Autor Wątek: FSX - śledzenie samolotu na mapach Google  (Przeczytany 8610 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

FSX - śledzenie samolotu na mapach Google
« dnia: Kwietnia 14, 2009, 16:23:01 »
Odpoczywając po świętach latałem sobie nieco po moich okolicach (południowo-wschodnia Polska). UTX nie jest za bogaty w tych stronach (nawet po instalacji update dla wschodniej Europy). Chciałem porównać na szybko np. z mapami Google. No ale ręcznie to nie na dłuższą metę. Skrobnąłem skrypt PHP + malutka modyfikacja jednego z przykładowych programów dostępnych na MSDN do SimConnect'a i jest. Stronka wyświetla mi na mapie Google pozycję samolotu odczytaną z FSX'a. Ot, taka ciekawostka. Mała rzecz a cieszy  :002:

Jakby ktoś chciał zobaczyć gdzie się znajduje (podczas lotu samolotem w FSX) wg. map Google to poniżej info.

Programik jest tutaj:
http://www.angus.foxnet.pl/fs/FSXTracker.zip

Uruchamiamy FSX, uruchamiamy program "Managed Data Request.exe" z powyższego archiwum. Klikamy "Connect to ESP" a następnie na "Request Each Second". W tym programie na dole jest pole tekstowe, w którym będzie adres strony, otwieramy ją w przeglądarce. W FSX bierzemy samolot i lecimy. Program wysyła do stronki długość i szerokość geograficzną, a ta wyświetla ikonkę samolotu na mapie Google.

Online some1

• Global Moderator
Odp: FSX - śledzenie samolotu na mapach Google
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 14, 2009, 16:51:45 »
Gratulacje, pomysł fajny.

Ale ma konkurencję ;)
http://www.il2forum.pl/index.php?topic=10341.msg164117#msg164117
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 14, 2009, 17:18:41 »
Zaraz sprawdzę, wygląda ciekawie.

Ale ma konkurencję ;)

Ale z tego co przeczytałem, ten nie wymaga instalowania Google Earth ;]

« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 14, 2009, 19:01:28 »
Ale ma konkurencję ;)

Tak to jest jak się najpierw coś robi a później pomyśli  :001:

Mimo wszystko nauczyłem się kilku ciekawych rzeczy, któych jeszcze nigdy nie "dotykałem".

« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 15, 2009, 09:32:00 »
Tak to jest jak się najpierw coś robi a później pomyśli  :001:

Mimo wszystko nauczyłem się kilku ciekawych rzeczy, których jeszcze nigdy nie "dotykałem".

To macaj dalej. Te rejony (FSX+Simconnect) są ciągle dziewicze a możliwości są ogromne.

pozdrawiam
ROB

« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 15, 2009, 10:11:53 »
To macaj dalej. Te rejony (FSX+Simconnect) są ciągle dziewicze a możliwości są ogromne.

Oj tak, już trochę macałem żeby MJoy'a dobrze obsłużyć. Możliwości są ogromne - ograniczone jedynie naszą wyobraźnią  :002:

Dostałem "ulotkę" na e-maila z serwisu: http://www.simfly.eu/, pewnie od kogoś z tego forum - dzięki :)

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 15, 2009, 10:17:28 »
Też dostałem, podejrzewam że to po prostu spam.

A dałoby się taką mapkę wrzucić do Kneeboard dostępnego w grze (F10)? Tak żeby można było grać w fullscreen?
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 15, 2009, 10:27:08 »
A dałoby się taką mapkę wrzucić do Kneeboard dostępnego w grze (F10)? Tak żeby można było grać w fullscreen?

To byłoby ciekawe, trzeba zrobić głębsze rozeznanie. Na chwilę obecną latam na fullscreen'ie ale z laptopem obok  :002:

« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 28, 2009, 20:38:37 »
Lukas

« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 28, 2009, 22:44:17 »

Ciekawa byłaby też możliwość połączenia "Google Maps na jednym komputerze z FSx na innym (a może taka jest? Szczerze mówiąc jeszcze tych programów nie testowałem).

« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 29, 2009, 09:13:48 »
Ciekawa byłaby też możliwość połączenia "Google Maps na jednym komputerze z FSx na innym (a może taka jest? Szczerze mówiąc jeszcze tych programów nie testowałem).

Nie ma problemu, SimConnect to umożliwia, wystarczy odpowiednia konfiguracja FSX'a.

polecam  :banan FREE http://www.fswaterconfigurator.com/forum/index.php?topic=291.0 działa bajecznie ;-)

Rewelacja, trzeba to sprawdzić :)

« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 29, 2009, 10:37:53 »
Ciekawa byłaby też możliwość połączenia "Google Maps na jednym komputerze z FSx na innym
Ten program Codekinga tak działa. Ja używam do wyświetlania mapy laptopa, a do FSX-a swojego blaszaka. Jedyna niedogodność to to że należy laptopowi podać link do strony, a że jest długi to przepisywać się nie chce więc wysyłam go mailem :) Natomiast dopóki programik działa w tle i nie wychodzimy z FSX-a to bardzo ładnie mapa sobie radzi np. z tym, że po jednym locie zaczynamy kolejny na drugim końcu Świata :)

« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 29, 2009, 10:50:02 »
Jedyna niedogodność to to że należy laptopowi podać link do strony, a że jest długi to przepisywać się nie chce więc wysyłam go mailem :)

Można tak skonfigurować FSX'a aby ten programik uruchomić na innym komputerze w sieci.
Na stronie http://squawkbox.ca/forum/viewtopic.php?t=3567 jest opis jak to się robi (nie trzeba robić wszystkiego np. udostępniania katalogów no i samej instalacji SquawkBox'a).