Autor Wątek: Kącik motoryzacyjny  (Przeczytany 228138 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Kącik motoryzacyjny
« Odpowiedź #495 dnia: Marca 23, 2010, 20:17:40 »
Czyli, z tego co piszecie wszystko zależy od egzemplarza i posiadaczy (posiadacza). Cóż można to dopiąć do wszystkiego. Kultura techniczna w narodzie mizerna. Chyba jednak samochód warty zainteresowania. Znając kolegę dopieści i będzie można za dwa lata odkupić (chyba, że trafi mu się zajeżdżony egzemplarz  :002:). Co do cudów to widziałem kiedyś zatartego "Władimirca" (taki traktor) i to mnie osobiście przeraziło. 

Turbina jest tylko wyznacznikiem tego, jak szybko zaczną się twoje problemy z samochodem. I jest to tak samo problem inżynieryjny, co i psychologiczny. Bo kto kupuje mocniejszy silnik ? Ten, który chce spokojnie co niedzielę do kościółka zajechać ?

Zgoda, tylko nie sposób sprawdzić podczas zakupu kondycji turbiny. Nawet na autodiagnozę z komputera istnieją "polskie patenty" i podczas odczytu będzie wskazywać stan: OK. Niestety widząc co się dzieję w rozwoju motoryzacji, jesteśmy skazani na zakup używanych, coraz mniej dopracowanych, "cudów" techniki. No chyba, że kogoś stać na "funfel nówkę z salonu" (mnie nie - ja nadal zbieram na coś cinqucentopodobnego  :002:), więc myślę, że nie należy się znowu bardzo zarzekać na takie tematy, jak turbina, czy pompa z elektroniką. Wszystko zależy od konkretnego egzemplarza. Ciekawe jak to będzie wyglądać z TDS-em?
L'ordre règne à Varsovie!

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #496 dnia: Marca 23, 2010, 21:01:51 »
No właśnie nie chodzi o to by sobie wybrać samochód sprawny, bo jeżeli użytkownika i wozu nie znamy, to szanse na to są... żadne.

Praktycznie każdy z tych TDSów ma powyżej 300tys. km, niezależnie od tego co wskazuje licznik - E34, to już ciężko trafić coś poniżej pół miliona. Do tego przez pół roku stały pod chmurką w komisie i tak jak Herr Ponury pisze - serwisu nie widziały za tej dekady. Jeżeli nic z danym samochodem nie jest, to tak jakbyśmy trafili w totka - to się po prostu na co dzień nie zdarza. Stąd moja prosta rada - trzymać sie od turbodoładowanych Diesli z daleka. Przez ostatni tydzień widziałem dość rozklekotanych TD i TDSów czterech wiodących marek Fatherlandu, by porzucić wszelką nadzieję.

No chyba, że kogoś stać na wymianę połowy silnika, zawieszenia i części elektryki na magazynowe, markowe części.

« Odpowiedź #497 dnia: Marca 23, 2010, 21:25:48 »
Smutne, ale prawdziwe. Szkoda takich samochodów, bo na prawdę jest czym pojechać i co obejrzeć.  :015: W zasadzie to tylko nowy wchodzi w grę (350 tyś zł.??? za podstawę). Jak tak dalej pójdzie to będziemy mieli problem z samochodami, bo na rynek wchodzą "ultra tech" silniki do których potrzebny jest na prawdę fachowy serwis, a nie "autoryzowany". Cóż wszystko przez ogólną "bide w kraju". Eh...

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #498 dnia: Czerwca 04, 2010, 20:06:37 »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #499 dnia: Czerwca 21, 2010, 14:42:17 »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #500 dnia: Sierpnia 02, 2010, 15:45:31 »

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #501 dnia: Sierpnia 02, 2010, 16:59:53 »
Przy obecnych zasadach Allegro w działach motoryzacyjnym i nieruchomości to sprawa raczej nie do wygrania przez kupującego. Będzie musiał obejść się smakiem.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #502 dnia: Sierpnia 02, 2010, 18:42:17 »
Allegro nie ma nic do gadania (to tylko pośrednik), została zawarta umowa kupna-sprzedaży, prawo cywilne jest po stronie kupującego. Było kilka podobnych spraw i sąd to rozpatrzył na stronę kupującego. Wątpie aby ten wydał inny wyrok, gdyż nie ma podstaw biorąc pod uwagę podobne sprawy. Jedyna szansa dla sprzedającego to ugoda. Pozamiatane :). Może się zasłaniać nawet żółtymi papierami albo, że nie jest właścicielem. Nie ma to już znaczenia.

Kupujący i tak jest wygrany, albo wyjdzie ze słuszną kasą albo z dwuletnim CL550 ;).

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #503 dnia: Sierpnia 02, 2010, 19:29:01 »
Ten CL550 jest z powrotem w sprzedaży - 280000zł ;)

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #504 dnia: Sierpnia 03, 2010, 08:00:40 »
Allegro jest pośrednikiem, ale ma regulamin na który zgadza się sprzedający korzystając z portalu i wystawiając na nim aukcję. A regulamin portalu głosi, że w przypadku gdy cena nieruchomości/samochodu drastycznie różni się od ceny rynkowej to aukcja ma jedynie charakter ogłoszenia. Ale sam jestem ciekaw jaki sprawa znajdzie finał. Jak faktycznie każą mu sprzedać, to rzucam pracę i zajmę się szukaniem pomyłek na Allegro :-)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #505 dnia: Sierpnia 03, 2010, 08:56:23 »
Nie wyczytałem w regulaminie Allegro tego o czym mówisz ale jest tam też:

21.1.
    Jeżeli którekolwiek postanowienie Regulaminu zostanie uznane prawomocnym orzeczeniem sądu za nieważne, pozostałe postanowienia pozostają w mocy.

Regulamin to regulamin, a prawo cywilne prawem. Zresztą podobne sytuacje pomyłek czasami zdarzają się w sklepach i również są rozpatrywane na korzyść kupującego. W sumie wydaje mi się, że oprócz liczbowego zapisu ceny powinien być zapis słowny. W ten sposób może by się udało uniknąć takich pomyłek. Tak czy siak nie ma znaczenia, bo nie wygrałem :118:. Jestem ciekaw jak to się skończy.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 03, 2010, 09:02:21 wysłana przez KosiMazaki »

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #506 dnia: Sierpnia 03, 2010, 09:24:43 »
Wygląda na to, że masz rację. Gdzieś słyszałem, że po ostatniej takiej akcji z samochodem Allegro wprowadziło zmiany mające chronić kupującego przed takimi pomyłkami. No nic, zobaczymy jak się sprawa skończy.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #507 dnia: Września 15, 2010, 15:39:51 »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #508 dnia: Października 20, 2010, 20:29:36 »
Taka historia z życia wzięta.

motoryzacja.interia.pl/hity_dnia/news/15-lat-na-jednym-oleju-i-jezdzi,1546529

oraz:

http://moto.pl/MotoPL/1,88571,8539565,Mercedes_wyremontuje_Ci_auto.html

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #509 dnia: Października 20, 2010, 20:39:31 »
Normalnie wiedziałem że to wkleisz na forum. :118:
Goście od marketingu u Mercedesa powinni jakąś nagrodę dostać.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT