziesiątki i już pojawiają się głosy, że to zima stulecia?! Jak mnie pamięć nie myli to już kilka zim stulecia mieliśmy na przełomie lat 70. i 80.. Pamiętam istotnie jakąś zimę z początku lat 90., której temperatura spadała poniżej 30 stopni na minusie. Ale to nadal nie była zima stulecia, o ile dobrze wiem. Wiem też, że w latach 90. była to chyba jedyna prawdziwa zima.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #173 dnia: Lutego 02, 2009, 23:06:01 »
Pamiętam istotnie jakąś zimę z początku lat 90

Chyba 30 nie było, ale 15-20 trzymało się dłuuuuugo. W każdym razie kierowcy autobusów na pętlach nie gasili silników, Bo już by ich potem nie odpalili.
A zdawałem w grudniu '89 na samochodzie m-ki Polonez.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #174 dnia: Lutego 03, 2009, 13:50:27 »
Labi, ja żartowałem przecież. Przecież po pijaku też nie zdawałem.

A że śnieg przysypał pasy na drodzie i dlatego popłynąłem na jednym egzaminie, bo zmieniałem pas na linii ciągłej, ktorej nie było widać - to inna sprawa.  :002:

« Odpowiedź #175 dnia: Lutego 04, 2009, 21:40:06 »
No i w końcu kupiłem.
Miał być Focus a jest Mondeo.
Rocznik 2001, Kombi, Diesel 2.0L TDDi. Stał tydzień w komisie przy salonie Renault (klient zostawił je w rozliczeniu za nowe). Byłem już nim na SKP i wszystko w najlepszym porządku, prócz jednej rzeczy. Albo poszedł bezpiecznik od spryskiwaczy albo obie pompki są do wymiany (przód i tył) bo nie działają. W piątek daje auto do serwisu na wymianę filtrów i oleju to sie dowiem co jest nie tak.

Miał ktoś do czynienia z systemem nawigacyjnym Philipsa ? Jakiś stary system, jest do tego ekran (dość duży) radio cd, oraz czytnik płyt z nawigacją i pilot. Nie mam pojęcia jak się to uruchamia, w zestawie były jakieś płytki ale dla mnie to "czarna magia".
Wygląda to tak; http://www.allegro.pl/item543000877_nawigacja_philips.html
A radio tak; https://ssl.allegro.pl/item522184709_philips_cari_navigation_na_cd_typ_rc959_igla.html

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #176 dnia: Lutego 05, 2009, 21:32:24 »
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #177 dnia: Lutego 09, 2009, 22:04:38 »
To też dla Ciebie Szmajsiu

http://www.szkola-auto.pl/index2.php

Odcinek 21 polecam

Offline QWAZAR

• *
  • co mnie to kto, albo co, kiedy ja nikomu ani nic
« Odpowiedź #178 dnia: Lutego 13, 2009, 16:39:02 »
Odcinek 21 .

... zasada 3. eco-drivingu : dynamiczne przyspieszanie ...
... a piątkę powinniśmy wrzucać już przy 50 km/h ...

:002:

« Odpowiedź #179 dnia: Lutego 13, 2009, 17:30:15 »
... a piątkę powinniśmy wrzucać już przy 50 km/h ...

Przy tej prędkości na piątym biegu to albo by mój samochód zgasł albo wał by się ukręcił :)
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec