Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (DCS: Ka-50)  (Przeczytany 86169 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cygan

• APAsq
  • *
Odp: Pomoc dla początkujących (DCS: Ka-50)
« Odpowiedź #240 dnia: Sierpnia 12, 2012, 17:32:26 »
Wydaję mi się, że ogólnie nie aż tak precyzyjnego jak być może sugerujesz. Jednak aby można było swobodnie latać, bardzo dużo  zależy od jakości joya i ustawień osi .
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

« Odpowiedź #241 dnia: Sierpnia 12, 2012, 23:30:06 »
Być może właśnie o to chodzi, z osiami kombinowałem, może powinienem więcej. W każdym razie latanie samolotem przy tym K-50 to petka.
Może ktoś pokaże jak ma ustawione osie?
Używa ktoś pedałów? Ja ster kierunku obsługiuję przepustnicą, żeby łatwiej trafić w pozycję neutralną ustawiłem dużą martwą strefę.

Offline uziel101

• 16th VTFS
  • *
  • samoloty, czołgi, pociągi
« Odpowiedź #242 dnia: Sierpnia 13, 2012, 00:06:14 »
To jeden z podstawowych manewrów i nie jest rudny. Opisz coś więcej.
That's Vietnam music... can't we get our own music?

« Odpowiedź #243 dnia: Sierpnia 13, 2012, 00:24:18 »
Unoszę nos i zmniejszam obroty silnika (+-na klawiaturze numerycznej, ta duża wajcha po lewej) żeby nie unieść się zbyt wysoko, może faktycznie to nie jest najtrudniejsze. Znacznie gorzej jest gdy trzeba nieco obrócić śmigłowiec wówczas odchyla się za mocno to w jedną to w drugą stronę, trudno go ustabilizować w żądanym kierunku.

Offline uziel101

• 16th VTFS
  • *
  • samoloty, czołgi, pociągi
« Odpowiedź #244 dnia: Sierpnia 13, 2012, 11:19:28 »
Hmmm... Jak czytam Twój post to wydaje mi się, że latasz na klawiaturze. Jeśli tak jest to do obracania nie używa się strzałek lewo - prawo. Podobnie jak na dżoju nie obracasz się wychylając wajchę w lewo lub prawo, a skręcasz oś (jeśli masz tak przypisane pedały) lub używasz pedałów.
That's Vietnam music... can't we get our own music?

« Odpowiedź #245 dnia: Sierpnia 13, 2012, 11:59:51 »
Unoszę nos i zmniejszam obroty silnika (+-na klawiaturze numerycznej, ta duża wajcha po lewej)
Ta "duża wajcha" jest do skoku ogólnego, a nie obrotów silnika. Obroty są sterowane automatycznie w zależności od kąta natarcia łopat wirnika.

« Odpowiedź #246 dnia: Sierpnia 13, 2012, 13:20:22 »
Używam dżojstika, a ster kierunku przypisałem do przepustnicy tegoż dżojstika. Na klawiaturze latałem w trybie game, ale w trybie symulacji szybko od tego odstapiłem. Helikopter obracam za pomocą steru kierunku czyli u mnie za pomocą przepustnicy i podejżewam, że tu tkwi problem, bo o ile łatwo jest ustawić ster kierunku w pozycji neutralnej dzieki dużej strefie martwej o tyle trudno wyczuć gdzie się ona kończy co pewnie często sprawia, że wychylam ten ster zbyt mocno.
Gdzie Wy przypisaliście ster kierunku?
Jeszcze dochodzi kwestia autopilotów.
Które z nich macie wączone?

_michal

• Gość
« Odpowiedź #247 dnia: Sierpnia 13, 2012, 13:29:24 »
W moim przypadku obrotowa rączka joysticka, pedałów niestety jeszcze nie mam. Pod przepustnicę mam podpiętą dźwignię skoku ogolnego.

« Odpowiedź #248 dnia: Sierpnia 13, 2012, 13:33:26 »
Gdzie Wy przypisaliście ster kierunku?
Jakiego masz joy'a? Z tych co ja miałem każdy miał albo skrętną rączkę albo dodatkowe manetki na przepustnicy. Sam używam od 6 lat pedałów CH Products.

« Odpowiedź #249 dnia: Sierpnia 13, 2012, 13:36:38 »
Niestety nie mam możliwości skręcania rączki dżojstika, przepustnica to tylko jedna wajcha. Mam Saiteka ST 290.
Może jeszcze pewną rolę odgrywa tu kwestia autopilotów, jak ich używacie?

Shaitan, nie męczy Cię jak musisz na pedałach utrzymywać stałe wychylenie steru kierunku przez kilka minut?

« Odpowiedź #250 dnia: Sierpnia 13, 2012, 14:41:01 »
A po co? Jak go wytrymuję to leci tam gdzie chce bez potrzeby machania pedałami na lewo i prawo. Zresztą mam doświadczenie z RoFem. Tam nie ma trymowania i przez pół misji muszę lecieć z wychylonymi pedałami. Pro Pedals od CH są bardzo wygodne IMO i nie pamiętam żeby kiedykolwiek mnie nogi bolały.

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #251 dnia: Sierpnia 13, 2012, 17:31:27 »
Hmmm.... jak dla mnie to niewidzę jako takiej potrzeby trymowania orczyka...no chyba że przy dużym bocznym wietrze. Co prawda używam orczyka i jest mi z nim wygodnie. Ale jeśli już jest potrzeba żeby wychylić orczyk na dłuższy czas, to podobnie jak Shaitan niemam dyskomfortu z utrzymaniem wychylenia przez dłuższą chwile. Być może również dlatego że wartość wychylenia nie jest specjalnie duża (przynajmniej mnie się nie zdarzyło).
Zapewne każdy kto zanim używał pełnowymiarowego orczyka miał obawy, czy da rade nim sprawnie operować, to jak moge się domysleć po kilku lotach szybko się zreflektował że jest wręcz przeciwnie.
Jesli chodzi o autopilota to ja używam go na dwa sposoby.
Do fikołków na vfat włączam kanały przechylenia i pochylenia. Może tylko ja odbieram takie wrażenie, ale kanał kierunku przeszkadza mi w dość dynamicznych manewrach jakie wykonywałem.
Natomiast w sytuacji typowych lotów np. na poligon, potrasie, itp. włączam 3 kanały.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 13, 2012, 17:36:20 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #252 dnia: Sierpnia 13, 2012, 17:56:34 »
A ja pozwolę sobie ponowić prośbę kolegi:
Może ktoś pokaże jak ma ustawione osie?
Dużo by to wyjaśniło i pomogło w szybszym opanowaniu maszyny.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #253 dnia: Sierpnia 13, 2012, 18:19:40 »
Ja w joyu mam ustawioną saturację na jakieś 20, pedały koło 30.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #254 dnia: Sierpnia 13, 2012, 20:54:48 »
No, ja wam nie pomogę, u mnie wszystkie osie to  proste przekątne.