Autor Wątek: Błąd w wyświetlaniu opisów przyrządów pokładowych w FSX.  (Przeczytany 4563 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
Błąd w wyświetlaniu opisów przyrządów pokładowych w FSX.
« dnia: Kwietnia 02, 2009, 00:27:12 »
Mam problem z tym samolotem [Norda 3202 - przyp. Razorblade1967] - ściągnąłem z avsim angielską wersję, zainstalowałem do tymczasowego katalogu i przeniosłem wszystko ręcznie.
Przy wyborze samoloty wyskoczył alert czy chcę pozwolić na uruchamianie się tego pliku z folderu Gauges. Oczywiście dałem na tak. Po rozpoczęciu lotów zaobserwowałem, że opisy wskaźników to czarne prostokąty zamiast liter, wygląda to tak:

http://img18.imageshack.us/my.php?image=2009420856359.jpg

Da się to jakoś naprawić?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 05, 2009, 20:27:22 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 03, 2009, 22:05:38 »
Pozwolę sobie odświeżyć moje pytanie o te krzaczki w kabinie Norda 3202   :004:

« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 03, 2009, 23:05:39 »
Pozwolę sobie odświeżyć moje pytanie o te krzaczki w kabinie Norda 3202   :004:

Mam problem z tym samolotem [...]ściągnąłem z avsim angielską wersję, zainstalowałem do tymczasowego katalogu i przeniosłem wszystko ręcznie.

Czyli postąpiłeś właściwie - zrobiłem przed chwilą to samo. Czyli można wykluczyć konflikt dodatków i błędy w tworzeniu instalatora.

... Przy wyborze samoloty wyskoczył alert czy chcę pozwolić na uruchamianie się tego pliku z folderu Gauges. Oczywiście dałem na tak.

OK - u mnie było to samo, tylko ze w efekcie mam taki widok:

... litery opisu pojawiają się prawidłowo.

Da się to jakoś naprawić?

To samolot zrobiony pod starą wersję gry i nie chodzi w pełni na prawidłowo na aktualnej (FSX Acc/SP2) - może używasz DX10? Tylko czy wtedy te napisy byłyby jedynym błędem? Pod DX10 chodzą poprawnie tylko dodatki tzw. "natywne" czyli zrobione typowo pod FSX i narzędziami do niego. Przełącz się na DX9 w ustawieniach, tylko to mi się nasuwa - przed chwilą specjalnie zainstalowałem, ten dodatek, żeby sprawdzić te napisy, ale u mnie wszystko jest OK.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 04, 2009, 06:40:54 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 04, 2009, 09:05:29 »
Ja od jakiegoś czasu mam identyczny problem z MiG-15 i MiG-17, też takie krzaki zamiast opisów przyrządów mam. Czekam niecierpliwie czy coś wymyślicie bo niestety nie mam pojęcia co się mogło wydarzyć  :005:
To raczej nie jest problem DX-ów działam teraz na XP i na pewno na DX9.

« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 04, 2009, 11:06:43 »
A czy czasem to nie jest wina FS-owej czcionki.Moze czegos brakuje w folderze FSX w czciace?
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 04, 2009, 12:36:28 »
Te "krzaki" świadczą o tym, że samolot nie jest przystosowany do Twojej wersji FSX-a ( SP2 /Acceleration Pack) tylko pod SP1 lub gołego FSX-a.
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 04, 2009, 13:19:49 »
Te "krzaki" świadczą o tym, że samolot nie jest przystosowany do Twojej wersji FSX-a ( SP2 /Acceleration Pack) tylko pod SP1 lub gołego FSX-a.
Nie do końca się z tym zgodzę, z SP2 /Acceleration Pack działało wszystko dobrze różnica jest taka, że działam teraz pod XP zamiast na Viście

« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 04, 2009, 14:41:53 »
Ja równiez mam XP i takie "krzaczki "czasem wystepują w niektórych modelach. Magneto czy na Viście było ok?
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 04, 2009, 15:09:33 »
Mam FSXa SP2, bez ACC, system XPz SP2, więc DX10 odpada. Co prawda to dopiero jeden z trzech ściągniętych samolotów, ale w tamtych (Fokker DR.1 i Hawker Hunter) wszystko jest ok.

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 04, 2009, 16:05:08 »
Ja od jakiegoś czasu mam identyczny problem z MiG-15 i MiG-17, też takie krzaki zamiast opisów przyrządów mam. Czekam niecierpliwie czy coś wymyślicie bo niestety nie mam pojęcia co się mogło wydarzyć  :005:
To raczej nie jest problem DX-ów działam teraz na XP i na pewno na DX9.

To zwykły objaw samolotu skompilowanego pod FS9.

« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 04, 2009, 18:31:56 »

u mnie w niektórych modelach z FS9 jest to samo, tak tez było z tym od początku; a dodatkowo po instalacji REXa teraz mam problem ze śmigłem (jakby stało miejscu), (nie)przezroczystością kabiny, oraz przebijaniem/przezroczystością świateł przez skrzydła. No i tyle sie nalatałem tym samolocikiem :005:

Ten natywny odrzutowiec też jest fajny, pierwszy jakim latałem; tylko podwozie mi sie nie chowa :008: ale jeszcze to przetestuję.

W tym roku wyjdzie dla FSX DC-2 którego nie mogę sie doczekać:
http://www.sim-outhouse.com/sohforums/showthread.php?t=9944

« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 04, 2009, 18:55:06 »

To jednak nie to - mam FSX Acc + Vistę64, a jak widać na przedstawionym screenie u mnie wspomniana maszyna działa i opisy są OK (oczywiście nigdy nie używam DX10).

Może mieć rację mirage9, że to problem jakiejś czcionki. Ale sprawdź jeszcze pod inną wyższą rozdzielczością (screeny dałeś w bardzo niskiej 1024x768 - takiej używasz w FSX?) oraz spróbuj wyłączyć i ponownie włączyć funkcje tych opisów przyrządów (pomiędzy czynnościami wyjdź z gry - może coś się "przyblokowało", warto spróbować).

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 05, 2009, 10:58:54 »
Próbowałem jeszcze pod 1280x960 (wyższej już monitor nie uciągnie) i też nic.

spróbuj wyłączyć i ponownie włączyć funkcje tych opisów przyrządów

Masz na myśli wyłączenie jakiejś opcji, czy po prostu klikanie na danym przyrządzie w kokpicie? To drugie też nic nie daje. Może to rzeczywiście czcionka?

« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 05, 2009, 14:35:50 »
Masz na myśli wyłączenie jakiejś opcji...

No tej konkretnej odpowiedzialnej za pojawianie się opisów przyrządów czyli Settings -> Display -> Aircraft -> "Show cockpit ToolTips". Może cos sie przyblokowało - czasem się zdarza, choć to mało prawdopodobne - raczej to jednak brak czcionki.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 05, 2009, 15:01:03 »
Spróbowałem z tą opcją, oczywiście z wyłączaniem gry pomiędzy przestawianiem tego,ale dalej nic.  :005: