Autor Wątek: Kącik motoryzacyjny  (Przeczytany 228121 razy)

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
Odp: Kącik motoryzacyjny
« Odpowiedź #735 dnia: Czerwca 27, 2011, 23:53:10 »
Tak, a silnik montowany też był Focusie ST ( i bodaj także w Mondeo ST220 ).
P.S. Byłem dziś moim kurowozem na przeglądzie. Obok jest salon sprzedaż VW. Tam mają jakiś dziwny zwyczaj, że nawet jak rozmawiałem przez komórkę to wszyscy lecieli do mnie z wyciągnięta reką jak do starego kumpla. Strasznie mnie to irytuje. Pomyślałem, że dam wam popalić. I zapytałem się o Golfa R20 :D. Takiego popłochu na salonie dawno nie widziałem.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

« Odpowiedź #736 dnia: Czerwca 28, 2011, 00:02:16 »
Fordowska płyta to Volvo S40/V40, Focus II  i Mazda 3.
Poza tym to nie tylko płyta, ale i niektóre silniki oraz inne elementy.

Ponury

• Gość
« Odpowiedź #737 dnia: Czerwca 28, 2011, 00:21:49 »
Silnik B5254T3 Focus ST i RS (Mondeo ST nie). Płyta podłogowa Focus II i Mazda 3. Koło zapasowe i lewarek też od Forda. Ogólnie to taki śmietnik składany w dawnej fabryce gdzie robili Carismę, przez niemieckich turków w Belgii (sarkazm). Ale silnik wbrew pozorom Volvo (jeden z ostatnich), z osprzętem Bosch (albo Denso, jak bez turbo). Chleje to jak wściekłe i ma bezsensownie zestopniowany automat, ale za to turbo jest miękkie i przyjazne normalnemu kierowcy.
Wynalazek trochę.

« Odpowiedź #738 dnia: Czerwca 30, 2011, 13:56:51 »
A czy to ten sam silnik który w volvo xc90 montowali ? Bo jeśli tak to tą krowę rozpędza bardzo przyjemnie, średnio pali 13l i nawet młodemu wrzuca na twarz uśmiech przy przyspieszaniu ;)

Ponury

• Gość
« Odpowiedź #739 dnia: Czerwca 30, 2011, 14:13:36 »
Nie bo tu masz motur B5254T2, ta sama rodzina silników ale nie ten sam wariant mocowy; a najwięcej uśmiechu dawał motor Yamaha. Chyba że pod dystrybutorem, to wtedy trochę mniej.

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #740 dnia: Sierpnia 10, 2011, 23:31:16 »
http://otomoto.pl/mercedes-benz-250-C20092257.html
Ja bym kupił,, zakonserwował na 20 lat a potem sprzedał za dwa razy tyle. Tylko akurat kapitału brak...
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #741 dnia: Sierpnia 21, 2011, 20:48:02 »
Chłopaki - pomocy :-)

Szukam CC900, CC1100, Uno 1.0 lub 1.1
Starego - cena powiedzmy do 2.5k. Blacha sprawa drugorzedna (ale bez przesady), chodzi mi żeby silnik i zawieszenie było ok.
Ideał byłby z gazem :-P
Może któryś z Was ma coś takiego na sprzedaż lub zna kogoś kto za niewielką opłatą oddał w dobre ręce takie coś ?

Ciekawostka jest taka, ze jesli trafiłem na interesujące mnie ogłoszenie - zawsze słyszałem magiczne słowo - "sprzedany" :-P

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Ponury

• Gość
« Odpowiedź #742 dnia: Sierpnia 21, 2011, 23:47:04 »
Może to w sumie bardziej do LOLa pasuje...
Historia podobna jak Ramm powyżej. Parę lat temu, do salonu Fiat wchodzi facet. Znam go, to szef serwisu ASO Mercedes. Ale sprzedawcy w Fiacie o tym nie wiedzą. Facet elegancko ubrany, rozgląda się po salonie, i staje przy Seicento (wtedy był to samochód za dwadzieścia parę tysięcy). Rzuca się na niego dwóch sprzedawców i zaczynają szczebiotać, że ładny, ekonomiczny, że dywaniki, że radio z CD, że lakier metalizowany... Ja już w tym momencie prawie leżę ze śmiechu, facet znudzony próbuje im przerwać, że on to wszystko wie, że on po prostu chce to kupić, a Ci dalej swoje- no bo widać po facecie że poważny jest i raczej jak chce to stać go żeby kupić. No i tak trajkoczą, zachwalają, szafują gratisami... A facet w końcu zniecierpliwiony mówi: "Panowie, żona kupiła psa, i nie ma czym go wozić na szkolenia, bo mi szkoda samochodu. Po prostu sprzedajcie mi tego Sracza, i ja już sobie pójdę, dobra?".

