Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (DCS: Ka-50)  (Przeczytany 86225 razy)

Odp: Pomoc dla początkujących (DCS: Ka-50)
« Odpowiedź #195 dnia: Marca 08, 2012, 17:36:37 »
Mam dwa pytania do osób które już użytkują od pewnego czasu BS 2. Nabyłem poprzez stronę producenta wersję nakładkową na starszą wersję sima. Program zainstalował się w oddzielnym katalogu, wygląda jak by były zainstalowane dwa oddzielne symulatory. Pierwsze pytanie brzmi jak ustawić w nowej wersji sima, aby za każdym razem wykonać „zimny start” maszyny. Mimo ustawień realistycznego modelu lotu, po włączeniu jakiejkolwiek misji maszyna jest już gotowa do poderwania z płyty lotniska czy platformy statku. Druga kwestia trochę bardziej skomplikowana. Przy ustawieniu rozdzielczości ekranu 5040 x 1050 w trybie okienkowym (1 screen), po odpaleniu sima obraz był na sporym zbliżeniu bez możliwości pełnego oddalenia. W starej wersji wystarczyło edytować plik SwapViewsDefault.lau i zmienić wartości Snap[9][13]["viewAngle"] = 89.777544238285 na Snap[9][13]["viewAngle"] = 219.777544238285, aby problem ten wyeliminować. W nowej wersji należy edytować plik View.lau i zmienić 119 linijkę tekstu z CameraViewAngleLimits[KA_50]   = {20.0, 120.0} na CameraViewAngleLimits[KA_50]   = {20.0, 140.0}. Istnieje wtedy odpowiedni zakres zbliżenia i oddalenia obrazu, jednak po uruchomieniu sima obraz kamery jest bardzo zbliżony. Muszę za każdym razem oddalać ręcznie. Czy istnieje możliwość zapisania dowolnego ustawienia kamery, tak abym za każdym razem nie musiał oddalać obrazu ręcznie? Za jakąkolwiek pomoc z góry dziękuje.
"Być bohaterem przez minutę, godzinę jest o wiele łatwiej niż znosić trud codzienny w cichym heroizmie." Fiodor Dostojewski

« Odpowiedź #196 dnia: Marca 08, 2012, 19:04:19 »
Pierwsze pytanie brzmi jak ustawić w nowej wersji sima, aby za każdym razem wykonać „zimny start” maszyny. Mimo ustawień realistycznego modelu lotu, po włączeniu jakiejkolwiek misji maszyna jest już gotowa do poderwania z płyty lotniska czy platformy statku.

Musiałbyś edytować misję i tam wybrać start z Rampy

« Odpowiedź #197 dnia: Marca 08, 2012, 20:05:57 »
Musiałbyś edytować misję i tam wybrać start z Rampy
Rzeczywiście można zmienić to edytując daną misję. Jednak w Black Shark 1.0.2 nie było z tym najmniejszego problemu, a jak komuś nie chciało się bawić z klikanym kokpitem, wystarczyło zastosować jeden skrót klawiszy i automatycznie następował rozruch maszyny. Trochę szkoda że w nowej wersji to uległo zmianie. Dzięki za pomoc.   
"Być bohaterem przez minutę, godzinę jest o wiele łatwiej niż znosić trud codzienny w cichym heroizmie." Fiodor Dostojewski

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #198 dnia: Marca 10, 2012, 01:15:49 »
Hmmm, dziwne to nieco. Dawno nie grałem, ale z tego co pamiętam, wszystkie misje w kampaniach zaczynałem z zimnego startu (przynajmniej Deployment i Miedvied II).

« Odpowiedź #199 dnia: Marca 19, 2012, 17:15:44 »
Co zrobić , żeby pojawił się misje treningowe ? (DCS 2.0 ) .

« Odpowiedź #200 dnia: Marca 19, 2012, 21:03:42 »
Co zrobić , żeby pojawił się misje treningowe ? (DCS 2.0 ) .

Problem rozwiązany.
« Ostatnia zmiana: Marca 19, 2012, 21:04:55 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #201 dnia: Kwietnia 08, 2012, 19:37:24 »
Wczoraj zassałem te oto lekcje: http://www.digitalcombatsimulator.com/en/downloads/video/black_shark_2/ . I mam takie pytanie czy można je jakoś podmienić, (jeśli tak to gdzie, jak) bo mam wersję BS2 RU. A lekcje zainstalowały się zupełnie innej lokalizacji (angielskiej) a podmianka nie daje efektu  :005:.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #202 dnia: Kwietnia 08, 2012, 19:55:06 »
No i sam sobie pomogłem  :002:. Zrobiłem jeszcze jedno podejście do problemu i działa. Wkleiłem zawartość zainstalowaną w wersji angielskiej i zmieniłem nazwę folderu z "en" na "ru". Finito  :001:.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #203 dnia: Kwietnia 16, 2012, 20:15:14 »
Hej! Dobrzy ludzie! Przesiadłem się na BS2 i jest jedna mała rzecz, która podnosi mi ciśnienie :008: . Po uruchomieniu dowolnej misji oddala mi się widok w kokpicie i muszę zmieniać go klawiszem (num *) zna ktoś sposób na pozbycie się tego badziewia?
Ważna jest tylko dobra zabawa, reszta to tylko tło.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #204 dnia: Maja 09, 2012, 11:46:32 »
Czy to normalne że po zainstalowaniu pierwszego patcha, efektem trafienia w okręt jest słup wody?
Tzn. wygląda jakby się nietrafiło ,jednak po chwili pojawia sie pożar.

