Autor Wątek: Neostrada - zrywanie połączenia  (Przeczytany 2025 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
Neostrada - zrywanie połączenia
« dnia: Marca 01, 2009, 20:37:14 »
Mam od kilku lat Neostradę (obecnie 1Mbit), na początku miałem modem ADSL SpeedTouch na USB (dostałem go z Neo) i wszystko działało. Następnie wziąłem Liveboxa i Neostrada zaczęła przerywać. Oddałem w diabły Lifeboxa i kupiłem Linksys’a WAG200G Annex-A, za radą sprzedawcy w zaprzyjaźnionym sklepie komputerowym i po przeczytaniu wątku na forum. Ale kłopoty się nie skończyły, a nawet nasiliły. Neostrada  przerywa kilkanaście do kilkudziesięciu razy dziennie. Potrafi przerywać co kilka minut, na minutę lub więcej. Pomaga albo samo podniesienie słuchawki telefonu albo dodatkowo  wybranie jakiegokolwiek numeru. Wielokrotnie monitowałem pomoc techniczną, sprawdzali linię zdalnie i zawsze było OK. Dwa razy przyszedł technik sprawdzać linię i także stwierdził, że jest OK., obejrzał Linksysa i stwierdził, że to może być przyczyna. Ponieważ Linksys się był zjarał podczas burzy, wymieniłem go na gwarancji na nowego. Jak czekałem na nowego Linksysa, pożyczyłem starego SpeedToucha, który chodził bez problemu. Po założeniu nowego Linksysa (ten sam typ WAG200G Annex-A), problemy wróciły ze zdwojona siłą. Po prostu zawiesza się jako modem ADSL (WiFi działa bez zarzutu), po kilkanaście razy dziennie np. co 5-20min w trakcie surfowania i bez). Pomaga jaku już napisałem wcześniej albo samo podniesienie słuchawki telefonu (mam oczywiście założony filtr), albo wykręcenie jakiegokolwiek numeru, albo restart Linksysa odłaczenie zasilania na chwilę. Updateowałem firmaware, ale nic nie pomogło. Pomoc techniczna sugeruje, aby włączyć jakiś inny router i sprawdzić, czy działa. Nie mam ani ja,, ani nikt z moich znajomych żadnego zapasowego routera, ani modemu ADSL. Nie mam za bardzo ochoty, żeby kupować nowy i stwierdzić, że dalej jest problem, a ja mam 2 routery. Czy mogę liczyć na pomoc w tym temacie (niestety nie znam się na tym za bardzo), może jest jakiś trick w ustawieniach ? lub podłaczeniu?. A jeżeli już muszę kupić router to jaki?
Z góry dziękuję za pomoc.

Odp: Neostrada - zrywanie połączenia
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 01, 2009, 20:42:53 »
Zobacz czy masz mikrofiltr dobrze podłączony, wbrew pozorom można się pomylić (jak się nie patrzy na znaczki na mikrofiltrze).

Offline krmichal

• *
  • gg: 3008541
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 02, 2009, 10:09:13 »
Pewnie nie pomogę, ale opiszę jak to u mnie wyglądało. Otóż kupiłem (po rzekomej weryfikacji przez tpsa jakości linii) wersję netu zbyt szybką jak na jakość linii. Objawiało się to rozłączaniem co godzinę (lub dwie czy czasem cztery) na modemie speedtouch USB. Po podłączeniu rutera rozłączanie następowało co 5-15 minut (nie dało się korzystać). Po dłuższym dochodzeniu wyszło, że te modemy w ruterach z jakiegoś powodu są "słabsze", i na linii która jest "na styk" pojawiają się problemy... U mnie niestety skończyło się to wszystko zmianą pakietu na wolniejszy. Wtedy rozłączanie zniknęło na obu ruterach, które w czasie tych walk kupiłem.

Jednak nie sugeruj się zbyt mocno, u Ciebie może chodzić o coś innego. No i niestety nie bardzo masz jak zejść z prędkością...
"Każdy głupi umie latać z silnikiem."

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 02, 2009, 10:59:30 »
Mikrofiltry założone prawidłowo na wszystkich telefonach. Dziś w nocy padła kompletnie linia telefoniczna. Dzieki Krmichał, może to jest przyczyna? Rzeczywiscie nie bardzo jest jak zejśc z przepustowością. Może trzeba kupić osobny modem i router WiFi?

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 02, 2009, 11:12:42 »
1. Wyłącz wszystkie inne telefony z sieci (czasami mogą wprowadzać jakieś nieustalone stany)
2. Znajdź w opcjach DSL Modulation, i ustaw G.dmt (ITU G.992.1)
« Ostatnia zmiana: Marca 02, 2009, 11:27:57 wysłana przez Ger0nim0 »

« Odpowiedź #5 dnia: Marca 02, 2009, 11:47:55 »
To i ja się podepnę, denerwuje mnie fakt że neostrada mi się ciągle restartuje 25 minut po północy w zakresie +- 5 minut. Pomimo że niby się co 24h restartuje to obojętnie kiedy ją zrestartuję to i tak się rozłącza co 24h od ostatniego restartu i o tej magicznej godzinie 0:25. Uciążliwe to jest że potrzebuję stałego łącza na noc i zawsze muszę czekać do tej godziny żeby włączyć to co potrzebuje stałego łącza. Nie wiem czy dzwonić do tp i walczyć z nimi czy co robić. Swoją drogą i tak 4 na 5 przypadków gdy staję rano to jest disconnected, czasami o godzinie 2 czasami o 4tej, czasami o 6stej. Nie ma zasady kiedy się restartuje niestety a bardzo potrzebowałbym stabilnego łącza.
Problem jest też taki że mieszkam daleko od centrali (7km) i może to być głównym powodem oraz to że na naszą wioskę idzie bardzo słaba linia i neostradę rzadko komu w ogóle postanawiają podłączyć. Jeśli ktoś już wywalczy tą neostradę (trwa to najczęściej parę miesięcy a i tak w efekcie załatwiane "po znajomości") to dostaje max 256. Ja sam mam 512 ponieważ udało mi się zdobyć neostradę bardzo dawno temu i wtedy można było dostać jeszcze 512.
Posiadam linksysa WAG200G i mam ustawione G.dmt więc przyczyny w routerze bym nie szukał.

Co byście w mojej sytuacji poradzili?

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 03, 2009, 22:58:03 »
Wielkie dzięki Wodzu!

Pomogło, co prawda zrywa połączenie, ale rzadko (kilka razy dziennie) i na kilka sekund. Nie trzeba podnosić słuczawki, ani nigdzie wydzwaniać, aby odzyskać połaczenie, wraca samo.
Z tym da się juz żyć.

Jeszcze raz dziękuję

« Odpowiedź #7 dnia: Marca 04, 2009, 10:09:17 »
No to ja się podłącze.
Mam Neostrada podłączoną przez ruter z modemem ADSL LINKSYS WAG54G2
2 komputery. Jeden stacjonarny z kartę WIFI DLINK, drugi to laptop z wbudowaną kartą.
Po włączeniu komputera stacjonarnego, zawiesza mi się ruter co około 15 min.
Potrzebny jest restart.
Na razie doszedłem do tego, że jest to spowodowane przekierowaniem portów dla [chcesz w kolano?] w ruterze.
Jeżeli [chcesz w kolano?] na stacjonarnym jest wyłączone, nie ma żadnych zawieszeń.
No i co z tym zrobić?
Przekierować na inne porty, zmienić mod [chcesz w kolano?]. Nie wiem co z tym zrobić, bo sieci dla mnie to czarna magia.