« Odpowiedź #743 dnia: Sierpnia 21, 2011, 23:50:12 »
Chłopaki - pomocy :-)

Szukam CC900, CC1100, Uno 1.0 lub 1.1
Starego - cena powiedzmy do 2.5k. Blacha sprawa drugorzedna (ale bez przesady), chodzi mi żeby silnik i zawieszenie było ok.
Ideał byłby z gazem :-P
Może któryś z Was ma coś takiego na sprzedaż lub zna kogoś kto za niewielką opłatą oddał w dobre ręce takie coś ?

Ciekawostka jest taka, ze jesli trafiłem na interesujące mnie ogłoszenie - zawsze słyszałem magiczne słowo - "sprzedany" :-P

Ramm.

cholera   :karpik

poczekasz do jutra ? bo taki tam wujo miał cc do sprzedania za 500 zł

tylko nie wiem, czy 700, czy 900.

zadzwonię, podpytam  :banan

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #744 dnia: Sierpnia 22, 2011, 07:08:03 »
500zł... to raczej 700, albo zdezelowany 900, tak czy inaczej jedyne wyjście pozytywne dla społeczeństwa to spalić.
Za 2,5k to już można znaleźć gazowanego Golfa, a to już jest samochód.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #745 dnia: Sierpnia 22, 2011, 08:54:32 »
500zł... to raczej 700, albo zdezelowany 900, tak czy inaczej jedyne wyjście pozytywne dla społeczeństwa to spalić.
Za 2,5k to już można znaleźć gazowanego Golfa, a to już jest samochód.

Sun, a po  .... mi wieśwagen ???
W założeniach ma to być dwuosobowe auto do "prac polowych" oraz krótkich wyjazdów po okolicy.
Przez prace polowe rozumiem jazdę z przyczepką, wożenie w bagazniku różnych niekoniecznie bardzo czystych rzeczy :-P
Poniewaz miałem już CC900 to wiem na co stać ten samochód  i ile kosztują najpotrzebniejsze rzeczy (amortyzatory, hamulce, bębny) - czyli grosze. Jest również kwestia ubezpieczneia OC - nie potrzebuję samochodu z silikiem wiekszym niż 1.1.
Ideałem byłby CC900 na gaźniku :-D

Ramm

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #746 dnia: Sierpnia 22, 2011, 09:05:21 »
Kubelfiatwagen ;). Ramm zasmakował w marce.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #747 dnia: Sierpnia 22, 2011, 09:06:43 »
Ramm, więc tym bardziej nie pisz o CC700, bo przy 900 nie ma żadnego porównania, ale przy obecnych rocznikach w tych wozidłach siada WSZYSTKO po kolei, więc musisz sobie zadać pytanie, czy potrzebujesz 4-kół żeby jeździć, czy żeby praktykować zawód mechanika ? CC700 jeżdżę akurat na co dzień, jeszcze oryginalny złożony przez włochów, a w przeciągu ostatniego roku do niego zostało włożone co najmniej 2k zł części i końca inwestycji nie widać.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #748 dnia: Sierpnia 22, 2011, 09:25:15 »
Ramm, więc tym bardziej nie pisz o CC700 ...

Sun ... ja wiem, że jest poniedziałek. Nie kazdy lubi. Oko spawacza, reka skrzypka i zespół spierzniętej wargi ... muchy tupią itp, itd. :-D
Przeczytaj uwaznie - nigdzie nie piszę o CC700. Od 900ccm wzwyż :-)

Ramm.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #749 dnia: Sierpnia 22, 2011, 09:53:30 »
Faktycznie, za dużo na głowie na raz.