Autor Wątek: Ciekawe trasy i ciekawe miejsca w FSX - nasze reportaże.  (Przeczytany 19030 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
Odp: Ciekawe trasy i ciekawe miejsca w FSX - nasze reportaże.
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 23, 2009, 11:57:27 »
Hmm, na Simviation jest darmowy 76 metrowy mesh dla Europy. Pobierz go, może zlikwiduje tą dziurę.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 23, 2009, 14:33:08 »
Nie żeby mi to przeszkadzało  :001: Ciekawie to wygląda, tym bardziej, że z każdej strony tej "wysepki" jest przepaść  :002:

« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 27, 2009, 20:44:10 »
Pago Pago - Fitiuta Samoa Am. :karpik

start - Pago Pago int NSTU
lądowanie - Fitiuta FAQ

FSX + Acc + GlobalX

Startujemy w pięknej "górzystej" scenerii polinezyjskiej wyspy Tutuila

na początku lotu polecam trochę pokręcić się nad główną wyspą i podziwiać krajobrazy a jest co oglądać zwłaszcza polecam klify (kurs coś około 10st)

gdy już nacieszymy oczy obieramy kurs (około 70st) na grupę wysp Ta`u umiejscowione są tam 3 lądowiska najbardziej do gustu przypadły mi Z08 oraz FAQ, po kilku min lotu na horyzoncie powinny zamajaczyć odległe
wyspy (około 40-50 mil)obieramy kurs na lewą z wysp

przelatujemy nad lotniskiem Z08

po jakiś 2 mil. skręcamy około 20 st w prawo

i po kilku min lotu za klifu powinno się wyłonić lądowisko FAQ na którym lądujemy :)

pozdrawiam z Samoa  :004:

« Ostatnia zmiana: Lutego 27, 2009, 20:50:50 wysłana przez mike100 »
Życie jest jak bieg na sto metrów - im bardziej będziesz się spieszył, tym prędzej znajdziesz się na mecie.

Win 7, MA770-UD3, Phenom II X4 810, GF 250 GTS, 4gb 1066mhz

« Odpowiedź #18 dnia: Marca 03, 2009, 22:11:14 »
Polecam stronę:  :013: http://www.simtours.net/ddda.php a jeżeli kogoś interesują różne nawierzchnie pasów startowych odsyłam do:  :013: http://www.simtours.net/runwaysurfaces.php
Udanych startów i lądowań ;-)
Lukas

« Odpowiedź #19 dnia: Marca 15, 2009, 17:33:28 »
Trasa z dzisiejszego poranka (choć z oczywistych przyczyn nie była robiona ciągiem w czasie rzeczywistymi podczas przelotów nad Atlantykiem pomagałem sobie przemieszczając samolot "myszka po mapie"), której głównym bohaterem jest Avro Vulcan od IRIS.

Ponieważ w komplecie skinów są dwie maszyny (XM597 i XM607) biorące udział w operacjach "Black Buck" - dalekodystansowe loty na bombardowanie Falklandów w czasie wojny brytyjsko-argentyńskiej w 1982r.

Loty rekordowo długie, wiec z braku cierpliwości, czasu, sensu i tankowców powietrznych długie przeloty sobie skracałem.

Najpierw zrobiłem mały trening w startach i lądowaniach z bazy na Wyspie Wniebowstapienia na maszynie XM597:

Potem lot bojowy na XM607 na trasie: Baza na Wyspie Wniepowstapienia (FHAW) do celu jakim jest Port Stanley na Falklandach (SFAL) i lądowanie przymusowe w bazie wojskowej koło Rio De Janeiro (Santa Cruz - SBSC). Nie do końca zgodne z historią bo w pierwszym locie (było siedem), którym brał udział XM607 samolot wrócił do bazy szczęśliwie (dopiero w szóstej misji samolot XM597 lądował przymusowo w Brazylii).

FHAW

"Nietoperz" bierze kurs na cel

Nad Atlantykiem w pobliżu Falklandów

Cel w polu widzenia

Port Stanley

I w drogę powrotną

Lądowanie w bazie Santa Cruz

Sceneria Falklandów - darmowa z Avsim'u "Falklands_2007" - http://library.avsim.net/search.php?SearchTerm=Falkland+islands&CatID=fsxscen&Go=Search

Sceneria (landclass) Ameryki Południowej i Afryki (nie sprawdzałem czy i na ile wpływa na wyspy atlantyckie) to XClass.

« Odpowiedź #20 dnia: Marca 18, 2009, 12:53:23 »
Wystartowałem dziś z FORT LAUDERDALE (KFXE) i zdziwił mnie nagły spadek fps-ow prawie jak by to NY był do tego ta duża liczba anten/nadajników w za oknem :)

okolica jakaś taka wiejska :) :) może to  jakis tajny ośrodek CIA :) :)
Życie jest jak bieg na sto metrów - im bardziej będziesz się spieszył, tym prędzej znajdziesz się na mecie.

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 19, 2009, 02:47:41 »
Zapraszam na średnio długą, piękną widokowo wycieczkę w Kanadzie.
Wymagany Global, bo będziemy podziwiać górki.

