Autor Wątek: Rozważania o konfiguracji nowego PC pod Falcona  (Przeczytany 5453 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rozważania o konfiguracji nowego PC pod Falcona
« dnia: Stycznia 06, 2009, 09:59:50 »
Założyłem ten wątek po przeczytaniu informacji pod linkiem:
 http://www.f4forums.com/forums/showthread.php?t=10861
Problem dotyczy nowych kart graficznych oraz Visty.Jeśli ktoś będzie chciał zmienić PC na nowszą wersje to może spotkać się z problemem opisanym w tym linku.Próbowalem ten problem poruszyć w innym wątku,ale nie znalazł zainteresowanie,dlatego założyłem nowy.
Pierwsze stwierdzenie Vista nie nadaje się do Falcona.Co do rodzaju kart graficznych a konkretnie wyboru producenta ATi,GeForce lub Matrox to na forum Viperpits stosują zarówno ATi jak i GeForce.
Następny problem dotyczy procesorów i tutaj panuje opinia,że im lepszy procesor tym lepiej.Zacytuję Red Doga "ponieważ Falcon jest ciągle starym softem,dlatego należy wybrać bardzo dobry CPU".
Przypuszczam,że na naszym forum większość ma FalconaOF a niewielu podobnie jak ja posiada AF,ale problemy mogą być podobne.
Drugim powodem założenia tego wątku jest to,że chcę w ciągu najbliższych 2 miesięcy kupić nowy PC i nie mieć problemów z Falconem.Dlatego mam prośbę do kolegów grających w Falcona aby wyrazili swoją opinię na temat konfiguracji PC dla  Falcona lub przedstawili swoje zestawy konfiguracyjne.Mój przypadek różni się tylko tym od innych,że stosuję dodatkowe programy współpracujące z AF związane z sterowaniem kokpitu F16.Chcę testować następne programy związane z MFD (MFD Extractor ) oraz CP (FalconGauges).Mój obecny PC nie wyrabia i w związku z tym nie włączam programu G15 Viper,który steruje DED ponieważ nie ma "płynności ruchu" podczas gry.
Prawdopodobnie wymagania na OF są większe niż na AF,ale to w niczym nie przeszkadza aby zrobić uniwersalny zestaw PC dla obu wersji.Mam nadzieję,że koledzy grający w Falcona włączą się do dyskusji
pozdrawiam,vito_zm
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 16, 2010, 09:21:41 wysłana przez Syringe »

Odp: Rozważania o konfiguracji nowego PC pod Falcona OF
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 06, 2009, 19:15:42 »
Witam ponownie i dziękuję Kosi za modyfikację nazwy tego wątku,bardziej oddaje istotę problemu.Ponieważ nikt z faconowców nie wyraził swojej opinii w tym wątku to może ja rozpocznę.Zadałem to samo pytanie na forum viperpits
http://www.viperpits.org/smf/index.php?topic=3717.msg62514;topicseen#new
i otrzymałem odpowiedzi.Z tego co tam piszą wynika,że dla Falcona istotny jest dobry procesor.Pytanie tylko jaki,aby nie przesadzić.Jeśli chodzi o karty graficzne to firma nie ma większego znaczenia.
Ja nie chcę przesadzić kupując PC na wyrost,ponieważ w tej dziedzinie zmiany na rynku następują zbyt szybko.Chcę na początek kupić jedną kartę graficzną i testować programy,które mam zamiar zaimplementować.Jeśli będę zadowolony z testów to dokupię drugą kartę.W związku z czym płyta główna powinna mieć dwa gniazda pod PCIEx16.
Red Dog z viperpits stosuje 3 karty 8800,7300 oraz 6200 w jednym PC z driverem 178.21 i to mu działa.
Zaproponowałem pod linkiem
http://www.il2forum.pl/index.php?topic=6852.1125
następującą konfigurację:
Intel Core2 Duo Penryn E8400 3.00 GHz BOX (LGA775,64 bit)
Asus P5Q Pro (Intel P45) [DDR2,2xPCI-E,FW]
GeForce PCI-E 9800GTX+Gigabyte GV-N98XP512H-B 512 MB TV-ou t/ 2xDVI BOX (256-bit)
DDR2 2x1024MB PC-1066 OCZ Reaper EPP CL5 5-5-15 (OCZ2RPR10662GK)
Zastanawiam się czy 9800GTX nie jest przesadą jeśli chodzi o Falcona.Jaka jest wasza opinia
pozdrawiam,vito_zm

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 06, 2009, 21:14:15 »
Jeśli chodzi o mnie to mogę jedynie powiedzieć co mam i jak to działa:

1. Stacjonarny - staroć
AMD Athlon XP 1800+ 1.54 GHz
512MB RAM
Radeon 9000PRO
Windows XP Prof 32bit

AF śmigał bez problemów, także online. Z HiTiles jednak potrafi się ciąć przy podchodzeniu do lądowania i w kampanii (offline).
OF potrafił się ciąć nawet w wersji "gołej" i offline w czasie kampanii. W misjach treningowych bez problemów.
RV (mało używany) ciął się podobnie jak OF 4.5, a może nawet bardziej.

