Witam. U mnie sukces. Myślę, że rozwiązaniem problemu było ustawienie na włącz potrójnego buforowania i synchronizacji pionowej
Niestety ..dla tych co mają/będą mieli podobny problem "kulkowych"

chmurek..
Bo mimo ,że ja innym radziłem wcześniej ,że wystarczy po zmianach graficznych w grze czy tym Panelu Nvidii wyłączć (nie sam restart) i włączyć komputer ..to to przy kolejnym "tym" zjawisku nie pomogło..

I zmieniałem różne ustawienia w tym Panelu Nvidii ,wyłączałem kompa i dopiero przy ustawieniu jak pisałem parę postów wyżej "wróciły" prawidłowe chmurki ..

Ale ...,gdy miałem jakieś dziwne artefakty w FSX-ie typu pojawiające się i znikające czarne pasy przy obracaniu widoku zewnętrznego chciałem coś zmienić w tych ustawieniach grafiki w Panelu Nvidii i ..gdy chciałem zagrać w Lock-on to były znowu "kulkowe" chmurki..

I nawet spróbowałem zrobić jak tu zacytowane (w ramce) i ..też nic!
Wnioski: faktycznie to musi zależeć od jeszce innego parametru w tym Panelu lub ...jak przypuszczałem poprzednio (bo niemiżliwe ,że raz przy tych samych ustawieniach jest OK a innym razem nie) ,że jakakolwiek ingerencje w te ustawienia graficzne w Panelu Nvidii mogą i zapewne spowodują "kulkowe chmurki" ,i .. trzeba cierpliwie czekać aż za którymś razem "przyjmą" te ustawienia i już będą wyświetlać dobrze...
Uff ,czyli by nie frustrować się kiedy będą prawidłowe chmurki ...3 rzazy zastanowić się przed "ruszaniem" ustawień grafiki... :karpik
No chyba ,że ktoś zna 100% parametr z tego Panelu ,który decyduje o prawidłowym wyświetlaniu tych chmurek ... ,ale pewnie takowego nie ma ,bo ja już (wydajw mi się) wszystkie próbowałem ,aż ...wreszcie "zaskoczyło" i ...postanowiłem że już tam nie zaglądam (by się znowu nie zepsuło) ,no chyba że będzie najnowszy driver Nvidii..