Startujemy z lotniska CYYC w Calgary i obieramy kurs na zachód - można wzdłuż głównej rzeki i autostrady.
Po dotarciu do gór - ok 80-90km możemy skręcić na południe i zwiedzić jezioro Spray Lake, lub też na północ, by dotrzeć do Minnewanka Lake. Powrót - ja zawróciłem do CYYC i nie żałuję. Cały lot i zwiedzenie 2 jezior to ok 250-270km.
Moja konfiguracja do tego rejonu: FSX+Accel, ASA, Xclass World, Global. Do lotu wybrałem porę letnią.
I parę zrzutów na zachętę:

« Ostatnia zmiana: Marca 20, 2009, 04:47:27 wysłana przez Razorblade1967 »

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 20, 2009, 03:50:13 »
Dziś tam wróciłem :002:

Zmieniłem wymiary obrazków (w tym i poprzednim poście), przypominam maksymalnie jeden screen o wymiarach maksymalnych 680x480, reszta w miniaturkach lub linkach (zasady w pierwszym poście). Proszę nie wstawiać tutaj samych screenów (to temat służący opisom i pomysłom ciekawych tras) - temat na ciekawe i ładne obrazki czy tapety znajduje się tutaj: http://www.il2forum.pl/index.php?topic=9573.0

Razorblade1967

« Ostatnia zmiana: Marca 20, 2009, 04:52:44 wysłana przez Razorblade1967 »

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 21, 2009, 01:25:36 »
:) Jeśli ktoś chce polować na meteoryty, to ja widziałem taki nad Hawajami :banan
Z przyczyn obiektywnie oczywistych mój post pozbawiony jest screena :118:

« Odpowiedź #24 dnia: Marca 21, 2009, 02:26:50 »
Też na nie polowałem w okolicach Grenladii oraz w okolicach Bieguna Północnego, podobno można je tam częściej spotkać - tak jak i zorzę polarną, z oczywistych względów - mi się nie udało, jednak zachęcam do wypraw tam nocą, niebo półkuli północnej jest w FSX idealnie odwzorowane (pewnie południowej też), wszystkie gwiazdozbiory można bez problemu rozpoznać na niebie.

« Odpowiedź #25 dnia: Marca 21, 2009, 14:57:08 »
Zorzę polarną to bardzo czesto spotykam po drodze ...uwaga!- w Fs2004 latając z USA do Dubaju czy Frankfutu na przykład. W okolicach Grenlandii zjawisko świetnie wygląda. W FSX musi być więc jeszcze ciekawsze ( ale nie widziałem jeszcze).
Obecne formy marnowania czasu: FC, ArmA, czasem FSX
Zapraszam:  http://pvrt.dbv.pl/news.php

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 21, 2009, 16:37:53 »
A jakieś szczególne warunki pogodowe ustawiasz? Czy raczej to kwestia losowa?

« Odpowiedź #27 dnia: Marca 21, 2009, 19:13:42 »
Koledzy tak opowiadają o tym biegunie to przypominam o mojej trasie wycieczkowej po Spitsbergenie :), do tego jak już jesteśmy w "północnych klimatach"  proponuję Petersburskie białe noce  :004: oto trasa przelotu

datę ustawiamy na 24.06 godz koło 02.00 i startujemy z (ULLI)

po starcie skręcamy w kierunku zatoki po kilku min powina się ukazać panorama Sankt Petersburga

gdy miniemy już Newe po naszej lewej stronie możemy zobaczyć stadion im. Kirowa  :004:

pewnie jest tam jeszcze kilka ciekawych miejsc ale ja wziąłem kurs na Finlandie i moje miejsce docelowe lotnisko Utti (EFUT)

Dalsze łamanie zasad pisowni (rozpoczynanie zdania dużą literą, interpunkcja etc.), mimo wcześniejszych uwag. John Cool.
« Ostatnia zmiana: Marca 21, 2009, 20:07:34 wysłana przez John Cool »

« Odpowiedź #28 dnia: Marca 26, 2009, 01:25:44 »
Ja dziś polecam jako miejscówkę startów i lądowań złomków, lotnisko LFTC Korney Tchukovsky Memorial AF, ściągnięte z http://www.neoqb.com/fokker/
W zasadzie to pierwsze doinstalowane przezemnie AF.

Fajna baza dla małych samolotów. Niedaleko, prawie na wprost pasa jest atrakcyjna góra którą czasami okrążam wieczorową porą. Z UTXE ładne rzeczki, dalej na wschód zaczyna się pasmo Alpejskie, oczywiście ładnie ukształtowane.

W pliku readme tej sceneri nie ma nic o historii, w sieci jakoś nie mogłem znaleść - i nie wiem czy to fikcyjne miejsce czy prawdziwe; gdyby ktoś miał więcej info to chętnie poczytam.

Trzy dodatkowe fotki z tej lokalizacji na tej stronie, mojego autorstwa: http://www.il2forum.pl/index.php?topic=9573.675
Ładnie w nocy wygląda namiot/hangar.

More info:
Name: Korney Tchukovsky Memorial AF
ICAO: LFTC
Pos.: (N 45 49' 59.32") ( E 5 46' 27.23")s
Elev.: 229m
Unicom: 122.8 MHz
Runways:
RW Len Surf HDG
30 1000m Asphalt 306
12 1000m Asphalt 126
5 700m Dirt 54
23 700m Dirt 234
Nearest ATIS: 126.175 (LFLL Saint Exupery)
To find Korney Tchukovsky Memorial AF take radial 165 FROM VOR/DME Chambery (CBY 115.4 MHz) and fly about 3nm.

« Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 08, 2009, 18:14:19 »
Alcatraz
Witam dziś proponuje lot wycieczkowy nad dawnym więzieniem stanowym w San Francisco, popularnie zwanym Alcatraz albo "skałą"

Startujemy z KSFO i obieramy kurs około 330st po przelocie nad miastem obniżamy pułap do około 800 stóp by mieć lepszy widok na zabudowania dawnego więzienia :) :)

Samo więzienie możemy ściągnąć za darmo ze strony Aerosoft-u, oto link
http://www.aerosoft.com/cgi-local/re/iboshop.cgi?showd20!40,5158562720,D00001

pozdrawiam
Michał