Autor Wątek: Kącik motoryzacyjny  (Przeczytany 228256 razy)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Kącik motoryzacyjny
« Odpowiedź #1680 dnia: Lipca 05, 2016, 12:33:59 »
Dalej tak jest z tego co się orientuję ale OC od maja skoczyło do 30% nawet. Nie sama pojemność rzutuje na składkę OC. Miejsce zamieszkania, garażowania, wiek auta, wiek kierowcy, zniżki, zwyżki, itd. To wszystko ma znaczenie. Tu masz tabelę pojemności, a na resztę nie patrz:

I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1681 dnia: Lipca 06, 2016, 23:12:00 »
Ja w zeszłym roku miałem taką sytuację, że za 4.2 płaciłem mniejszą składkę niż za 2.5 (podobno statystycznie kierowcy tego modelu powodowali mniej wypadków :)) - ten sam ubezpieczyciel (za 4.2 - 391, za 2.5 - 468).

« Odpowiedź #1682 dnia: Lipca 08, 2016, 07:37:24 »
Hmm ja z 2.0 BMW-E39 zapłaciłem ostatnio 423zł :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1683 dnia: Lipca 08, 2016, 15:04:19 »
To jak już tak się bawimy to może warto by było podać jaki ubezpieczyciel, ile zniżek i czy płacone w całości za rok czy na raty. Dzięki temu może ktoś skorzysta i uderzy do tego taniego ubezpieczyciela :).

W kwietniu 2016 za Mietka W201 1.8 benzyna 1990 rok zapłaciłem 560 zł za rok w całości w Proama. W 2015 roku za to samo zapłaciłem w okolicach 460zł.

@sznink
Nie kuś nie kuś, za mną od dawna chodzi jakiś słuszny Mietek z fajną pojemnością :P.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1684 dnia: Lipca 09, 2016, 23:11:24 »
W tej chwi składek nie ma co porównywać, bo ceny rosną dosłownie z miesiąca na miesiąc. W moim poście chciałem tylko pokazać, że ubezpieczyciele do wyliczenia składki stosują, oprócz standardowych kryteriów, jak pojemność, wiek kierowcy, itd., również inne magiczne przeliczniki, np. oparte na statystykach wypadkowości danego modelu auta (jak to miało miejsce w moim przypadku).

@KosiMazaki
Za mną bardzo długo chodził W126. Kilka razy już byłem prawie zdecydowany na kupno, ale żona miała zgoła odmienne zdanie na jego temat :(.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1685 dnia: Lipca 10, 2016, 12:44:51 »
SEC/SE(L)/SD(L) to bardzo fajne autka ale niestety trudno dzisiaj znaleźć dobrego fachowca od wtrysków mechanicznych. Nie mówiąc o walce z rdzą. Najlepsza opcja to sprowadzić to z ciepłego kraju, bo jak wiadomo Mercedesy to ciepłolubne auta ;). Reszta do ogarnięcia jak ma się miejsce aby dłubać. Z tego co pamiętam to najlepiej sprzedająca się "eska" w historii marki.

Za mną chodzi tyle modeli MB, że w tej chwili bym nie był w stanie powiedzieć który bym wolał. W tym segmencie szczególną sympatią darze W116, najlepiej 6.9 litra (bo why not i było ich mało). Może być AMG :P. Niemniej aby go posiadać trzeba mieć przydomowy szyb naftowy. Najchętniej z niebieskim środkiem i białym lakierem :). Wisienką na torcie były by felgi Ronala (pięcioramienne klasyczne) lub BBS RS Sport i "baroki" na zimę. No to popłynąłem :D.

« Odpowiedź #1686 dnia: Lipca 11, 2016, 19:13:43 »
SEC/SE(L)/SD(L) to bardzo fajne autka ale niestety trudno dzisiaj znaleźć dobrego fachowca od wtrysków mechanicznych. Nie mówiąc o walce z rdzą. Najlepsza opcja to sprowadzić to z ciepłego kraju, bo jak wiadomo Mercedesy to ciepłolubne auta ;).