Schmeisser... nie troll. Nazwa tematu - co to kurna ma być!?

Kocham was JC :D wiedziałem że nie zadrży wam palec.

W maszynu swałocz !
« Ostatnia zmiana: Maja 09, 2012, 18:43:36 wysłana przez Schmeisser »

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #205 dnia: Maja 09, 2012, 12:07:19 »
Tak, to normalne.

« Odpowiedź #206 dnia: Lipca 29, 2012, 21:11:50 »
Mam prośbę czy któś mógłby mi przesłać plik ed_sound.dll znajdujący się w katalogu - x:\Program Files\Eagle Dynamics\DCS Black Shark 2\bin?

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #207 dnia: Sierpnia 05, 2012, 22:58:36 »
Mam kilka pytań, bo gram już w BS od dawna, ale wciąż pewne rzeczy sprawiają mi trudność.

1. Trymowanie, autopilot i cały ten bajzel - mam wrażenie, że nigdy tego nie ogarnę. Joy to Saitek X52 (nie pro) i tak w 8 na 10 przypadków jak wcisnę trymer to maszynę podbija i znów trzeba korygować (wszystko już na ten temat przeczytałem, wszystko robię jak ludzie każą i... lepiej mi idzie na klawiaturze :(). Staram się trymować małymi kroczkami, ale podczas walki jak robi się gorąco i potrzeba szybko wykonać unik/zwiać itd, to męczenie się z AP nie pomaga. Przesuwam drążek wszystko w teorii powinno być ok, ale jak wciskam trymer, to zawsze gdzieś zniesie nie tam gdzie trzeba, bo helikopter sam wie lepiej. Jakieś porady?

2. Ataki rakietami niekierowanymi i działkiem. No właśnie jak? Rozumiem, że to nie jest zalecane, ale jak mamy tylko kilku frajerów z AK to aż się prosi o dynamiczną akcję "na Rambo" i jakoś zawsze miota mną jak w slapstikowej komedii. Ogólnie problemem jest płynne przejście z zawisu do lotu poziomego i utrzymanie celownika tam gdzie chcę.

3. Łączność radiowa. Jak gadać z kontrolą naziemną? Od czasu BS2 coś pomańdrowali i teraz niby jest realistyczniej, ale nawijać na domyślnej częstotliwości to można tylko ze skrzydłowym. Rozumiem, że muszę dobrać częstotliwość bazy i przejść na FM?

Offline uziel101

• 16th VTFS
  • *
  • samoloty, czołgi, pociągi
« Odpowiedź #208 dnia: Sierpnia 06, 2012, 00:11:58 »
Tak z własnych doświadczeń:

1. Ja na przykład trymowania nie używam prawie wcale. Lotów na 200 km nie ma więc wajchę można sobie potrzymać ;). Natomiast dużo używam resetu trymera - trymuje wszystko do wartości zerowych co przydaje się praktycznie po każdym manewrze. Poza tym przy prędkościach powyżej 200 km/h maszynę zaczyna lekko znosić i nie leci ona całkiem prosto. W związku z tym wolę sobie - jak wspominałem - potrzymać, niż bawić się co chwila w trymowanie. Tym bardziej, ze u mnie też jest tak, ze czasem idealnie trzyma kierunek po trymowaniu,  czasem wcale. Podczas walki to w ogóle nigdy nie trymowałem.

2. Działko zazwyczaj używam w zawisie. Rakiety - "w biegu". Jeśli dobrze rozumiem, to ja bym zrobił tak - rozpędził się/ zrobił kółko, następnie podejście na cel - trzymając ładnie kurs odpalił salwę. Pamiętaj, że trzeba ustawić komputer by dobrze przeliczył punt uderzenia w cel - inne dane są dla S-8 inne dla S-13. Do tego strzelając npr-ami masz dwa tryby. Do ustawienia na panelu po lewej stronie.

3. W BS 2 FARP-y mają swoje częstotliwości.
That's Vietnam music... can't we get our own music?

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #209 dnia: Sierpnia 06, 2012, 02:10:00 »
Jak mniemam nie ma opcji przedefiniowania sobie kanałów, tylko trzeba kręcić kółkami?