2. Laptok
Intel C2D T8400M
4 GB RAM
GF 9600M GT 512MB
Windows XP Home 32bit

Wszystko śmiga ładnie, także z Hitiles.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline Kwazar

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 06, 2009, 22:15:37 »
Jestem właśnie po przesiadce z AMD na Intela. Poprzednio:
-Athlon 64 3200 na nForce4 ultra
-1GB DDR
-grafiką ATI Radeon X1900XT. Obecnie:
-Pentium Dual Core E2180 @3.1 GHz,
-płyta główna (od lat niezmiennie MSI) chipset P35 i 2GB DDR2 800 Mhz. Grafika póki co została ta sama.

Na obu konfiguracjach wszystkie znane wersje Falcona działały i działają bez problemu w rozdziałce 1600x1200 na maksymalnych tam możliwych detalach, (o ile o czymś takim jak detale można mówić w przypadku Falcona :020:) bez zacięć w najgorętszych momentach kampanii.
Dla Ciebie na pewno ważny będzie solidny zasilacz potem karta graficzna. Niestety nie znam się na łączeniu kart, poza tym podobno SLI czy inne CrossFire to głównie marketing. No chyba że pozwoli to na wyprowadzenie 4 niezależnych sygnałów video..... Wiem natomiast, że obecne generacje kart graficznych ATI i Nvidii róznią się znacznie architekturą, co dla Ciebie może mieć znaczenie. Ale to moze niech ktoś mądrzejszy w tej dziedzinie się wypowie...

pozdrawiam

"Watching the stars from 39,000 feet with a granola bar in one hand
and a cold bottle of water in the other is a great way to unwind" K. Rosenkranz - Vipers In The Storm

« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 07, 2009, 07:35:15 »
Zapomniałem napisać o swojej konfiguracji.
Procesor AMD Athlon XP 2500 Burton
Radeon 9600 Pro Hercures
Microstar K7N2 Delta 2 Platinum
2xDDRAM 512 PC-400 Kingston HyperX Cl2
Programy współpracujące z FalconemAF:HiTilesAF,SVMapper,SIOC (OpenCockpits),FASAT oraz G15 Viper.Rozdzielczość ustawiona w setup na 1600x1200.FalconAF pracuje poprawnie z wymienionymi powyżej programami oprócz G15 Viper.W przypadku tego ostatniego następuje przycinanie.

P@ul

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 15, 2010, 23:06:56 »
Mam pytanie, zaczynam dopiero przygodę z symulatorami i zamierzam zakupić Falcon AF.
Czy gra pójdzie płynnie na takiej konfiguracji?:
Intel Core2 Duo 2.4 Ghz
2 Gb ram
Karta GForce 8600 Gt
Windows 7

Pytam dlatego ponieważ jak by mi się gra miała wieszać to szkoda kasy i mógłbym kupić jakiś inny symulator który by działał stabilnie na moim już wiekowym sprzęcie
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 16, 2010, 09:12:05 wysłana przez Syringe »

« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 15, 2010, 23:13:06 »
Symulator jest z roku 2005. Pomyśl jaki był wtedy sprzęt i przyrównaj do swojego.
Będzie wszystko śmigało na max.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 15, 2010, 23:14:08 »
Allied Force? Tak. Tylko radzę nie instalować do domyślnego katalogu "Program Files" (lub "Program Files (x86)" jeśli win7 jest 64-bit).
Dlaczego piszesz w dziale o OF? ;)

Edit:
O - Fiero mnie ubiegł :)

Myślę, że koledze Paulowi chodziło przede wszystkim o kompatybilność ze sprzętem i systemem operacyjnym.
Na mojej Viście na lapku w sumie śmiga -  jedynie w czasie robienia screenów zastyga na około 30 sekund :)

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 16, 2010, 09:21:23 »
Mam pytanie, zaczynam dopiero przygodę z symulatorami i zamierzam zakupić Falcon AF.
Czy gra pójdzie płynnie na takiej konfiguracji?:
Intel Core2 Duo 2.4 Ghz
2 Gb ram
Karta GForce 8600 Gt
Windows 7

Pytam dlatego ponieważ jak by mi się gra miała wieszać to szkoda kasy i mógłbym kupić jakiś inny symulator który by działał stabilnie na moim już wiekowym sprzęcie

A czy to nie jest przypadkiem laptop Compal?
Miałem identyczną konfigurację, z tym, że procek 2.0 ghz i karta gf8600mgt i OF i AF działał bez problemu.
No chyba, że robisz PS tak jak Wacha pisał.
A propos Wachy.
Dlaczego piszesz w dziale o OF? ;)
A na co ma zakładać kolejny temat?
Się zmieni troszkę nazwę i będzie dobrze. ;)

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
Odp: Rozważania o konfiguracji nowego PC pod Falcona
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 16, 2010, 10:28:37 »
A propos Syringa
 - co to jest "robić PS tak jak Wacha napisał"? :118:

I od kiedy to temat wątku dostosowuje się na podstawie jednego postu ;)

Offline syringe

• *
  • Centipede
Odp: Rozważania o konfiguracji nowego PC pod Falcona
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 16, 2010, 11:08:06 »
jedynie w czasie robienia screenów zastyga
PS- print skrin.

Od kiedy?
Od dawna?
Przykład?
Open Falcon 4.5, 4.7 i nowsze...