Tym bardziej nie rozumiem, czemu się upierasz przy małych silnikach, na prawdę te samochody powinny mieć te 2.5 litra pod maską, czy diesel, czy benzyna. Ja osobiście mam 318i z 2 litrowym R4 i o ile ten silnik jest bardzo elastyczny i pod pewnymi względami przewyższa 2.2 R6, to jakby ktoś chciał zamienić ze mną komponenty z 325i, to nie zastanawiałbym się ani chwili
Spalanie i tak zależy od nogi, jak 2.0 jeździsz tak jakbyś miał 3.0 pod maską to będziesz spalał hektolitry, jak będziesz jeździł 3.0 jakbyś miał 2.0 pod maską, to będzie jazda ekonomiczna. W tych samochodach to kwestia oporów aero i toczenia, a nie zainstalowanego silnika

Więc moja rada - szukaj 2.5 litra (diesel, czy benzyna zależy co preferujesz), tak w 3-klasse, jak i 1-klasse. Chociaż mi akurat 1 się nie podoba wizualnie, chyba, ze 3-drzwiowy coupe
[edit]Wybacz, że męczę temat ekonomii, ale on najczęściej się pojawia przy rozmowach o takich silnikach
Sprawdziłem ceny na Otomoto i o ile spadły w porównaniu z zeszłym rokiem, to nie sa tak niskie jak się spodziewałem, więc kilka spraw:
1. Można raczej zapomnieć o 1-klasse;
2. Można zapomnieć o 3-klasse E90;
3. 3-klasse E46 z 2003-2004 jest jak najbardziej w zasięgu i tego radzę szukać. Pamiętaj, że to są samochody o przebiegach już powyżej 200k km, nie przerażaj się tym bo to na tych samochodach wrażenia nie robi żadnego, po prostu podchodź bardzo sceptycznie do każdego, który będzie pokazywał mniej;
4. Koszty pakietu startowego:
Wezmę na tapetę 325i, to da Tobie pewien wgląd jak to wygląda w tych samochodach, biorę ceny prosto z półki (brutto i bez zniżek) i firm renomowanych jakie osobiście kupuję (bądź lepsze - np filtry kupuję Knechta):
- Płyn do chłodzenia - Fuchs - 8 litrów - 132zł
- Olej silnikowy - Mobil1* - 6,5 litra - 258zł (za 4+3x1 litr)
- Filtr kabinowy - Bosch / Mann - 90zł
- Filtr oleju
- Bosch / Mann - 25zł- Filtr paliwa - Bosch / Mann - 220zł
- Filtr powietrza - Bosch / Mann - 36zł
- Klocki hamulcowe - Textar - 267zł
- Czujnik zużycia klocków - Textar - 53zł
- Tarcze hamulcowe - Textar - 632zł
- Świece - NGK - 210zł
To daje 1923zł
Często z miejsca trzeba wymienić odmę / separator oleju - to koszt w częściach 400zł.
Uszczelki, akumulator też trafiają się nie wymienione od opuszczenia fabryki - koszty zależne od tego co to dokładnie może być, od 4 zł do 300zł za sztukę. Zawieszenie - patrzeć trzeba na tuleje wahaczy - Lemforder 320zł / Meyle HD - 225zł.
4000zł spokojnie trzeba liczyć.
Teraz opony - to jest samochód w którym jak masz dobre gumy, to prędzej stracisz przyczepność do fotela niż do asfaltu, więc powiedzmy Michelin Primacy 3 205/50 R17 - 2540 zł za komplet.
Teraz popatrzmy na Diesla - i różnicę masz taką, że wypadają Tobie z tego tylko świece (z żarowymi zwykle problemu nie ma), ale dochodzi Tobie niepewna sprawa ze sprężarką, a to jest koszt 4000zł lekko licząc... więc decyzja tutaj należy do Ciebie, czy wolisz zostawić sobie te pieniądze i odpicować wóz, tak, że potem sprzedasz go po cenie zakupu lub wyższej, a w międzyczasie pojedziesz sobie gdzieś do Chorwacji, czy cholera wie gdzie. Czy może zaryzykujesz Diesla i będziesz trzymał te pieniądze w ciągłej gotowości na ewentualną wymianę sprężarki...
* - olej lej tylko prawdziwy pełen syntetyk, takie znajdziesz w ofercie Mobil1, Liqui Moly, Valvoline, Royal Purple, Quaker State... i nikogo więcej.
PS. Jak lubisz samemu grzebać to polecam tą opcję, bo koszty robocizny potrafią przyćmić koszty części - ja do BMW kupiłem od cholery narzędzi, włącznie z belka do podwieszania silnika - którą użyłem raz. Ostatecznie po roku czasu jak policzyłem - licząc koszty robocizny i odliczając koszt narzędzi - jestem już do przodu 1500zł