Autor Wątek: Kącik motoryzacyjny  (Przeczytany 228156 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Kącik motoryzacyjny
« Odpowiedź #1650 dnia: Marca 27, 2015, 18:29:11 »
Wychodzi, że na początku montowana była pompa o nr A1244600680 zastąpiona przez A1244601780 (85 bar) alternatywnie z A1244600280 (110 bar). Wydaje mi się, że EPC wskazuje możliwość zamontowania obu ostatnich. Dodatkowo jak popatrzałem po hurtowniach motoryzacyjnych wszędzie występują te numery w numerach OEM. W ASRA/WIS nie dokopałem się do zmian tzn. dokopałem się ale musiał bym znać rok i kilka drobniejszych detali. Na jednym forum spotkałem się z informacją, że jeśli nie możesz znaleźć takiej samej to postaraj się znaleźć taką której wartości są najlepiej zbliżone do twojej czyli w twoim wypadku 90 bar. Do W123 montowali zamiast 75 to 85 bar i chodziło im lżej wspomaganie jedynie. Niektórzy sugerowali reduktor od koparki lol.  Aby nie brnąc w temat za bardzo proponuję zrobić dwie rzeczy. Zadzwonić do ASO i poprosić o doprecyzowanie informacji o pompie czyli sprawdza po VINie w EPC i magazynach co mają. Ewentualnie zadzwonić do Intercarsu czy innego składu części w okolicy i znajdą Ci pasujący zamiennik zwłaszcza, że 300D występował w wersji 110 i 113 kucyków, a to też może mieć znaczenie przy wyborze pompy. Niestety EPC nie pokazuje także szczegółów pompy, a ASRA/WIS ma to tak zakopane, że trzeba spędzić w tym pół dnia i znać co najmniej trzy języki :D.

Jak ASO poda Ci nr części i cenę w okolicach 305-355 (tańsza może być regenerowana) euro netto to już wiesz czego szukać w używanych. Możesz też porównać nr części twojej pompy tak z czystej ciekawości i po nim szukać.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1651 dnia: Marca 27, 2015, 23:26:16 »
Dzięki wielkie Kosi. Dzisiaj udało mi się dopaść pompę 85 bar z W201, ale po zamontowaniu okazało się, że wyje jakby mieliła piach, więc chyba jutro wrócę do punktu wyjścia. Ewentualnie jeszcze padł pomysł, żeby bebechy ze starej pompy, przełożyć do obudowy od tej nowej, co jest zajechana.
Tak czy inaczej, dzięki wielkie za poświęcony czas Kosi. :)

BTW zna ktoś dobry sposób, na cwaniaczków którzy wyłamują celownik z maski? Ostatnio mnie to bardzo rozeźliło, jak rano okazało się, że brakuje bardzo istotnego elementu auta. Po raz drugi... Miałem ochotę już podłączyć pod akumulator ten znaczek, żeby się następny chętny gnój nauczył, ale odpuściłem.

« Odpowiedź #1652 dnia: Marca 28, 2015, 00:16:43 »
Ciężka sprawa. Jak mi ukradli wkłady fotochromatyczne do lusterek to się tak wnerwiłem, że kupiłem garaż.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1653 dnia: Marca 28, 2015, 15:46:18 »
Dzięki wielkie Kosi. Dzisiaj udało mi się dopaść pompę 85 bar z W201, ale po zamontowaniu okazało się, że wyje jakby mieliła piach, więc chyba jutro wrócę do punktu wyjścia. Ewentualnie jeszcze padł pomysł, żeby bebechy ze starej pompy, przełożyć do obudowy od tej nowej, co jest zajechana.
Tak czy inaczej, dzięki wielkie za poświęcony czas Kosi. :)

BTW zna ktoś dobry sposób, na cwaniaczków którzy wyłamują celownik z maski? Ostatnio mnie to bardzo rozeźliło, jak rano okazało się, że brakuje bardzo istotnego elementu auta. Po raz drugi... Miałem ochotę już podłączyć pod akumulator ten znaczek, żeby się następny chętny gnój nauczył, ale odpuściłem.

Jedynego słusznego sposobu na ochronę celownika niestety nie ma. Każdy sobie radzi jak może. Kiedyś w katalogu D&W, a także w necie widziałem gwiazdki z możliwością demontażu ale niestety traciło się możliwość ich składania. tanie to nie było ale tu wchodzi w grę jakość. Nie ma co oszczędzać, bo wygląda słabo. Opcja kolejna to usunięcie gwiazdki na rzecz grilla z dużym emblematem. W moim odczuciu pomysł słaby, bo brzydko wygląda. Idąc dalej można kupić zamiennik za 15zł na Allegro i podmienić. Jest z tym trochę zabawy ale jak ktoś Ci złamie to kupujesz kolejny i straty nie ma.  Nowy w ASO to około 200zł, więc lepiej stracić taki co kosztował 15zł a oryginał mieć na półeczce jak Mazak :). Sposób kolejny to wymiana sprężyny w mechanizmie gwiazdki. Ta sprężyna centruje emblemat. Żeby go wyłamać trzeba go wygiąć do przodu i zaprzeć o grill. Jak sprężyna nie stawia oporu to miglanc wyciąga ją ze sprężyną zamiast złamać. Pozostaje jedynie tak ją zamocować na sprężynie aby z nią nie poszedł ale to już pikuś. Znam tez takie patenty, że pod gwiazdkę mocowali przycisk dokładnie taki sam jak uruchamia lampkę we wnętrzu przy otwarciu drzwi i podpinali to pod alarm. Odgięcie, szturchnięcie powodowało włączenie się syreny i kupę w majtkach wspomnianego miglanca. Jednak najskuteczniejszym sposobem jest dorwanie takiego gada i połamanie mu rąk połączonym z konkretnym wpier... lańskiem tak aby na całe życie zapamiętał, że nie swoje to się nie rusza. Poza tym tacy ludzie sobie nie zdają sprawy ile to kosztuje. Dla nich to suwenir, a dla nas kłopot i jak wspomniałem wydatek 200zł. Analogiczną metodę można zastosować do tych samych ludzi co interesują się batami od anten Hirschmanna, wycieraczkami, kołpakami czy wykładami lusterek etc.

A co do pompy to nie możesz zostawić jedynie korpusu z mocowaniami z tej wyjącej pompy, a resztę wziąć ze swojej plus nowe uszczelnienia?

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1654 dnia: Marca 28, 2015, 16:50:20 »
Znam tez takie patenty, że pod gwiazdkę mocowali przycisk dokładnie taki sam jak uruchamia lampkę we wnętrzu przy otwarciu drzwi i podpinali to pod alarm. Odgięcie, szturchnięcie powodowało włączenie się syreny i kupę w majtkach wspomnianego miglanca. Jednak najskuteczniejszym sposobem jest dorwanie takiego gada i połamanie mu rąk połączonym z konkretnym wpier... lańskiem tak aby na całe życie zapamiętał, że nie swoje to się nie rusza.

Dobre opcje, szczególnie ta z łamaniem łap. :)

A co do pompy to nie możesz zostawić jedynie korpusu z mocowaniami z tej wyjącej pompy, a resztę wziąć ze swojej plus nowe uszczelnienia?
No właśnie taki patent będę realizować najprawdopodobniej, bo szarpać się z właścicielem szrotu że sprzedał gówno to nie bardzo mi się chce. Kolejna sprawa, że kosztowało mnie to ledwie 6 dych, więc można by rzecz, że jaka płaca taki towar.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1655 dnia: Marca 28, 2015, 17:16:19 »
Niestety taki urok kupowania używanych części. Raz się trafi, a raz nie. Ostatnio nabyłem tą drogą napinacz paska do siebie. Niestety okazał się krzywy. Widocznie pochodził z rozbitka i na pierwszy rzut oka nie było tego widać. Dopiero po zamontowaniu wyszło, że coś z nim nie tak, bo pasek jak piszczał tak piszczy, a w dodatku widać było jak krzywo ustawia pasek. Oczywiście odsyłać się nie opłacało tak samo jak w twoim wypadku. Dwa dni i 500zł później miałem już wmontowany nowy zamiennik FEBI. Szału nie ma ale, chociaż jeden temat z głowy. Pomijam fakt, że mechanik nie zauważył tego jak krzywo układa się pasek i takie auto wypuścił z warsztatu. Dobry mechanik to skarb ale to osobna kwestia. Moja epopeja z piszczącym paskiem trwa od czerwca zeszłego roku. Jest postęp, bo teraz już tylko piszczy jak jest zimny. Kiedy osiągnie 82 stopnie C to mam ciszę. Po cichu liczę, że pasek się ułoży albo w akcie desperacji zrezygnuję z Conti na rzecz chińskiego Boscha lub sprowadzę z USA tzw. Goodyear Gatorback Belt. No chyba, że coś podobnego wypatrzę w Polszy. Powodzenia z pompą. A z tego co wiem to urwane mocowania w "klekocie" to standard :). Ehh... klekot, do dziś żałuję, że wujkowego 2,5D nie wciągnąłem :(. Najpiękniejszy dźwięk diesla to właśnie w starych MB :).
« Ostatnia zmiana: Października 10, 2019, 21:02:41 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #1656 dnia: Marca 28, 2015, 22:42:00 »
Jest postęp, bo teraz już tylko piszczy jak jest zimny. Kiedy osiągnie 82 stopnie C to mam ciszę. Po cichu liczę, że pasek się ułoży albo w akcie desperacji zrezygnuję z Conti na rzecz chińskiego Boscha lub sprowadzę z USA tzw. Goodyear Gatorback Belt. No chyba, że coś podobnego wypatrzę w Polszy.
No mój piszczy cały czas, mimo że jest założony nowy zamiennik. Mechanik który mi to zakładał, męczył się z tym 1.5h, a co urw i ujów poleciało w międzyczasie to poezja. Jak to później stwierdził, nigdy nie szarpał się tyle z paskiem i jak nic mam coś z napinaczem paska.

Ehh... klekot, do dziś żałuję, że wujkowego 2,5D nie wciągnąłem :(.
 Najpiękniejszy dźwięk diesla to właśnie w starych MB :).
No, to jest piękne w starych Mercach. Ten klekot jest tak bardzo charakterystyczny dla tej marki, że w nocy o północy zrobiwszy 1L dobrego bimbru byłem w stanie uciszyć dziewczynę i rzucić do niej "Ćśśśś syszysz? KLEkelkelkeleklekelkekle ooo stary Baleron poechał.

Nie była pocieszona... :D

« Odpowiedź #1657 dnia: Marca 29, 2015, 15:48:47 »
...
Miałem kiedyś W124. Jakiś degenerata chciał wyciągnąć gwiazdę. Ale chyba to był degenerata zaawansowany, bo tylko rozciągnął sprężynę i nie odczepił celownik od mocowania. Zamiast nowej sprężyny wziąłem drut 1,5-2 mm, kombinerki i przymocowałem gwiazdę na sztywno. Po jakimś czasie ktoś znowu próbował ukraść najważniejszą część mercedesa, bo gwiazda była troszkę wygięta. Wyprostowałem i wyglądało jak dawniej. Jak przywiązać drutem zamiast sprężyny, to albo złodziej da sobie spokój, albo zniszczy celownik.
p.s.
No i pieszy albo rowerzysta może mieć więcej zadrapań, jak trafi na maskę. :evil:                 

« Odpowiedź #1658 dnia: Kwietnia 25, 2015, 07:24:46 »
Idzie nowe. Od maja zmiana przepisów dotyczących min. kar za przewóz pasażerów ponad to co w dow. rejestracyjnym. Nowa forma karania kierowców - utrata prawa jazdy na trzy miesiące, odebranie uprawnień przez policjanta na drodze. Wyższe kary za przekraczanie prędkości i jazdę po alkoholu. Generalnie, oprócz tego, że "to dla kasy", "wina Tuska" i innych "onet-mądrości" jestem za. Nie spodziewam się, oczywiście pełnej sprawiedliwości ze strony wąsatych przyjaciół kierowców, ale zmiany idą w dobrym kierunku. Szczególnie, z mojego pkt widzenia, jesli chodzi o pijących i nic się nie stanie
L'ordre règne à Varsovie!

« Odpowiedź #1659 dnia: Maja 14, 2015, 19:12:30 »
Nie wiem, czy było, ale mocne :http://www.bmw.pun.pl/mocne-ogloszenia--otomoto-i-allegro--133.htm
L'ordre règne à Varsovie!

« Odpowiedź #1660 dnia: Maja 14, 2015, 19:37:50 »
Czołem,

Mam taką prośbę do Was... Chcę kupić VAN'a w cenie do 27000, raczej w benzynie do zagazowania do tego  wskazany automat.
Rozglądałem się za Grand Voyagerem w benzynie 3,3 lub 3,8 pojemności. Rocznikowo 2005-2007. Trochę obawiam się awaryjności, ale głównie blach.

W grę zaczęły wchodzić także francuzy. Renault Espace/Grand Espace lub Fiat Ullysses/Peugeot 807/Cytryna C8.

Do sedna...macie jakieś doświadczenie/propozycje co do VAN'a wielkości Grand Voyagera? Może być też w Dieslu ostatecznie.

« Odpowiedź #1661 dnia: Maja 28, 2015, 07:29:19 »
Zazwyczaj z pewnym dystansem podchodzę do wszelkich kick starterów i tym podobnych. Ale temu projektowi będę kibicował całym serduchem, mam nadzieję że chłopaki doprowadzą temat do końca i rozpoczną produkcję, a mnie będzie kiedyś na to stać :) Wpłacę parę złotych żeby cokolwiek pomóc, jak macie jakieś luźne środki na koncie i lubicie motoryzację, to tym razem chyba warto wspomóc młodą, Polską myśl techniczną :)

https://polakpotrafi.pl/projekt/polski-pojazd

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1662 dnia: Czerwca 24, 2015, 22:27:36 »
Można?

« Odpowiedź #1663 dnia: Czerwca 24, 2015, 23:19:24 »
Mazaczku sorry, ale ..... zieeeew:
http://il2forum.pl/index.php/topic,9086.msg247596.html#msg247596
Po otwarciu klik w link.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1664 dnia: Czerwca 25, 2015, 10:45:02 »
O widzisz, szacun za czujność :D. Akurat szukałem o Mietkach w rat looku i mi garbus wyskoczył to go myknąłem ;). Mógłbym oddać swojego klamota żeby mi ktoś tak go pędzlem machnął :D.