Nie koniecznie ciepłe kraje. Przy odrobinie szczęścia, można trafić dobry egzemplarz w "mokrym" kraju:

Taka Perełka trafiła mi się przypadkiem.  :)
Zero rdzy, oryginalny lakier, wszystkie chromy uszczelki, wnętrze itd... W stanie idealnym. Silnik pięknie mruczy, niestety nie jeździ  :|. Problem z przednimi hamulcami, samochód stał prawie dwa lata i trzeba coś zrobić z przodem, bo tam coś się zablokowało. Nawet nie wiem, czy tam są tarcze, czy bębny? Kupiłem go w marcu i tak stoi u właściciela. Czas zająć się tym.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1687 dnia: Lipca 11, 2016, 20:25:32 »
Na telefonie wygląda całkiem przyzwoicie. A co do hamulców to raczej tarcze, bo od 1976 roku MB montował ABS we wszystkich modelach i na bębnach to nie przejdzie. Znaczy teraz się da ale wtedy to niekoniecznie. Poza tym to jest S klasa, a tam nie wypada mieć bębnów. Szczęki to tylko do ręcznego są z tyłu. No chyba, że w W126 jest inny patent (bo może kombinowali jak z wycieraczkami :D). No i warto pamiętać, że MB rdzewieją od wewnątrz. Mam nadzieję, że z tym egzemplarzem jest lepiej choć to w dalszym ciągu KE-Jetronic i trudno o dobrego fachowca. No chyba, że się samemu wie co robi ale i tu pojawia się problem cen części. Niemniej jak to uchowany egzemplarz, bez poważniejszych wad, jak ktoś dbał to odwdzięczy się bezawaryjną, wygodną jazdą i sporym spalaniem (aczkolwiek tu tylko 3 litry benzyna, więc nieco mniej niż 560-ka). Jestem na urlopie i nie mam dostępu do EPC ale chętnie bym zerknął okiem na VIN i kartę pojazdu. Poza tym konserwujących i ciesz się zakupem, bo kawał fajnego auta. To co mi się podoba to dłuższe drzwi z tyłu, w sam raz dla Komendanta Melanżu.

Z tego co kiedyś patrzeliśmy z kumplem to tam można wyczaić coś fajnego np. 2,5-16V w niezłej kasie ale z tego co on liczył podatek drogowy czy ekologiczny był już dość wysoki od tych aut, więc sam skończył ze zdroworozsądkowym Roverem.

Tak czy siak fajne auto Ci się trafiło. Gratulacje!

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka

« Odpowiedź #1688 dnia: Lipca 11, 2016, 20:27:10 »
Zielony moze byc  ;)  http://trianglemotor.com/mb-380-se-1982.html
                               http://www.nettiauto.com/en/mercedes-benz/se/8113891

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1689 dnia: Lipca 11, 2016, 20:36:59 »
Rzadki kolor (bardzo ładny) ale taki bez skór. No nie wiem :-P. No i krótki jest .

Klasa sama w sobie. Raz na zlocie strasznie mi wpadł w oko taki jak u EGHI ale z beżowymi skórami. Ehhh... Mazakowe siedzenie cieszyło się strasznie :-D.

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka

« Odpowiedź #1690 dnia: Lipca 11, 2016, 23:19:00 »
Ale kusicie, aż mi ślinka pociekła  :). Piękny egzemplarz wyłowiłeś EGHI. Jeśli chodzi o kolor, to jest to jeden z trzech, które mi osobiście najbardziej pasują do W126 (jeszcze czarny i błękitny metalik).

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #1691 dnia: Sierpnia 06, 2016, 12:27:52 »
Trochę się najeździłem UAZem po lasach ale nie przypuszczałem że to taka kompaktowa konstrukcja:
https://www.youtube.com/watch?v=wdPaxtpbqJg
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #1692 dnia: Sierpnia 06, 2016, 22:12:09 »
Jak dla mnie, z lekka fake. Nie zauważyłem wału do tylnego mostu i paru innych drobiazgów. Ale trzeba przyznać, że jako pokaz fajnie zrobione.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #1693 dnia: Września 02, 2016, 10:00:42 »

Wygląda na LoL ale wyprodukowanych ok. 100 egz. nie daje do tego powodów.
Pojazd Siewier - (Północ) na bazie GAZ Pobieda.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1694 dnia: Września 02, 2016, 19:36:00 »
A czy Warszawa była na bazie tej Pabiedy? Wyglądała tak samo jako Hatchback.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl